Barbie filmi mermeri de etkiledi: Renkler pembeye dönüyor

Gişe rekoru kıran Barbie filmi mermerde renkleri değiştiriyor. İhracatçı Marble Systems Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, Barbie filmiyle birlikte mermerde pembe gibi renkli akımlar başladığını söyledi.

Ekonomi 11 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Osman Cavit Turunç, dünya mermer rezervlerinin yüzde 35’nin Türkiye’de olduğunu söyledi.

Geçen yıl gösterime giren ve gişe rekorları kıran Barbie filminin etkileri mermerde sürüyor. Barbie filmiyle birlikte 1980’lerde moda olan renkli mermer akımı yeniden popüler hale gelirken, siparişler de pembe ağırlıklı olmak üzere renkliye döndü. Bugün başta ABD olmak üzere
5 kıtada 50’den fazla ülkeye özel tasarım doğal taş ve mermer ihraç eden Marble Systems Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, son 10 yıldan bu yana beyaz mermere talep önde iken Barbie filmiyle birlikte pembe başta olmak üzere bordo ve yeşil gibi renkli mermer akımı başladığını söyledi. Turunç, halihazırda renkli mermere Amerika gibi yurtdışı pazarlarından talep olduğunu ancak yurtdışında başlayan akımın Türkiye’ye de geleceğini söyledi.

Cironun yüzde 95’i yurtdışı pazarlardan

Doğal taş pazarlama ve ihracat alanında 42 yıldır yer alan Afyon merkezli Marble Systems Tureks, bugün Türkiye’de Denizli, Sivas, Burdur, Kütahya (Altıntaş) ve Antalya (Korkuteli) ile Afyon ve Konya’da ikişer tane olmak üzere toplam 9 mermer ocağıyla üretime devam ediyor.
Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 36 bin metrekare üzerine kurulu üretim tesisinde, mimari, iç mekân tasarımı ve peyzaj projeleri için mermerden çözümler sunan şirket, Türkiye’nin ilk halka açılan mermer şirketi olması ve yıllık 1 milyon metrekareyi geçen üretim kapasitesiyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin dünyadaki küresel temsilcisi olma yolunda ilerleyen Marble Systems Tureks’in cirosunun yüzde 95’ini yurtdışından sağladığını belirten Turunç, bu başarılarında Tureks’in mermerde renkleri seramik ürünlerinde olduğu gibi kategori haline getirerek standartlaştırması olduğunu söyledi. Böylece kalitesi ve rengi belirlenmiş ürünlerin kodlanarak gelen talebe göre aynı kalitede üretim yapabildiğini söyleyen Osman Cavit Turunç, bu açıdan sektördeki diğer firmalardan ayrıştıklarını söyledi.
Amerika başta olmak üzere, İngiltere, Ortadoğu, Avusturalya, Nijerya, Kanada, Güney Afrika, Panama, Fransa ve Almanya’nın en etkin pazarları olduğunu ifade eden Turunç, ABD’de bine yakın bayii, 7 depo ve 12 showroomu bulunan şirketlerinin satışlarının yüzde 55’ini bu pazara yaptığını, yeni odaklarında ise ABD’de yakalanan dağıtım ağı başarısını, İtalya’dan başlayarak Avrupa’ya taşımak olduğunu belirtti.

Tureksi kadınlar kurtardı

Bugün yurtiçi ve yurtdışında 596 kişiye istihdam sağlayan Tureks’te çalışanların 418’i Türkiye ekibinde olup, bu sayının yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor. Afyon mermer sektöründe kadın istihdamında önde olduklarını söyleyen Turunç, “Yalnızca OSB’deki tesiste ise kadın çalışan oranı yüzde 25’i geçiyor” dedi. Bu yıl özellikle Tureksi kadınlar kurtardığını söyleyen Turunç, “Maddi ihtiyaçtan dolayı kadın istihdamında bu yıl artış görüyoruz. Kadınlar mermer parçalarının makinalara verilmesi, alınması aşamasında. Ancak erkekler de bu açıdan bir atış göremedik” dedi.

Tureks çalışanlarının yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyor.

Babadan oğula çalışanlar iş başında

Çalışanların çocuklarının yüzde 30’unu da şirkette çalışmaya devam ettiğini söyleyen Turunç, iş değiştirmenin moda olduğu bir dönemde şirkette genel ortalama çalışma süresinin 10-12 yıl arası olduğunu belirtti. Kendi şirketlerinde de yönetiminde de illaki ikinci kuşağın olacağı diye bir kural olmadığını dile getiren Turunç, şirket çalışanlarının da bu süreci yürütülebileceğini söyledi.

Enerjinin tamamını GES’ten alacak

Cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge çalışmalarına harcadıklarını söyleyen Osman Cavit Turunç, mermer alanında Türkiye’de SAP yazılımını kullanan ilk firma olduklarını belirtti. Böylece sektörün dijitalleşme sürecine katkı sağlayan şirketlerinin halka arz sonrasında elde edilen gelirin bir kısmını da yine bu alanda kullandığını ifade eden Turunç, ayrıca haziran ayı itibariyle tüm enerji ihtiyaçlarını Güneş Enerjisi Santralinden (GES) sağlayacaklarını açıkladı. Ar-Ge adına üretim tesislerinde verimliliğe ve ambalaj tasarrufuna yönelik otomasyonu içeren yatırım planları da olduğunu söyleyen Turunç, üzerinde çalıştıkları Ar-Ge ile ambalajın tüm malzemesinin yüzde 100’ünü geri dönüştürülebilir hale getireceklerini açıkladı.

Özel çocuklara yönelik projeler devrede

Sosyal sorumluluk kapsamında özel çocuklara yönelik projeleri önceliğine alan Marble Systems Tureks, Afyon’da eylül ayında 15 yıldır düzenlenen Frig Ultra Maratonu’na geçen yıl özel çocukları da bu yarışa dahil etti. Her sene devam ettirilmesi planlanan maratonda geçen sene 55 özel durumlu çocuk aileleriyle koştular, madalyalarını aldılar. Şirket ayrıca down sendromlu çocuklar için mozaik birleştirme alanı açacak. 10 çocuğun dönüşümlü olarak buralarda görev alması hedefleniyor. Bu çalışmanın da 2 ay içinde başlaması bekleniyor.

Dünyanın en büyük mermer rezervleri Türkiye’de

Dünya mermer pazarıyla ilgili de konuşan Osman Cavit Turunç, dünya mermer rezervlerinin yüzde 35’nin Türkiye’de olduğunu söyledi. Bu açıdan dünyanın en büyük mermer rezervlerinin Türkiye’de olduğunu dile getiren Turunç, “Türkiye 2022’de tüm dünyaya 2,1 milyar dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirerek pazarda yüzde 11’lik payla Çin ve İtalya’nın ardından 3. sırada, Avrupa’da ise Türkiye Avrupa’ya 384 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirerek pazarda yüzde 9,5’lik payla İtalya’nın ardından 2. sırada” dedi. Turunç, bu açıdan mermerde rezerv sorunları olmadığını söyledi.

Bornova'da 5 bin yıllık mermer idol bulunduBornova’da 5 bin yıllık mermer idol bulundu

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.