Miçotakis’in gizli Ukrayna ziyareti patlamayla açığa çıktı: 150 metre farkla kurtuldular

Ukrayna'nın Odessa kenti Devlet Başkanı Zelenski'nin ziyareti sırasında hava saldırısına hedef oldu. Saldırı Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in gizli ziyaretini de açığa çıkardı. Miçotakis'in konvoyu saldırıdan 150 metre farkla kurtuldu.

Dünya 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski / Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Odessa ziyareti sırasında kentte büyük bir patlama oldu. Zelenski’nin konvoyunda yakınlardaki patlamadan etkilenen bir isim daha vardı: Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis. Yunan siyasetçinin konvoyu patlamadan 150 metre farkla kurtuldu.

Öğle saatlerinde insansız hava aracı (İHA) ile düzenlendiği düşünülen saldırının Zelenski’nin konvoyunu hedef aldığı düşünülürken Miçotakis’in gizli tutulan ziyareti de açığa çıkmış oldu.

Resmi hükümet kaynakları “Başbakan ve Yunan heyetinin güvenliğiyle ilgili herhangi bir sorun yok” dedi. Yunan heyetinde yer alan Stavros Papastavrou ise Yunan basınına yaptığı açıklamada “Hepimiz iyiyiz” diye konuştu.

Ekipte ayrıca Miçotakis’in diplomatik ofisinin müdürü Anna Maria Boura, Kyra Kapi, Aristotelia Peloni ve Alexandros Marakis’in yanı sıra Başbakan’ın kişisel fotoğrafçısı ve kişisel kameramanı da var.

Miçotakis ile Zelenski arasındaki görüşme ise olağan seyrinde gerçekleşti. Yunanistan Başbakanı Avrupa Halk Partisi (EPP) Zirvesi için Bükreş’e gitmeden önce birkaç saat kalmak niyetiyle sessiz sedasız Ukrayna’ya gelmişti.

Zelenski Odesa’da yaptığı konuşmada, “Bugün bu patlamayı gördük. Kiminle uğraştığımızı görüyorsunuz, nereye saldırdıklarını umursamıyorlar. Bugün kurbanlar verdiğimizi biliyorum. Her şeyden önce kendimizi savunmamız gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yolu da hava savunma sistemidir” dedi.

Miçotakis ise hava saldırısı sirenlerini duymadan önce Zelenski’nin kendisine aylarca saldırı altında kaldığı için büyük hasar gören şehri gezdirdiğini söyledi. Miçotakis, “Arabalarımıza binerken büyük bir patlama duyduk. Sanırım bu burada gerçek bir savaş yaşandığının bizim için en iyi hatırlatıcısı oldu. Her gün sadece cepheyi ve askerleri değil, masum yurttaşları etkileyen bir savaş yaşanıyor” dedi.

Yerel basın Odessa’nın bir İskender ya da Onyx füzesi tarafından vurulduğunu bildirse de resmi olarak herhangi bir açıklama yapılmadı.

Odessa askeri komutanlığı öğlen 14.00 sularında bölge sakinlerine sığınaklara gitmeleri çağrısı yaptı. Telegram kullanıcılarına göre saldırıda beş kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel saldırıyı “Rusya’nın korkak taktiklerinin başka bir işareti” olarak kınadı ve “Kremlin’in kitabına bile yakışmayacak bir hamle olduğunu söyledi.

Öte yandan saldırının hedefi olan Odessa’nın 1820’lerde Yunan bağımsızlık hareketinin planlandığı kent olması nedeniyle Yunan tarihi açısından da önemli olduğu biliniyor.

Ukrayna cephesi kızışıyor: İki Rus komutan hakkında yakalama kararı, Rusya'dan ABD'ye gözdağıUkrayna cephesi kızışıyor: İki Rus komutan hakkında yakalama kararı, Rusya’dan ABD’ye gözdağı

Ukrayna 65 milyon dolarlık Rus savaş gemisini batırdıUkrayna 65 milyon dolarlık Rus savaş gemisini batırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.