Komplo ihtimali Rusya’ya ABD’yi arattı

Rusya'nın yeni Savunma Bakanı Belusov 12 Temmuz'da ABD'li mevkidaşı Austin'i sürpriz bir şekilde aradı. Görüşmenin detayları yeni yeni ortaya çıkıyor. Meğer Belusov Ukrayna'nın Rusya'ya komplo düzenleme ihtimali nedeniyle ABD'li mevkidaşını aramış.

Dünya 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Solda Austin, sağda Belusov. Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bu ayın başlarında hiç beklemediği bir kişiden görüşme talebi aldı. Bu kişi Rus mevkidaşı Andrey Belusov’du. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 2022 yılından beri Austin Rus mevkidaşıyla sadece beş kez telefonda görüştü ki bu görüşmelerin hepsi önceki Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yapılmıştı. Beş görüşmenin neredeyse hepsi Pentagon’un inisiyatifiyle, savaşın daha da büyümesini engellemek amacıyla yapılmıştı.

Pentagon’un açıklamasına göre Austin aslında Belusov’a 25 Haziran’da “iletişim kanallarını açık tutmak” amacıyla ulaşmıştı. O görüşme iki bakan arasındaki ilk görüşme olmuştu. ABD’li yetkililere göre Belusov 12 Temmuz’da Austin’i arayarak Ukrayna’nın Amerika’dan da onayını alarak Rusya’ya karşı gizli bir operasyon düzenleyeceğine dair bilgi edindiklerini söyledi. Austin’e Pentagon’un bu komplodan haberdar olup olmadığını sordu. Rus bakanın merak ettiği bir şey daha vardı: ABD’li yetkililer böyle bir hareketin Moskova ve Washington arasındaki tansiyonu daha da yükseltme ihtimalinin farkında değil miydi?

New York Times’a konuşan ABD’li yetkililer Pentagon’un söz konusu iddiaya şaşırdığını ve böyle bir komplodan haberlerinin olmadığını söyledi. Ancak Belusov’un açtığı telefon Washington’un Kiev’le irtibata geçerek “Komplo gibi bir planınız varsa bunu yapmayın” diyecek kadar ciddiye almasına neden oldu.

Amerika, Ukrayna’nın gözü pek hareketlerinden rahatsız

Ukrayna’nın askeri, istihbarat ve diplomatik destek konusunda ABD’ye bağımlı olduğunu yazan New York Times bu duruma rağmen Kiev’in Rusya’yı hedef alan askeri operasyonlarının bazılarında Amerikalı muhataplarına karşı şeffaf davranmadığına dikkat çekti. Gazeteye göre bu operasyonlar Ukrayna’yı daha iyi bir konuma getirmediği gibi Avrupalı müttefiklerinin Kiev’den uzaklaştırıyor ve savaşın büyüme riskini artırıyor.

Son iki yılda ABD’yi tedirgin eden operasyonlardan bazıları Kırım’ın batısındaki Rus hava üssüne düzenlenen saldırı Rusya’yı Kırım’a bağlayan Kerç Boğazı Köprüsü’nün bir kısmını tahrip eden bombardıman ve Rus topraklarına yapılan dron saldırıları.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu saldırılardan “terör saldırıları” olarak bahsediyor. ABD’nin yalanlamalarına rağmen Rus yetkililer saldırıların arkasında Washington’un onayı ve desteği olduğunda ısrarcı.

Öte yandan Belusov’un iddia ettiği komplonun gerçek olup olmadığı, ne zaman gerçekleşeceği ya da nasıl olacağı belirsiz. Pentagon ve Beyaz Saray yetkilileri henüz ortada bir şey olmadığını söylüyor. Austin-Belusov görüşmesinin detaylarını açıklamayan yetkililer, düşmanlar arasında diyalogun gerekli olduğuna vurgu yapmayı unutmadı. Austin geçen salı Ukraynalı mevkidaşı Rüstem Umerov ile görüşmüştü, ancak yetkililer o görüşmede Belusov’un iddiasının gündeme gelip gelmediğini söylemedi.

Rusya Ukrayna'da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığızRusya Ukrayna’da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.