Sadece 10 bin TL maaş alan 4 milyon emekliye sıfır zam göründü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan temmuzda emeklilere refah payı verilmeyeceğini açıkladı. Böylece yasa teklifi de verilmediği için kök maaşları 10 bin TL'nin altında olan yaklaşık dört milyon emeklinin sıfır zam alması neredeyse kesinleşti.

Ekonomi 26 Haziran 2024
Kök maaşı 10 bin TL'nin altındaki yaklaşık 4 milyon emekli temmuz ayında sıfır zam veya enflasyonun çok altında maaş artışı tehlikesiyle karşı karşıya.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emeklilere temmuzda refah payı verilmeyeceğini, asgari ücrete de ara zam yapılmayacağını açıkladı. Böylece temmuz ayında emeklilere yapılacak zam büyük oranda belli oldu. Emekliler beş aylık enflasyona göre yüzde 22,72’lik zammı garantiledi. Haziran enflasyonunun açıklanmasıyla emekli zammı yüzde 25-26 seviyesinde olacak. Ancak kök aylıkları 10 bin TL’den düşük olan yaklaşık dört milyon emekli sıfır zam alacak.

Çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik SGK ve Bağ-Kur emeklilerine resmi enflasyon kadar (yaklaşık yüzde 25-26) zam yapılmasının yasa gereği olduğuna dikkat çekerek “Ancak kazın ayağı öyle değil! Bu kural bütün emeklilerin yüzde 25-26 zam alacağı anlamına gelmiyor. Yaklaşık dört milyon emekli sıfır veya enflasyonda çok düşük zam alabilir” dedi. En düşük emekli aylığı olan 10 bin TL enflasyon oranında artırılmazsa kök aylıkları 10 bin TL’den düşük olan ve sayıları yaklaşık 4 milyon civarında olan emeklilerin ya sıfır zam ya da resmi enflasyondan bile düşük zam alacağını vurgulayan Çelik “Artışlar 10 bin TL üzerinden değil emeklinin kendi kök aylığı üzerinden yapılıyor. En düşük emekli aylığı olan 10 bin TL’nin resmi enflasyon oranında artması için yasa değişikliği lazım. Temmuz ayı geldi çattı hükümetten/AKP’den bir yasa teklifi yok” yorumunu yaptı.

Uzmanından makale: Emeklinin derdi herkesin derdiUzmanından makale: Emeklinin derdi herkesin derdi

Emekliler temmuzda iki kötü sürprizle karşılaşabilirEmekliler temmuzda iki kötü sürprizle karşılaşabilir

65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı

Emekliler az zamdan yakınırken Erdoğan'dan bankalara promosyon telkini geldiEmekliler az zamdan yakınırken Erdoğan’dan bankalara promosyon telkini geldi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.