NATO ve Avrupa ile büyük yakınlaşma adımı: Türkiye Avrupa’nın ortak hava savunma programına katıldı

S-400 alımından beri arası ABD ve NATO ile limoni olan Türkiye, Avrupa'nın ortak füze savunma sistemine katıldı. Türkiye'nin bu adımı Avrupa ve NATO ile büyük bir yakınlaşma anlamına geliyor. Türkiye EuroFighter uçaklarını da istiyor.

Dünya 17 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemiyle ABD ve NATO ile sarsıntılı yıllar yaşayan Türkiye, şimdi ortak Avrupa füze savunma sistemine katılmaya karar verdi. S-400’leri teslim alan ama radarlarını hiçbir zaman aktive etmeye Türkiye’nin bir süreden beri bu hava savunma sistemine alternatif Fransa-İtalya ortak yapımı füze sistemlerinin ortak üreticilerinden biri olmak için çalıştığı da biliniyor. Dün Türkiye’nin katıldığı ortak Avrupa füze savunma sistemi, NATO içinde ama Amerika’nın yer almadığı bir Avrupa girişimi.

Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in de katılımıyla “Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (The European Sky Shield Initiative-ESSI) Niyet Mektubu’na Türkiye ve Yunanistan’ın Katılımına Dair Düzenleme Belgesi İmza Töreni” yapıldı.

Almanya’nın NATO Daimi Temsilciliği’nde Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius’un ev sahipliğinde gerçekleşen törende Bakan Güler ile Yunan mevkidaşı Nikolaos Dendias belgeye imzalarını attı.

Bakan Güler imza töreninde yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Almanya’nın liderliğindeki bu girişim müttefiklerin birlikte çalışabilirlik ve entegrasyonunu sağlarken, NATO’nun gerekliliklerinin yerine getirilmesi yolunda da önemli bir adımdır. Türkiye olarak geniş bir yelpazedeki milli imkanlarımızla bu girişime katkıda bulunmaya hazırız. Bu önemli girişimdeki koordinatör rolü için Almanya’ya teşekkürlerimi sunmak isterim. Kolektif savunma anlayışına hizmet eden bu girişimde sizlerle çalışmaktan memnuniyet duyacağız.”

Almanya Savunma Bakanı Pistorious da Brüksel’de yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “ESSI bugün iki yeni üyenin katılımıyla büyüyor. Yunanistan ve Türkiye’ye ESSI’ye hoş geldiniz diyeceğiz” dedi. Almanya’nın kurulmasına liderlik ettiği girişimin son iki yılda önemli başarılar kaydettiğini söyleyen Alman bakan, “Girişim hava savunma sistemlerinin ortak tedariki ve kullanımı ile ilgilidir” dedi ve şöyle devam etti:

“Odak, bu hava savunma sistemlerinin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Bu, sistemlerin eşgüdümlü kullanımını, aynı zamanda da eğitim ve tatbikatları da kolaylaştırıyor.”

ABD’nin F-16’lara yeşil ışık yakması sonrasında Türkiye’nin şimdi de ESSI’ye katılması, NATO müttefikleriyle bağları güçlendirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Üçüncü yılına giren Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatının ardından Almanya tarafından başlatılan girişim, Avrupa ülkelerinin birlikte savunma sistemleri satın almalarına ve ortak tatbikat yapmalarına olanak sağlamayı hedefliyor.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi nedir, neyi hedefliyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, Avrupa’nın hava savunma yetkinliklerinin yetersiz kalabileceği endişesine yol açmıştı. Bunun üzerine Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 2022 yılının Ağustos ayında bu girişimi önermişti. Aynı yılın Ekim ayında 15 Avrupa ülkesi bir bildiri imzalayarak projeyi hayata geçirdi.

ESSI kısaltmalı program ile birlikte Avrupa’da anti-balistik füze yetkinliğine sahip, ortak bir hava savunma sistemi inşa edilmesi hedefleniyor. Almanya Savunma Bakanlığı’nın internet sayfasında aktarıldığına göre ESSI’nin amacı şöyle özetleniyor: “NATO’nun ortak hava savunmasının Avrupa ayağını güçlendirmek.”

ESSI farklı menzilli füzelere karşı çok katmanlı savunma sistemleri kullanacak şekilde tasarlanmış ve orta menzilli (35 km) Alman IRIS-T SLM, uzun menzilli (100 km) ABD yapımı Patriot ve çok uzun menzilli (100+ km / atmosfer dışı) ABD-İsrail yapımı Arrow-3 gibi sistemleri içeriyor.

