Yapay zeka 1.5 ayda 34 bin teknoloji çalışanını işinden etti

Geçen yıl 263 bin kişiyi işten çıkaran teknoloji şirketlerinin yapay zekaya yatırım yapmak için daha yılın ilk 1,5 ayında çıkardığı kişi sayısı 34 bine ulaştı.

Bilim Teknoloji 12 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Yapay zeka, önce teknoloji çalışanlarını işinden etmeye başladı.

Yapay zekanın insanların işlerini elinden alıp almayacağı son yıllarda en çok merak edilen konuların başında gelirken ilk etkilenenlerin teknoloji şirketlerinin çalışanları olması kaygıyı daha da artırıyor. Teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları takip eden Layoffs.fyi isimli internet sitesinin verilerine göre Microsoft, Snap, eBay ve PayPal başta olmak üzere 138 teknoloji şirketi yapay zekaya yatırım yapmak için daha yılın ilk 1,5 ayında 34 bin kişiyi işten çıkardı.

ABD’li banka Jefferies analisti Brent Thill “İşten çıkarmalar devam edecek ve daha da kötüleşebilir. Bulaşıcı hale geldi” dedi. Analistlere göre son işten çıkarma dalgası şirketlerin yapay zeka gibi yeni alanlara yatırım yapmak için kaynaklarını yeniden düzenlediğini ve hissedarların maliyet disiplinine odaklanmaya da devam ettiğini gösteriyor.

Columbia Business School Profesörü Daniel Keum bu yıl yüzlerce kişiyi işten çıkaran Amazon’a ait video yayın platformu Twitch gibi şirketlerin yatırım için öncelikli alanları yeniden değerlendirdiğini ve ekstra maliyeti olan alanlarda pozisyon azalttığını söyledi.

Amazon’un yanında Microsoft, Meta, Alphabet ve müzik yayın hizmeti Spotify’ın da bu yıl benzer değerlendirmeler yapacağı belirtiliyor. 2022’nin sonlarından bu yana 20 binden fazla kişiyi işten çıkaran Meta ise yapay zekaya önemli yatırımlar yapmasına rağmen personel sayısının minimum olacağını söyledi.

Microsoft’un video oyun iştiraki ZeniMax’te kalite güvence test uzmanı olarak çalışan Autumn Mitchell “Şu anda teknoloji ya da oyun sektöründe çalışan herkes, kendisi ya da tanıdığı biri için işten çıkarmalar konusunda bir dereceye kadar endişeli” dedi.

Layoffs.fyi verilerine göre 2023 yılında teknoloji sektöründe toplam 263 bin kişi işten çıkarılmıştı.

Amazon yapay zekaya yatırım için yapay zeka asistanı Alexa'da yüzlerce kişiyi işten çıkardıAmazon yapay zekaya yatırım için yapay zeka asistanı Alexa’da yüzlerce kişiyi işten çıkardı

Yapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyorYapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyor

Yapay zeka kaynaklı seçim hileleri dünyanın en büyük derdi olduYapay zeka kaynaklı seçim hileleri dünyanın en büyük derdi oldu

Z kuşağı yapay zeka kullanımında ‘tutucu’ çıktıZ kuşağı yapay zeka kullanımında ‘tutucu’ çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.