Şanlıurfalı imam Diyanet turuyla Kudüs’e gitti, İsrail polisini bıçakladı ve öldürüldü

Kudüs'te İsrail polisine bıçakla saldıran Hasan Saklanan polisler tarafından olay anında öldürüldü. Saklanan'ın Kudüs'e Diyanet turuyla gittiği ortaya çıktı, 10Haber'e konuşan eşi "Gideceğinden haberim yoktu" dedi.

Dünya 30 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

İsrail polisi öğle saatlerinde bir Türk vatandaşının ülkenin defacto başkenti Kudüs’te bir sınır polisini bıçakladığını ve polisler tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Bıçaklanan sınır polisinin yarası çok ağır değil. Saldırının üstünden çok geçmeden saldırıyı gerçekleştirenin 34 yaşında bir Türk vatandaşı olduğu öğrenildi. Sonrasında bu kişinin kimliği de açıklandı: İsrail polisini bıçaklayan Şanlıurfa’da imamlık yapan Hasan Saklanan’dı.

Saldırı anları bölgedeki bir güvenlik kamerasına yansıdı. İsrail polisinin yayınladığı görüntülere göre başka bir polis memuru saldırganı uzaklaştırmaya çalışırken bıçaklayan kişi ile yaralı polisin boğuştuğu görülüyor. Yaralı polis memuru saldırgandan kurtulmayı başardıktan sonra hem o, hem de ikinci polis birlikte ateş açarak Saklanan’ı öldürüyor.

Ambulansla Kudüs’teki Shaare Zedek Tıp Merkezi’ne götürülen yaralının bilincinin açık olduğu ve durumunun ağır olmadığı bildirildi. Emniyet yetkilileri aralarında Kudüs Bölge Emniyet Müdürü Doron Turgeman’ın da bulunduğu çok sayıda kuvvetin olay yerinde incelemelerde bulunduğunu ve delil topladığını söyledi. İsrail merkezli Times of Israel gazetesi “İsrail’de yabancı uyruklu bir kişinin saldırı gerçekleştirmesi son derece nadir görülen bir durum olup yakın geçmişte böyle bir olay yaşanmamıştır” diye yazdı.

ANKA’ya konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “Konu Tel Aviv Büyükelçiliğimiz ve Kudüs Başkonsolosluğumuzca yakından takip edilmektedir. Olay bütün boyutlarıyla araştırılmaktadır” dedi.

Eşi: Bana İsrail’e gidiyorum demedi

İsrail polisini bıçakla yaraladıktan sonra öldürülen Hasan Saklanan’ın eşine ulaştık. F. S. eşinin Ürdün ya da İsrail’e gittiğinden haberi olmadığını söyledi: “Evden çıkarken nereye gideceğini söylemedi. Diyanet bir tur ayarlamış, gezmeye gideceğiz dedi, çıktı gitti.”

Hasan Saklanan’ın Diyanet’in turuyla Ürdün ve İsrail’e gideceğinden haberi olmadığını anlatan F. S. “Maraş, Mardin’de tarihi yerleri gezeceğiz Diyanet turuyla diye çıktı evden” dedi.

Yetkililere seslenen dört çocuk annesi F.S. “Eşimi istiyorum, cenazesini istiyorum” dedi.

Hasan Saklanan.

‘Diyanet İşleri Başkanlığı turuna katılmış’

Telefonla ulaştığımız Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, Hasan Saklanan’ın eski üyeleri olduğunu söyledi. Gündüz, Haliliye Kepez Mahallesi’nde imam olan Saklanan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen Kudüs Turu’na katıldığını belirtti. Gündüz, Saklanan’ın Diyanet-Sen’den bir yıl önce istifa ettiğini söyledi. Gündüz İsrail polisi tarafından öldürülen Saklanan’ın dört çocuk babası olduğunu da doğruladı.

Gündüz turun masraflarının katılımcılar tarafından karşılandığını söyledi.

Şanlıurfa’ya bağlı Haliliye ilçesinin Kepez Mahallesi Muhtarı İbrahim Bozancı da 10Haber’e Saklanan için “Şehit olmaya gitmiştir o” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kudüs Turu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilgili Kudüs turu 24 nisanda başlamıştı. Turun duyurusu şöyle yapılmıştı: Diyanet İşleri Başkanlığı, Kudüs ve Mescid-i Aksa ziyareti düzenleyecek. Kudüs ve Mescid-i Aksa ziyareti için başvurular 3 Nisan 2024’e kadar yapılabilecek. Ürdün üzerinden gerçekleştirilecek olan ziyaret kapsamında gidişler 24 Nisan’da, dönüşler ise 28 Nisan’da. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenecek olan Kudüs ve Mescid-i Aksa ziyareti ‘üç gece dört gün’ şeklinde olacak. Kudüs ve Mescid-i Aksa ziyareti hakkında detaylı bilgi almak ve söz konusu tura başvuruda bulunmak için il ve ilçe müftülüklerine müracaat edilebilecek.”

Saklanan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın turuna katılmıştı ancak sabahki geziye sağlık ve pasaport sıkıntısını gerekçe göstererek katılmadı. Kafiledekiler olayı öğrendikten sonra geri döndüler. Polisten yapılan açıklamada “Kudüs’ün Eski Şehir bölgesine gelen bıçaklı bir terörist sınır polisine saldırdı. Bıçaklı saldırıyı gerçekleştiren şüpheli olay yerinde etkisiz hale getirildi” dendi.

HÜDA Par: Şehadetini tebrik ediyoruz

HÜDA Par Genel Sekreteri Şahzade Demir konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Türkiye vatandaşı Hasan Saklanan kardeşimizin şehadetini tebrik ediyor, ailesine başsağlığı diliyorum. İşgal güçlerinin 207 gündür Gazze’de işlediği katliamlar tüm dünyada infial oluşturacak seviyeye gelmiştir. Elinde imkan olanlar bu hususta sonuç alıcı bir şey yapmayınca Hasan kardeşimiz de siyonistleri kendi yöntem ve imkanlarıyla cezalandırmak istemiştir. Rabbim makamını ali eylesin…” diye yazdı.

İsrail savaştan istifade Doğu Kudüs'teki yerleşimleri artırmışİsrail savaştan istifade Doğu Kudüs’teki yerleşimleri artırmış

Doğu Kudüs'teki gazeteci İran'ın saldırısını anlattıDoğu Kudüs’teki gazeteci İran’ın saldırısını anlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.