Gerçeküstü bir seyahat deneyimi: Festivaller ve karnavallar

Gezi 27 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Dünyaca ünlü festivaller ilginç seyahatler için tercih sebebi. Venedik’ten Paskalya Adası’na, Tayland’dan Moğalistan’a dünyanın en ünlü festivallerine tanık olmak için şubat mükemmel bir ay. Size kalan sadece katılmak istediğiniz festivali seçmek.

Farklı kültürlerin karşı konulmaz cazibesi

Farklı kültürleri yakından tanımak söz konusu olunca festivallerin ve karnavalların karşı konulmaz bir cazibesi olduğu kuşkusuz. Gece gökyüzüne gönderilen binlerce kırmızı fenerin altında yeni bir yıl için dilek tutarken Çin kültürünü tanımak ya da Moğolların festival neşesine ortak olurken Moğalistan’ın mutfak kültürünü keşfetmek unutulmaz bir deneyim olmaz mı? Her ülke ilginç festival ve karnavallara ev sahipliği yapıyor ama bazıları var ki benzerleri arasından bir adım öne çıkmayı başarıyor. Asırlara yayılan geleneklerin kutlanıp dünya ile paylaşıldığı bu rengarenk etkinliklerin ortak noktası ise kaçırmamanız gereken bir deneyim olması.

Venedik Karnavalı (İtalya, 13 Şubat’a kadar)

Venedik sokaklarında bir maskeli baloya katılmak mı? İşte gerçeküstü bir deneyim fırsatı… Dünyanın en güzel şehirlerinden birinde tatil yaparken rengarenk bir festivale tanık olmak kulağa gerçekten heyecan verici geliyor. Maskeli, kostümlü kocaman bir kitle San Marco Meydanı’nda bir araya geliyor veya Büyük Kanal boyunca yelken açıyor. Tarihi 12’nci yüzyıla kadar uzanan karnaval boyunca Venedik maskeleri her yeri kuşatıyor. İlk Venedik Karnavalı’nın 1162 yılında halk tarafından Aquileia Patrikliği’ne karşı kazanılan bir zaferi kutlamak için düzenlendiğine inanılıyor. Neden maske takıldığına dair birkaç rivayet var. İlk neden; sınıfsal farklılığı ortadan kaldırmak. Diğer neden ise veba salgınından kurtulanların hastalık izlerini saklamak istemeleri. Venedik Karnavalı, bu yıl en büyük gezginlerden birini kutluyor. 2024 Venedik Karnavalı’nın teması ise Doğu’ya Marco Polo’nun Muhteşem Yolculuğu.

Rio Karnavalı (Rio de Janeiro / Brezilya, 9-17 Şubat)

Dünyanın en ünlü festivaline hoşgeldiniz. Kelimenin tam anlamıyla mahşeri bir kalabalığı tanımlayan ve oldukça abartılı geçit töreniyle adından söz ettiren Rio Karnavalı, Hıristiyanlık inancında İsa’nın Tanrı katına çıktığı Paskalya’dan önceki gece sona eren oruç döneminden yani Büyük Perhiz’den önce düzenleniyor. Karnavalın en belirgin özelliği samba dansı. Karnavalda binlerce samba dansçısı, geçit törenlerinde ve sokak partilerinde dans ederek seyircilere unutulmaz bir gösteriler sunuyor. Sokak geçit törenleri ve sokak partilerine ek olarak biletli performanslar da yapılıyor. Dansların ve partilerin yanı sıra kostümleri de en az kendisi kadar ses getiren Rio Karnavalı’nın sadece iki kere; 2. Dünya Savaşı’nda ve COVID-19 salgını sırasında yapılmadığını da belirtelim.

Basel Karnavalı (İsviçre, 19-21 Şubat)

İsviçre’nin en büyük ve en ünlü karnavalı olan Basel Karnavalı, şehrin kültürel kimliğinin bir parçası. 14’üncü yüzyıla kadar uzanan Basel Karnavalı’nın kökleri eski Kelt ve Cermen uygulamalarına dayanıyor. 2017 yılında UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine eklenmiş. Yerel deyimle ‘Dame Fasnacht Basel’; müzikal, gösteri ve kostümler eşliğinde Hıristiyan ayinlerini, eski gelenekleri ve pagan kutlamalarını birleştiriyor. Karnavalın en ilginç yanı sabah saat 04.00’da başlaması. 72 saat boyunca maskeli katılımcılar konfetiler, davullar ve müzik eşliğinde sokakları dolduruyor. Karnavalın bir diğer özelliği de bar bar dolaşan ve geçen yılın önemli olaylarını şiirler ve çizimlerle anlatan Schnitzelbank şarkıcıları. Karnaval için yüzlerce fener boyanıyor. Şehir merkezindeki restoran ve kafelerde konserler veriliyor.

