Fidan Katar’da Haniye ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katar’da Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. İran-İsrail krizi demeç savaşına dönüşünce Gazze diplomasisi ve burada ateşkes çabaları yeniden öne çıkmaya başladı.

Dünya 17 Nisan 2024
Fidan ABD'nin PKK'yı desteklediğini söyledi.

İran ile İsrail arasındaki gerilimin büyük ölçüde karşılıklı demeç savaşına dönüşmesinin ardından Türkiye diplomasisi yeniden Gazze konusuna odaklanmaya başladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün bir kez daha Katar’daydı ve Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ile görüştü.

AA’nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre Bakan Fidan’ın Haniye ve heyetiyle yaptığı görüşmede Gazze’ye insani yardımlar, ateşkes ve rehineler konuları ele alındı. Gözlerin İran-İsrail gerilimine çevrildiği süreçte Fidan’ın Katar ziyareti Hamas ve İsrail’in ateşkes çabalarına katkı anlamı taşıyor. Bir Türk güvenlik kaynağı ismini açıklamadan Reuters’a verdiği demeçte CIA şefi William Burns’ün Ramazan Bayramı tatili sırasında Türkiye’nin MİT başkanı İbrahim Kalın ile görüştüğünü ve kendisinden İsrail-İran geriliminde “arabulucu” olarak hareket etmesini istediğini söylemişti. Aynı kaynak ayrıntıya girmeden ikilinin Gazze’deki ateşkes çabalarını da ele aldığını belirtmişti.

‘Taraflara mesajlarını ilettik’

İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısı ardından sessiz kalan Türkiye’nin diplomasi yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Bakanlığın açıklamasında en dikkat çeken kısım “Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır. Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız” ifadesiydi.

Fidan saldırının üzerinden 10 saatten fazla geçtikten sonra İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile görüştü. Görüşmede Ankara’nın bölgede tansiyonun yükselmesini desteklemediği Abdullahiyan’a iletilmişti. Abdullahiyan da İran’ın daha güçlü saldırmak gibi bir planı olmadığını, İsrail karşı atakta bulunmadığı sürece başka saldırı yapmayacağını söylemişti. Fidan ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile de görüşmüş, ikili saldırıdan sonra bölgedeki durumu değerlendirmişti. İngiliz haber ajansı Reuters’da yer alan habere göre Blinken hafta başında da Fidan’ı arayarak Ortadoğu’da olası bir tırmanışın kimsenin çıkarına olmayacağını belirtmişti.

Ankara yaşanana 'kontrollü kriz' diyor, çünkü Blinken, Fidan'a 11 Nisan'da bunları söylemişAnkara yaşanana ‘kontrollü kriz’ diyor, çünkü Blinken, Fidan’a 11 Nisan’da bunları söylemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.