’85 milyonun bilgileri çalındı’ iddiası: 11 ilde hacker operasyonu

Diyarbakır merkezli 11 ilde yapılan eş zamanlı hacker operasyonunda 20 şüpheli gözaltına alındı. 85 milyon kişinin verilerinin ele geçirildiği iddia edilirken hackerların hedefinin üst düzey kamu görevlileri olduğu aktarıldı.

Gündem 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet üzerinden yapılan işlemler fiziki işlemleri geride bıraktı. Özellikle pandemi döneminde tüm dünyanın eve kapanmasıyla birlikte internetten yapılan alışverişler de ciddi oranda arttı. Ancak bu durum beraberinde bir sorunu da getirdi: Kişisel bilgilerin ele geçirilmesi.

Dün Diyarbakır merkezli 11 ilde operasyon düzenlendi ve İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin “Deep Web” ortamında yaptıkları sanal devriye sonucunda 20 şüpheli gözaltına alındı. Anadolu Ajansı (AA), şüphelilerin özellikle geniş yetkililere sahip üst düzey kamu görevlilerini hedef aldıklarını ve gönderdikleri sahte maillere tıklayanların şifrelerini ele geçirdiğini yazdı. Ayrıca şüphelilerin bu şifreler sayesinde vatandaşların kimlik, adres, kredi kartı bilgilerine ulaştıklarını ve bu bilgileri dolandırıcılara sattıklarını ifade etti.

Öte yandan DHA ise bu şifreler sayesinde 85 milyon kişinin kişisel verilerinin ele geçirildiğini kaydetti. Bu sayı bebeklerin de dahil olduğu 85 milyon 279 bin 553 kişinin vatandaşı olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfusuna denk geliyor. DHA, 85 milyon kişinin bilgilerinin çalınmasına dair bu bilgiye haberinde tek cümlelik yer ayırırken AA ise bundan hiç bahsetmedi. Biz 10Haber olarak bilgileri çalınanların sayısını ve bunların hangi ülkenin vatandaşları olduğunu teyit edemedik.

İki haber ajansı da şüphelilerin sanal bir platform kurduklarını ve buraya herkesin üye olamadığını ancak referans yoluyla üye kabul edildiğini belirtti. DHA şüphelilerin bu platformda siber polisine yakalanmamak için neler yapılması gerektiğini birbirlerine anlattıklarının da tespit edildiğini aktardı. AA ise ‘içeride’ kalabilmek için şüphelilerin işledikleri suçları birbirlerine anlattıkları ve ele geçirdikleri bilgileri paylaşmaları gerektiğinin belirlendiğini yazdı.

FTX’ten 415 milyon dolar ‘hack’lendi iddiası FTX’ten 415 milyon dolar ‘hack’lendi iddiası 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.