Çin Yeni Yılı (10 Şubat 2024 – 28 Ocak 2025)

Çin, ejderya yeni yılını kutlayacak olmanın heyecanı içinde. Çin Yeni Yılı’nın geçmişi Şang Hanedanlığı’nın hüküm sürdüğü M.Ö. 14’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Çin takvimi Ay’ın hareketlerine göre belirleniyor. 12 hayvanlı bir takvimden söz ediyoruz, her yıl bir hayvanı temsil ediyor ve tabii ki hepsinin ayrı ayrı anlamı var. Çin Yeni Yılı, kışın sonunu ve baharın başlangıcını simgelediği için Çin’de genellikle Bahar Bayramı olarak anılıyor. Bu yıl kutlamalar 15 gün sürecek ve Çin Fener Festivali ile sona erecek.

Pingxi Fener Festivali (Tayvan, 24-27 Şubat)

Fenerlerle aydınlatılmış bir gökyüzünün altında durduğunuzu düşünün. Çin Yeni Ay Yılı’nın ilk dolunayı sırasında gerçekleşen Pingxi Fener Festivali Çin’in en eski festivallerinden biri. Binlerce ışık, Tayvan’daki Shifen köyünün üzerinde süzülüyor. Parlak pirinç kağıdından yapılan fenerler gerçekten muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Ay yılından sonraki ilk dolunay yeni yıl şenliklerinin doruk noktası. Fener yakma, yüzlerce yıllık Budist geleneklerinden kaynaklanıyor. Fener Festivali barışı, umudu ve yeni başlangıçları müjdeliyor. Geleneksel kırmızı fenerler ise Güneydoğu Asya kültüründe refahı ve iyi şansı simgeliyor.

Chiang Mai Çiçek Festivali (Tayland, 2-4 Şubat)

Chiang Mai Çiçek Festivali, Tayland’ın en renkli etkinliklerinden biri. Çiçekli gösterilerin yer aldığı geçit töreni, güzellik yarışmaları ve canlı müzik performansları gibi çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Ayrıca geleneksel Tayland mutfağını keşfetmeniz için de bulunmaz fırsat. Chiang Mai Çiçek Festivali, bölgedeki çiçeklerin güzelliğini ve bolluğunu takdir etmek ve yerel çiçekçilik ve bahçecilik endüstrilerini tanıtmak için kutlanıyor. Festival, şehrin çeşitli yerlerinde gerçekleşiyor ve etkinliklerin çoğu eski şehrin güneybatı köşesinde bulunan Nong Buak Haad Halk Parkı çevresinde yoğunlaşıyor. Geçiş töreninde görebileceğiniz geleneksel danslar ise unutulmaz görüntüler sunuyor.

Berlin Film Festivali (Almanya, 15-25 Şubat)

1951 yılından bu yana düzenlenen Berlinale ya da Berlin Uluslararası Film Festivali, Venedik ve Cannes film festivalleri ile beraber dünyanın en prestijli üç film festivali arasında. Ödüller Altın ve Gümüş Ayı olarak veriliyor. Açılış ise Açılışı Berlin’deki Marlene-Dietrich-Platz 1’de bulunan Berlinale Palast’ta yapılıyor. Sinema endüstrisinin kalbi şubat ayında Berlin’de atıyor. Filmler şehir merkezinin her yerinde gösteriliyor. Bu yıl Altın ve Gümüş Ayı ödülleri için aralarında iki ilk uzun metrajlı film ve iki belgeselin olduğu 20 film yarışacak.

Binche Karnavalı (Belçika, 11-13 Şubat)

Gerçeküstü bir deneyim yaşamak istiyorsanız kesinlikle doğru yerdesiniz. Ürkütücü maskeler takan ve dev şapkalar giyen katılımcılarıyla dünyanın en ilginç ve renkli karnavallarından biri. 14’üncü yüzyıldan bu yana düzenlenen karnavala katılmak isteyen herkes şafak vakti sokaklara dökülüyor. Herkes karnavalın anonim karakteri Gille’in kostümünü giyiyor ve aynı maskeyi takıyor. Bu kostümün özelliği; çanları olan bir kemer, kötülüğü kovmak için söğüt dalı, tahta takunyalar ve halka fırlatmak için portakallar bulundurması. Gilles karakterine bürünebilmek büyük bir onur ve Gilles olarak giyinmek hayli pahalı.