Almanya tarafının aktardığına göre girişime üye ülkelerin füze, roket veya uçak saldırılarına karşı kendilerini daha iyi silahlandırmak istediklerine dikkat çekiliyor. Ayrıca bu ülkelerin hava savunması için gerekli sistemleri ortaklaşa tedarik etmek, kullanmak ve bakımını yapmak istedikleri de belirtiliyor.

Türkiye nasıl olaya dahil oldu?

Ankara’nın programa dahil oluşunun kilit dönemeci İsveç’in NATO üyeliğine verilen onay oldu. Zira ABD Türkiye’ye bu süreçte hem S-400 meselesinden hem de İsveç’in üyeliğinin sürüncemeye girmesine neden olmasından ötürü ambargo uyguluyordu.

Türkiye’nin 2019 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim almaya başlaması, ABD başta olmak üzere NATO müttefikleriyle ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı. Dış politikada yaşanan sorunların da etkisiyle, Ankara’nın NATO müttefikleriyle savunma sanayi alanında işbirliği gerilemiş, hatta durma noktasına gelmişti.

Ancak yaklaşık dört yıl sonra, İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasıyla birlikte ilişkilerde görülen normalleşme yeni adımlarla devam etti. Türkiye’nin ESSI’ye katılımı da ilişkileri normalleştirme adımları çerçevesinde dikkat çekici bulunuyor.

ABD yönetimi Türkiye’ye yüksek bütçeli de olsa F-16 satışına yeşil ışık yakarken, Kanada gibi ittifak üyesi ülkeler de savunma sanayii alanında uyguladıkları fiili ambargolarını kaldırmaya başladı.

Eurofighter Typhoon’lar Türkiye yolcusu mu?

Türk ve İngiliz savunma bakanları Kasım ayında Ankara’da yaptıkları görüşmeler sırasında güvenlik ve savunma alanında işbirliğini daha da güçlendirmek için bir niyet beyanı imzalamış ve Eurofighter savaş uçaklarının satışı konusunu da masaya yatırmışlardı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları geçen hafta yaptıkları açıklamada, ABD’den F-16 satışına onay gelmesi sonrasında da, Eurofighter’lar konusunda taleplerinin devam ettiğini belirtmişti. Bakanlık kaynakları da “Konsorsiyum ülkelerinden Almanya’nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. Görüşme ve çalışmalara devam edilmektedir” demişti.

BBC’nin aktardığına göre, Almanya’nın girişimi olan ESSI’ye Türkiye’nin katılımının, Berlin ile Ankara arasında savunma konularında da işbirliğine olumlu yansıması beklenirken, Ankara’nın Eurofighter Typhoon savaş uçakları alma talebi konusunda Berlin yönetiminin de siyasi onayı gerekiyor. Hatta İngiltere, İtalya ve İspanya’nın da onayı gerekli çünkü Eurofighter’lar dört ülkenin ortak üretip geliştirdiği savaş uçakları. Yani üçüncü bir tarafa satış için dört ülkenin de yeşil ışık yakması lazım.

Üye ülkeler ve dikkat çeken Fransa itirazı

Alman Şansölye Olaf Scholz tarafından Ağustos 2022’de önerilen girişim teklifi, Rusya’nın Ukrayna altyapısına yönelik 2022-2023 saldırıları sırasında ve Kaliningrad’da konuşlandırılan Rus 9K720 İskender balistik füze sistemleri gibi tehditlere karşı Avrupa kıtasının sınırlı savunma kabiliyetine ilişkin artan endişelerin ortasında yapılmıştı.

O dönem Fransa, Avrupa dışında geliştirilen sistemlere ağırlık verilmesi ve İtalya ile ortak geliştirdiği SAMP-T füze savunma sisteminin girişime dahil edilmemesi konusunda itirazlarını sunarak projede yer almamaya karar verdi.

Ekim 2022’de on beş Avrupa ülkesi bir bildiri imzalayarak girişimi nihayet kurmuşlardı. O ülkeler şunlar: Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Finlandiya, Almanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Romanya.

Daha sonra Şubat 2023’te Danimarka ve İsveç, Temmuz ayında da Avusturya ve İsviçre programa dahil oldu. Türkiye ve Yunanistan’ın da katılımıyla toplam üye sayısı 21’i buldu.

Kabine toplantısından F-16 memnuniyeti ve uzaya yeni astronot gönderme kararı çıktıKabine toplantısından F-16 memnuniyeti ve uzaya yeni astronot gönderme kararı çıktı

İsviçre’nin tarafsızlık sınavı: Savaştan kaçmak için hava savunma sistemlerini imha ediyorİsviçre’nin tarafsızlık sınavı: Savaştan kaçmak için hava savunma sistemlerini imha ediyor

Fransa ve İtalya, Ukrayna’ya hava savunma sistemi satacakFransa ve İtalya, Ukrayna’ya hava savunma sistemi satacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.