Akar’dan tezkeredeki ‘yabancı asker’ tepkisine IŞİD yanıtı

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Irak ve Suriye tezkeresindeki yabancı askerlerin Türkiye'de bulunması ifadesinin IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu ile ilgili olduğunu söyledi. Bu ifade 2014’ten beri tüm tezkerelerde yer alıyor. CHP bu ifade sebebiyle tezkereye ‘hayır’ dedi.

Gündem 18 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dün kabul edilen Irak ve Suriye tezkeresinde yer alan “yabancı askerlerin Türkiye’de bulunmasına” ifadesi tartışma yaratmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tezkereye hayır oyu vermelerinin gerekçesini “Biz kendi ülkemizde yabancı asker postalı istemiyoruz” diyerek açıklamıştı. CHP, 2021 yılında da aynı gerekçeyle tezkerenin süresinin uzatılmasına hayır demişti. 2019 yılında ise “İçimiz yana yana evet diyeceğiz” demişti. CHP’nin karşı çıktığı “yabancı askerlerin Türkiye’de bulunmasına” ifadesi 2014’ten beri tüm tezkerelerde yer alıyor.

Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçtiIrak ve Suriye tezkeresi Meclis’ten geçti

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eleştirilere yanıt verdi.

Hulusi Akar, IŞİD terör örgütü ile mücadele için Birleşmiş Milletler’in (BM) uluslararası komisyon kurma kararı aldığını, Türkiye ile 80 ülke ve NATO ile Arap Ligi’nin de aralarında bulunduğu 5 uluslararası kuruluşun bu koalisyonda yer aldığını belirtti. Koalisyona üye ülkelerin personel, malzeme, silah, araç, hava üssü, limanlar ve hava sahaları gibi alanların kullanımında iş birliği yaptığını aktaran Akar, “Bu koalisyondan dolayı bazı ülkeler, İncirlik’te yakıt ikmali yaptı. İskenderun Limanı yine lojistik ve insani yardım noktasında değerlendirildi. Bu tür uygulamalar da Türkiye’nin izin ve kontrolü altında oluyor. 2019 yılından sonra bunlar da artık yapılmıyor. Tamamen teknik bir durum söz konusu. Daha önce kabul edilen ve ‘evet’ oyu verilen tezkerenin aynısını getirdik. Hiçbir değişiklik yok. Bu tutumunun nedeni, eğer bilgi eksikliği yoksa; bir fitne fesatlık söz konusu. HDP kendisini zaten şartlandırmış ve tezkereye karşı çıkıyor; ama CHP’de büyükelçilik yapmış biri çıkıp, yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesinden bahsediyor. Bu iddiaların gerçekle hiç alakası yok. Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar” diye konuştu.

Yabancı askerlerin yerleşmesi söz konusu değil’

Tezkereden yabancı asker ifadesinin çıkarılmasının sorunlara yol açacağını söyleyen Akar, “Bu ifadeyi çıkardığımız zaman, başka sorunlarla karşılaşırız. Böyle bir adım attığınızda koalisyondan çıkmış olursunuz. Bu da DEAŞ’la mücadeleden ayrılmak anlamına gelir. 4 bin 500 DEAŞ üyesini etkisiz hale getirdik. DEAŞ şüphesi nedeniyle 100 bin kişinin Türkiye’ye girmesini engelledik. Bunlardan 9 bin 500 kişiyi kendi ülkeleri itiraz etmelerine rağmen gönderdik. Bunu yapan bir Türkiye hakkında bile DEAŞ ile ilgili asılsız iddialar ortaya atılırken; bir de kalkıp bu koalisyondan ayrılırsak ne olur? Bunu bir düşünsünler. Hem DEAŞ ile mücadele edeceksin hem de koalisyona üye ülkelerin askerlerine müsaade etmeyeceksin. Böyle bir şey olur mu? Yakıt ikmali veya buna benzer teknik nedenlerle gemi, uçak, helikopter gelebilir. Asla askerlerin gelip, yerleşmesi gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan tezkere sorusu: Kim bu yabancı askerler?Kılıçdaroğlu’ndan tezkere sorusu: Kim bu yabancı askerler?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.