Kılıçdaroğlu Reuters’a konuştu: NATO ile ilişkiler geçmişteki gibi olacak

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın seçimlere müdahale edebileceği iddiasının ardından Reuters'a konuştu. Seçilirse Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk girişiminde bulunacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, NATO ile ilişkilerin eskisi gibi sürdürüleceğini söyledi.

Dünya 13 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kılıçdaroğlu, Uşak'ta beyaz güvercin uçurdu

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, üç gün önce Amerikan The Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunun altını çizerek, birliğin kararlarına uygun hareket edeceğini söylemişti. Bu çerçevede iktidara gelirse bir yandan Rusya’ya yaptırım kararlarına uygun hareket edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, Rusya’nın ülkeye yatırımlarını da aynen sürdüreceğini dile getirmişti.

Bunun akabinde perşembe günü yaptığı bir açıklamada Rusya’nın seçimlere karışabileceğini iddia ederek, “Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin” demişti.

Bu sefer de İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın geçen yıl başarıya ulaşamayan arabuluculuk girişimini devralarak, Rusya ve Ukrayna arasında barış girişimlerinde bulunacağını dile getirdi. Kılıçdaroğlu bunun yanı sıra, “Hiçbir ülkenin başka bir ülkeyi işgal etmesini doğru bulmadığımızı açık açık ifade ederiz” dedi.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana bir denge politikası yürütüyor. Ankara bir yandan Batı’nın Kremlin’e yönelik yaptırımlarını delerken, diğer yandan da Kiev’e Ukrayna savaşı için insansız hava aracı gönderdi. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilmesi halinde NATO’nun genişlemesini destekleyeceğini söylese de detay vermedi. Sadece, “NATO ile ilişkilerimizi geçmişte olduğu şekliyle sürdüreceğiz” dedi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu AKP iktidarı döneminde Türkiye’nin dış politikasının temel sorunlarından birinin, dışişleri bakanlığının politika oluşturma sürecinin dışında tutulması ve politikayı Erdoğan’ın bizzat kendisinin belirlemesi olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını ön planda tutan ve çağdaş dünyaya uygun hareket eden barış odaklı bir dış politika izleyeceğini de sözlerine ekledi.

Kılıçdaroğlu WSJ'ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir, Putin de bunu çok iyi bilmektedirKılıçdaroğlu WSJ’ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir, Putin de bunu çok iyi bilmektedir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.