En düşük emekli aylığına 2 bin 500 lira zam

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler 10 bin lira olan en düşük emekli aylığının 2 bin 500 lira artırılarak 12 bin 500 liraya çıkarıldığını açıkladı. Ayrıca 150 lira olan yurtdışına çıkış harcı yüzde 233 zamla 500 liraya çıkarıldı.

Ekonomi 16 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
3 milyon 703 bin emekli artık 10 bin değil 12 bin 500 lira maaş alacak.

AK Parti kurmayları, uzun süredir kamuoyunda tartışılan vergi paketine son şeklini verdi. En düşük emekli maaşına zammın da yer aldığı vergi paketi Meclis’e sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler vergi paketinin detayları ile en düşük emekli maaşına yapılan zammı açıkladı. Güler en düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12,500 liraya çıkarıldığını açıkladı. Karardan 3 milyon 707 bin emeklinin yararlanacağını açıklayan Güler zammın altı aylık maliyetinin 33 milyar 200 milyon lira olduğunu söyledi. Güler’in açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

*Vergi teklifimiz 53 maddeden oluşuyor.

*Teklif ile vergi adaletinin güçlendirilmesi, verginin payının artırılması, güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, istisnaların kaldırılması, cezaların etkinliğinin artırılması, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması amacıyla düzenlemeler yapıyoruz.

*SGK mevzuatında ilk defa yaşlılık aylığı bağlananların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasını sonlandırıyoruz.

Yurtdışına çıkış harcı 500 lira

*Yeni vergi güvenlik müesseseleri de oluşturuyoruz. Asgari kurumlar vergisi vergi sistemimizde yer alacak.

*Başkasına ait POS cihazı ya da IBAN kullananlara, kullandırtanlara cezaları artırıyoruz.

*KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının beş takvim yılında indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz.

*Teklifimiz ile vergi aslını uzlaşma kapsamı dışına çıkıyoruz. Cezalar için uzlaşma yapılacak.

*OECD’nin ilan ettiği kurallar çerçevesinde küresel şirketlerin elde ettikleri gelirden, kardan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi imkanı getiriyoruz. Bu vergi OECD’ye bağlı ülkeler kapsamında küresel şirketin kurulu olduğu ülke tarafından alınacaktır. Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor. Doktor, diş hekimi gibi faaliyet alanlarındaki kişilerin gelir vergisine tabi mükelleflerin belli zaman aralıklarında hasılat tespiti yapılacak. Verilen beyanname ile arasında yüzde 20’lik fark çıkarsa izaha davet edilecek.

*Yurtdışına çıkış harcını 500 TL olarak belirliyoruz.  Her yıl harç tutarı yeniden değerleme oranıyla artırılacaktır.

*Yaşlılık, malullük aylığı alan emeklilere 10 bin lira olan asgari ödeme tutarını 12 bin 500 liraya yükseltiyoruz. Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin kişi. Bütçeye maliyeti de 33 milyar 200 milyon liradır.

Fark ödemeleri ne zaman yapılacak?

*12 bin 500 TL’ye yükseltilecek en düşük emekli aylığı fark ödemeleri ne zaman yapılacak? Zamlı emekli maaşları bu aydan itibaren geçerli olacak. Yani kanun bu ayki maaşlara yetişmezse fark ödemesi daha sonra yapılacak.

AK Parti en düşük emekli maaşına zam için tarih verdiAK Parti en düşük emekli maaşına zam için tarih verdi

‘Emekli zirvesi’ hafta başında yapılmış, iş de bitmiş‘Emekli zirvesi’ hafta başında yapılmış, iş de bitmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.