Miçotakis’ten Fransa’da Türkiye’ye mesaj: Geri adım atmayacağız

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye ile ikili ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu. İlişkilerin son dönemde olumlu seyretmesine rağmen savunma yatırımlarından vazgeçmeyeceklerini belirten Miçotakis "Saf değiliz" dedi.

Dünya 8 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis. Fotoğraf: AA

Son dönemde Türkiye-Yunanistan ilişkileri bir iyi bir kötü ilerlerken zaman zaman Ege suları da ısınıyor. Bu sürecin Yunan tarafındaki idarecisi ise 2019’dan bu yana Yunanistan Başbakanı olan Kiryakos Miçotakis. Fransa’nın Lorient kentinde inşası devam eden Kimon fırkateyni üzerinde Yunan devlet televizyonu ERT’ye konuşan Miçotakis önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın sipariş ettiği Belharra sınıfı fırkateynlerin yapıldığı Lorient kentindeki Naval Group tersanesini ziyaret etti. Miçotakis, fırkateynler üzerindeki çalışmaları yerinde inceledi. Tersane turunda kendisine Savunma Bakanı Nikos Dendias da eşlik etti.

Fırkateyn üzerinde basına açıklamalarda bulunan Miçotakis, iç siyaset ve pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yanı sıra Türkiye, Kıbrıs sorunu ve Yunanistan’ın savunma stratejileri hakkında konuştu. Yunan politikacı Fransa’dan alınacak üç adet Belharra sınıfı fırkateynin 2026 yılına kadar teslim edileceğini belirtti.

‘Saf değiliz’

Konuşmasında Türkiye ile ikili ilişkilere değinen Miçotakis “Dışişleri bakanları düzeyinde hedefimizin Ege ve Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığı sınırlandırmalarına ilişkin farklılıklarımızın temel nedenlerine inmek olduğunu belirtmiştik” dedi ve ekledi: “Bu diyaloğun onlarca yıldır sürdüğünü hatırlatmak isterim. Bu sürecin devam etmesi olumlu bir gelişme ancak bu durum 40 yıldır çözemediğimiz sorunları kısa bir sürede sihirli bir şekilde çözebileceğimiz anlamına gelmiyor.”

“Ancak, atmosferin düzelmesi, ihlallerin azalması ve kışkırtıcı söylemlerin önemli ölçüde gerilemesi, göç konusunda iyi iş birliği yapmamız Türkiye’nin tutumunu değiştirdiği anlamına gelmez” diyen başbakan “Türkiye’nin egemenliği ve Yunan egemenlik haklarını doğrudan sorgulayan revizyonist yaklaşımını her zaman gizlemediğini söyleyebilirim. Biz saf değiliz. Eğer saf olsaydık bu tür gemiler inşa etmezdik” ifadelerini kullandı.

Sözcü’den Yaşar Anter’in aktardığına göre ülkesinin her zaman “güçlü bir caydırıcılık” sergilemesi gerektiğine inandığını vurgulayan Miçotakis şöyle devam etti:

“Ancak yine de silahlı kuvvetlerimizin güçlendirilmesi, ittifaklarımızın pekiştirilmesi ve bu diyalogun Türk halkına karşı dostane duygularla sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bununla birlikte kırmızı çizgilerimizden ve anlaşmazlıklarımızın çözümünde yalnızca uluslararası hukukun rehber olacağına dair derin inancımızdan asla geri adım atmayacağız. Bu pozisyonlarımız değişmez.”

Deniz Parkı meselesi ve Kıbrıs’ta diyalog vurgusu

Ege’deki Deniz Parkı konusuna da değinen Miçotakis “Deniz parkı projesi devam edecek, bunu defalarca söyledim. Karşı taraf da kendi karasularında istediğini yapmaya başlama hakkına sahiptir. Hoş karşılanacaktır çünkü Ege’deki tüm çevre koruma eylemleri, egemenlik alanı içerisinde gerçekleştiği sürece ancak fayda sağlayabilir” dedi.

“Kıbrıs meselesine ilişkin olarak iki toplum arasındaki müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarını desteklediğimizi vurgulamak istiyorum. Bayan Holguin’i ve Birleşmiş Milletler Sekreteri Özel Temsilcisi olarak üstlendiği rolü destekliyoruz” diyen Yunan politikacı şöyle devam etti:

“Türkiye için iki devletli bir başlangıç noktasıyla başladığımızı da çok iyi biliyoruz ki bu kesinlikle kabul edilemez. Ancak ilk aşamada adadaki iki toplum arasında yeniden bir konuşmanın ortaya çıkmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

‘Ukrayna’dan ders aldık, savunma yatırımlarını değerlendiriyoruz’

Ülkesinin savunma yatırımlarına ağırlık verdiğinin altını çizen Miçotakis “Şu anda üçünü Belharra fırkateynini inşa ediyoruz. Üçü de donanmanın ilk teklifiydi ancak şu anda Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanıyla birlikte on yıllık bir ufukta tüm savunma harcamalarımızı kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirme sürecindeyiz” diye konuştu:

“Aslında Silahlı Kuvvetlerin planı her zaman on iki yıldır, çünkü Ukrayna’daki savaştan alınan dersleri hesaba katmamız gerekiyor.”

Hükümetinin aslında “çok önceden yapılması gereken” birçok yatırıma imza attığını ifade eden Miçotakis sözlerini şöyle noktaladı:

“Kriz yıllarında geride kaldık. Hava kuvvetlerimiz yeni Rafale ve sahip oldukları silah sistemleriyle modernize edildi. F-16’nın modernizasyonu çok küçük gecikmelerle ama doğru yönde ilerliyor. Güç projeksiyonunun ve silah sistemi olan fırkateynin ayrılmaz bir parçası olacak ilk Romeo denizaltısavar helikopterlerini teslim aldık.

Üç fırkateyn 2026 yılına kadar teslim edilecek. Mali olanaklarımızı biliyoruz, önceliklerimizi biliyoruz. Bu nedenle, başlangıçta söylediğimiz şeye geri dönecek olursak, ülkenin zaten yapmakta olduğu harcamaların bir kısmının Avrupa finansman çerçevesine göre ayarlanması devlet bütçesi için çok büyük bir rahatlama olacaktır. Avrupa’nın ortak çıkarını taşıyan projeler.”

'Kazan-kazan' politikası ışığında pasif agresif görüşme: Erdoğan Hamas, Miçotakis Kariye için gerildi‘Kazan-kazan’ politikası ışığında pasif agresif görüşme: Erdoğan Hamas, Miçotakis Kariye için gerildi

Yunanistan adalarına kapıda yedi günlük vize dönemi başladıYunanistan adalarına kapıda yedi günlük vize dönemi başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.