RTÜK’ün hedefinde sokak röportajları var: ‘Takipteyiz’ mesajı verildi

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sokak röportajlarını hedef aldı ve "Maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır" dedi.

Gündem 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin yeni medya platformlarında “sokak röportajları” veya “vatandaşın görüşü” gibi adlarla yapılan yayınlara ilişkin açıklama yaptı.

RTÜK Başkanı Şahin sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada sokak röportajları” veya “vatandaşın görüşü” gibi çeşitli adlarla sunulan halk mülakatlarının kamuoyunu manipüle edici yönüyle evrensel basın meslek ilkeleri ile basın etik değerlerine aykırılık teşkil edecek boyutlara ulaştığını iddia etti.

Sokak röportajlarını hedefe koyan Ebubekir Şahin sansür sinyali verdi. Şahin “Bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK’ün takibindedir” dedi.

Şahin, şunları ifade etti:

“Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır. 

Bu tarz yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanılmaktadır. Bilhassa, yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK’ün takibindedir. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir.”

“Yurttaşın ne diyeceğine RTÜK de dahil kimse karışamaz”

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı ise Şahin’e tepki gösterdi. Taşcı son dönemde başta Instagram olmak üzere “keyfi” erişim engellerini hatırlattı.

Taşcı “Sokak röportajına da ‘erişim engeli’ getirin tam olsun! Yurttaşın sesini kısmak yerine, derdine kulak vermek daha anlamlı olur. Odada fil var, gözünüzü kapatınca; başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere hiçbiri yok olmayacak. Yurttaşın ne diyeceğine RTÜK de dahil kimse karışamaz!” dedi.

Instagram ve Roblox'tan sonra sıra TikTok'ta mı?Instagram ve Roblox’tan sonra sıra TikTok’ta mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.