MMA efsanesi McGregor İrlanda cumhurbaşkanlığına göz koydu

Bacağını kırdıktan sonra dövüşmeyi bırakan MMA'in yıldız sporcularından McGregor ülkesi İrlanda'da gelecek seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olabileceğinin sinyalini vererek siyasileri topa tuttu. Dövüşçüye Elon Musk'tan da destek geldi.

Dünya 6 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İrlandalı MMA dövüşçüsü Conor McGregor. / Fotoğraf: Wikipedia

Karma dövüş sanatları (MMA) efsanesi İrlandalı dövüşçü Conor McGregor mülteci karşıtı eylemlerin yoğunlaştığı bir dönemde politikaya atılabileceği sinyali verdi. Dünyaca ünlü sporcu İrlanda Cumhurbaşkanı olma yolundaki muhtemel rotasını “Şansımın yüksek olduğunu düşünüyorum” sözleriyle özetledi.

McGregor’ın Kasım sonlarında başkent Dublin’de yaşanan gösterilerle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle İrlanda polisi tarafından soruşturulduğu bildiriliyor. Eski UFC şampiyonu ülkesinde iktidara gelme konusunda kendine güvendiğini söyledi.

Mevcut siyasilerle yaş farkına dikkat çekti: Genç, aktif, tutkuluyum

35 yaşındaki sporcu 4 Aralık’ta X’ hesabından yaptığı paylaşımda şöyle yazmıştı:

“Eğer aday olursam potansiyel rakiplerim Gerry (Adams) 78 yaşında; Bertie (Ahern) 75, Enda (Kenny) ise 74. Her biri kendi partilerinin politikalarına, partilerinin dışındaki kesimlerin ne hissettiğine bakmaksızın, ayrılmaz bağlarla bağlı. Bu partiler halkı yönetmek yerine kendilerini yönetiyor.”

Ancak McGregor’ın bahsettiği politikacılardan Adams 75 yaşında, Ahern ve Kenny ise 72.

McGregor “Ya da 35 yaşında ben” demiş, “Genç, aktif, tutkulu, oyuna yeni katılmış biriyim. Herkesi dinliyorum, uyum sağlarım. Hiçbir partiye karşı bağlılığım, önyargım, iltimasım yok. Kamuoyunun hissiyatı konusunda gerçekten hesap verecekler. Hatta hepsini oylamaya sunarım” diye eklemişti.

Genç sporcu “Bir şeylerden emin olmak için her hafta oylama yapılacak. Fon sağlayabilirim. İrlanda halkı, cumhurbaşkanı olarak iktidarda ben olmayacağım, ben ve siz birlikte olacağız” diyerek reklamını sürdürmüştü.

Elon Musk’tan destek: Bence hepsini alt edebilirsin

X’in sahibi Elon Musk, McGregor’a “Bence hepsini tek başına alt edebilirsin. (Kapışma) adil bile değil” diyerek gülen surat emojisi ekledi. Dövüşçü de buna “Şansımın yüksek olduğunu düşünüyorum Elon, Yüzde 100” sözleriyle karşılık verdi.

İktidarı ve muhalefeti topa tuttu: ‘Bu iğrenç bir şey’

Adaylık şartlarını sağlamak konusunda ise McGregor şöyle dedi:

“Yarışa dahil olabilmem için Oireachtas’ın (İrlanda’nın iki meclisli parlamentosu) en az 20 üyesi ya da en az dört yerel meclis tarafından aday gösterilmem gerekir. Her iki durumda da mutlak şeffaflıktan ve halka danışılmasından memnuniyet duyarım. Şu anda hiçbir şey yok. Seçim zamanı sahte vaatler veriliyor ve sonrasında da kelimenin tam anlamıyla cehalet yüzümüze vuruluyor. Bu iğrenç bir şey.

Muhalefet siyaseti bile bana değişim arayışından ziyade güç kazanma çabası gibi geliyor. Şu an iktidar bile muhalefetin politikalarını benimsese bu bir değişimin önünü açamayacak. Sorunlarımıza kulak verilmesi, bunların düzeltilmesi ve kararlarda halka danışılması gerekiyor. Bu parlamentoyla bu mümkün değil. Ben olsam lanet parlamentoyu temizlerdim. Bu gerçek bir demokrasi! Diğer pek çok şeyin yanı sıra bütçemizin tahsisi suçtan başka bir şey değil ve (oluşturuluken) halkın düşüncelerine zerre kadar önem verilmemiştir. Eğer aday olacak olsaydım işte bu yüzden aday olurdum, duyulmayı hak eden insanların sesi olmak için.”

Ülkeyi sarsan göçmen karşıtı ayaklanma sırasında açtı ağzını, yumdu gözünü

McGregor geçen ay İrlanda’nın başkentinde beş kişinin bıçaklanmasının ardından şiddetli protestolar yaşanan Dublin ayaklanmasıyla ilgili söylemi nedeniyle eleştirilere uğramıştı.

21 Kasım Dublin kent merkezindeki bir okulun önünde bıçaklı saldırı meydana gelmiş; aralarında üç küçük çocuk, bir öğretmen ve saldırganın da bulunduğu beş kişi ciddi şekilde yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Şüphelinin 40 yaşlarında bir erkek ve yirmi yıldır burada yaşayan bir İrlanda vatandaşı olduğu açıklanırken adamın Cezayirli bir göçmen olduğu söylentisi göçmen karşıtı isyanın fitilini ateşlemişti.

Ayaklananlar mültecilere acil barınma imkanı sağlayan bir oteli yakmış ve ardından polisle çatışmalar başlamıştı. Bir tramvayın, çok sayıda otobüsün ve polis aracının yakılması, bölgedeki işyerlerinin tahrip edilip yağmalanmasının ardından Dublin’in kuzeyinde bir mülteci merkezi tahrip edilmişti.

İrlanda'da cehennem gibi gecenin ardından: Korkmaktan çok sıkıldıkİrlanda’da cehennem gibi gecenin ardından: Korkmaktan çok sıkıldık

Daha sonra failin 33 yaşındaki Slovak Jozef Puska olduğu ortaya çıkmıştı. McGregor ise 23 yaşındaki İrlandalı Ashling Murphy’yi öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Puska’nın cezasının ardından hükümetin tepkiyi eleştirmiş, “İrlanda, savaştayız” diye tweet atmış, bıçaklı saldırıya tepki göstererek şöyle demişti:

“Masum çocuklar bugün Dublin, İrlanda’da akli dengesi yerinde olmayan bir yabancı tarafından acımasızca bıçaklandı. İrlanda’da aramızda hiç olmaması gereken ciddi bir tehlike var ve bu korkutucu gerçek karşısında halkı herhangi bir şekilde, biçimde ya da formda desteklemek için hiçbir şey yapılmadı.”

Eski çift sıklet UFC şampiyonu en son Temmuz 2021’de dövüşmüş ve Dustin Poirier’e karşı üst üste ikinci mağlubiyetini alarak bacağını kırmıştı.

İrlanda yangın yeri: Göçmen karşıtları sokaklara döküldüİrlanda yangın yeri: Göçmen karşıtları sokaklara döküldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.