Rekor için Everest’e tırmanan kayıp dağcının cesedi bulundu

Everest Dağı zirvesi yakınlarında kaybolan 40 yaşındaki Kenyalı dağcının cesedi bulundu. Mesleği bankacılık olan dağcı rekor tırmanışı yapıyordu.

Dünya 24 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en yüksek zirvesi Everest’e tırmanmak deneyimli dağcılar için bile son derece zor ve riskli kabul ediliyor. 40 yaşındaki Joshua Cheruiyot Kirui ve 44 yaşındaki Nepalli rehberi Nawang Sherpa çarşamba günü Kirui’nin Everest Dağı’na ekstra oksijen olmadan tırmanan ilk Afrikalı olma girişimi sırasında kaybolmuştu.

Yerel bir turizm yetkilisi Fransız AFP haber ajansına yaptığı açıklamada rehberin ikilinin yerini tespit etmek üzere görevlendirilen arama ekibi tarafından henüz bulunamadığını söyledi.

Nepal gazetesi Himalayan Times’ın aktardığına göre rehber Sherpa dağcıların tırmanışını organize eden ana kampa gönderdiği mesajda Kirui’nin “anormal davranışlar sergilediğini ve geri dönmeyi, hatta şişelenmiş oksijen tüketmeyi reddettiğini” bildirmişti. Gazeteye konuşan ana kamp yetkilileri mesajdan kısa süre sonra ikiliyle irtibatın kesildiğini bildirdi.

Kirui’nin yakın yürüyüş arkadaşı Kipkemoi Limo BBC’ye dağcının düşerek öldüğünü söyledi. Limo ailesi ve arkadaşlarının Kirui’nin Everest’e gömülmesine izin verip vermediğini ya da cesedinin 190 bin dolara mal olacak Kenya’ya geri gönderme yollarını araştırdıklarını sözlerine ekledi.

Profesyonel dağcıların bile tırmanmaya çekindiği Everest Dağı. / Fotoğraf: AA

Çarşamba günü inmeyi planlıyordu

Kenyalı dağcı geçen hafta BBC’ye verdiği demeçte bu zorlu görev öncesinde kapsamlı fiziksel hazırlıklardan geçtiğini ve inişinin çarşamba günü planlandığını belirtmişti. BBC’ye gönderdiği e-postada Kirui “Esas özel hazırlığım dünyanın en yüksek sekizinci dağı olan Manaslu’ya tırmanmaktı” diye yazmıştı:

“Özel hazırlık olarak Kenya’da yerel tırmanışlar, birçok merdiven tırmanışı, spor salonu antrenmanları ve koşu yapıyorum. Ayrıca 10 yıldır tırmanıyorum, maraton ve ultra maraton koşuyorum. Bu da genel olarak hazırlıklarıma katkıda bulunuyor.”

Kirui son Instagram paylaşımında ek oksijen olmadan Everest’i fethedebileceğine dair güvenini dile getirmişti. Ancak İngiliz basınına yaptığı açıklamada Sherpa’dan acil oksijen desteği aldığını ve zorluklarla karşılaşması durumunda acil tahliye teminatı olduğunu söylemişti.
Kirui Kenya’nın en büyük kredi kuruluşlarından birinde bankacıydı.

Dağcının ölüm haberi Kenya dağcılık camiasını derinden sarstı. Kirui’nin girişimiyle ilgili düzenli güncellemeler paylaşan Kenyalı dağcı James Muhia X hesabından yaptığı paylaşımda “Kardeşimiz şimdi dağda dinleniyor. Uzun bir gece oldu” diye yazdı.

Daha önceki bir paylaşımında Muhia, Kirui’nin tırmanışı tamamlaması için destek vermiş ve uygun donanıma sahip, fiziksel olarak yetenekli, dirençli ve iyi eğitimli olduğunu söylemişti.

Kirui’nin ölümü bu hafta Everest’te kaydedilen dördüncü ölüm oldu. Himalayan Times’ın haberine göre salı günü bir Romanyalı ve bir İngiliz dağcı ve beraberindeki Nepalli rehber ölü bulunmuştu.

Bir haftadır kayıp olan genç kadının cesedi toprağa gömülü bulunduBir haftadır kayıp olan genç kadının cesedi toprağa gömülü bulundu

Bunu da yaşamadık demeyiz: Ölen kedisini kullanarak iki yeni kedi sahibi olduBunu da yaşamadık demeyiz: Ölen kedisini kullanarak iki yeni kedi sahibi oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.