Türkiye ‘küçük modüler nükleer santral’ dönemine hazırlanıyor

Enerji mevzuatında küçük modüler nükleer santrallara (SMR) yer açacak kanun taslağı hazırlığı yapılıyor. SMR'lar daha küçük alan kapladığı için tüketim merkezlerine yakın yerlerde, kısa sürede ve daha az maliyetle kurulabiliyor.

Ekonomi 15 Ekim 2024
Akkuyu'daki 4 bin 800 MW gücündeki dört reaktörlü santralın ilk reaktörünün kısa süre sonra  faaliyete geçmesi bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın geçen yıl ekim ayında verdiği demece göre Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) ilk reaktörünü Cumhuriyetin 101’inci yılı olan 29 Ekim 2024’te devreye almayı hedefleyen Türkiye şimdi de  küçük modüler nükleer santral dönemine adım atmaya hazırlanıyor.

Konuya ilişkin Reuters’e bilgi veren üst düzey bir yetkili küçük modüler reaktör (SMR) olarak bilinen yeni nesil nükleer enerji santrallerinin Türkiye’de kurulabilmesine yönelik kanun taslağı hazırlığı yapıldığını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili nükleer enerji mevzuatında şu anda SMR santrallerin geçmediğini, SMR ve diğer yenilikçi nükleer teknolojilerin yurt içinde kullanımına imkan verecek değişiklikleri içeren bir kanun taslağı üzerinde çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Küresel elektrik ihtiyacının yüzde 9’u nükleer enerjiden 

“İlgili kurumlar SMR’lar hakkında kanun taslağı üzerinde çalışıyorlar” diyen yetkili taslağın gelecek yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne meclise iletilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Kendine ait sınırlı petrol ve doğalgaz kaynağı olan Türkiye her yıl artan elektrik tüketimini karşılamak için 10 yıldan uzun süredir rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara yatırım yapıyor. Ancak aralıklı elektrik üreten yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı arttıkça nükleer gibi sabit elektrik kaynaklarının da payının artması gerekiyor.

Türkiye üç nükleer santral kurmayı planlıyor

Türkiye toplam 15 bin megawatt (MW) gücünde üç konvansiyonel nükleer santral kurmayı planlıyor. Akkuyu’daki 4 bin 800 MW gücündeki dört reaktörlü santralın ilk reaktörünün kısa süre sonra  faaliyete geçmesi beklenirken Sinop’ta nükleer santral için Rusya ve Güney Kore, Trakya’da ise Çin’le görüşmeler devam ediyor.

ABD ve Çinli şirketlerle görüşülmüştü

Türkiye bu üç konvansiyonel santrale ek olarak 5 bin MW güçte SMR santral kurmayı ve toplam 20 bin MW nükleer kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Yetkililer daha önce SMR santraller için ABD ve Çinli şirketler ile görüşmeler yapıldığını söylemişti.

Küçük modüler reaktör (SMR) nedir?

Konvansiyonel nükleer santrallar yüksek miktarda elektrik üretebilmelerine karşılık, yatırım maliyetleri özel tasarımları, yüksek inşaat maliyetleri ve çok geniş alanlar kapladığı için çok yüksek oluyor. Henüz geliştirme aşamasında olan SMR’lardan azami 300-400 MW güç üretebiliyor. SMR’lar daha küçük alan kapladıkları için tüketim merkezlerine yakın yerlerde, kısa sürede ve daha az maliyetle kurulabiliyor.

Enerji Bakanı: Akkuyu Rus yatırımı ama Türk şirketiEnerji Bakanı: Akkuyu Rus yatırımı ama Türk şirketi

Akkuyu Nükleer Santrali turist de çekecekmişAkkuyu Nükleer Santrali turist de çekecekmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.