Köln Karnavalı (Almanya, 8-14 Şubat)

Avrupa’nın en büyük sokak festivallerinden biri olan Köln Karnavalı (Fastelovend), Alter Markt’ta, resmi olarak bir önceki yılın 11. ayının 11. gününün 11. dakikasında, karnavalın yönetici üçlüsünün yani Prens, Kız ve Köylü karakterlerinin 11’inci yüzyıldaki müzisyenlerin performanslarıyla birlikte kendilerini halka tanıtmasıyla başlıyor. 8 Şubat’ta Weiberfastnacht (Kadınlar Karnavalı Günü) kutlanıyor. Karnaval geçit töreni Köln’ün Altstadt’ından (Eski Şehir) geçiyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi büyüleyen, Rhineland’deki bu eşsiz halk festivalinde pek çok şirket kendi partilerini organize ediyor. 10 Şubat’ta ise karnaval öğle yemeği ve ardından akşam çeşitli temalar ve hayalet görüntülerin yer aldığı Hayalet Geçit Töreni düzenleniyor. ‘Kölle Alaaf’ karnaval tutkunlarının tezahüratı. ‘Yalnızca Köln’ ya da ‘Her şeyin üstünde Köln’ anlamına geliyor.

Tapati Festivali (Paskalya Adası / Şili, 9-17 Şubat)

Her yıl Rapa Nui’de düzenlenen ve bu yıl 56’ncı kez yapılacak olan Tapati Festivali, spor etkinliklerinin, müzik ve dansın bir karışımı. Paskalya Adası’nın geleneklerine bir övgü ve Polinezya’daki en etkileyici kutlamalardan biri. ‘Tapati Rapa Nui’, Rapa Nui Haftası anlamına geliyor, aslında ada sakinlerinin bir dizi yarışma yapmak ve bir kraliçe seçmek için düzenli faaliyetlerine ara verdikleri bir tarih. Festival, her birinin festivalin kraliçesi adayını seçtiği klanlar arasındaki bir yarışmadan oluşuyor. Şenlik boyunca kazananı belirlemek için puan kazandıran farklı etkinlikler gerçekleştiriliyor. En bilinen testlerden biri Rano Raraku Yanardağı çevresinde gerçekleşen bir maraton olan Tau. Üç bölümden oluşan zorlu bir fiziksel test olan Tau, ağırlığı yaklaşık 40 kilo olan muz salkımlarının taşındığı bir koşuyu da içeriyor. Bir diğer ünlü yarışma ise katılımcıların muz ağaçlarından yapılmış bir kızak üzerinde Piu Tepesi’nden geriye doğru indiği Haka Pei testi. Tapati Festivali, sadece zorlu yarışlardan ibaret değil. Heykel sergileri ve Polinezya çiçeklerinden kolye yapımı da ilginç görüntülere sahne oluyor.

Tsagaan Sar (Moğolistan, 10-12 Şubat)

Moğalistan bu yıl Mavi Ejderha Yılı’nın başlangıcını kutlayacak. Moğolcada ‘Beyaz Ay’ anlamına gelen Tsagaan Sar, Moğol güneş-ay takviminde yeni ayın doğduğu yılın ilk gününü ifade ediyor. Moğollar her yıl kış ve baharın kesiştiği noktada Tsagaan Sar’ı yani Moğol Ay Yeni Yılı’nı kutluyor. Kesin tarih ise ay takvimine bağlı. Moğollar bunu genellikle ocak veya şubat ayının sonundaki yeni ay gününde, kışın sonunu görerek ve yeni yılın bereketli bir baharını karşılayarak kutluyor. Asırlara yayılan ritüeller, yerel lezzetler ve içkiyle birleştiriliyor. Aileler bir böreğinin içine bozuk para saklıyor. Bozuk parayı bulan kişinin yeni yılda refah içinde olacağına inanılıyor. Buharda pişirilmiş binlerce köfte, lorla pişirilmiş pirinç ve geleneksel kurabiye hazırlanıyor. Her aile üyesi için yeni kıyafetler yapılıyor. Erkekler Ay yeni Yılı’nın ilk gün doğumunu karşılamak için en yakı dağa tırmanıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.