Hollywood’da 300’den fazla oyuncu da ‘Gerekirse greve gideriz’ diyor

Aralarında Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Mark Ruffalo ve Rami Malek gibi isimlerin de yer aldığı 300'den fazla oyuncu da grev hazırlığında. Oyuncuların istekleri de tıpkı yazarlar gibi daha adil çalışma koşulları...

Kültür Sanat 29 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hollywood Yazarlar Birliğinin grevi, oyuncuların da katılımıyla daha hızlı sonuçlanabilir.

Hollywood Yazarlar Birliği grevi ikinci ayına yaklaşırken bu kez sıra oyunculara gelmiş gibi görünüyor. Meryl Streep, Jennifer Lawrence ve Julia Louis-Dreyfus gibi isimlerinde aralarında bulunduğu 300’den fazla yıldız oyuncu, 27 Haziran tarihinde ortak bir bildiri yayınlayarak grev hazırlığında oldurduklarını bildirdi.

Oyuncuların istekleri de tıpkı yazarlar gibi daha adil çalışma koşulları… İmzacılar, asgari ücretler, yayın akışından gelen telif hakları gibi temel konularda yeniden düzenleme talep ediyor. Mektupta ayrıca hiç kimsenin bir grevin getireceği inanılmaz zorlukları taşımak istemediği belirtiliyor ancak durum bu noktaya gelirse greve başlamaya hazır oldukları da açıkça belirtiliyor.

‘Grev zor ama gerekirse başlayacağız’

160 bin üyesi bulunan SAG-AFTRA, geçen ay grev yetkilendirmesi için oylama çağrısı yapmıştı. SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher görüşmelerdeki son durumu anlatan bir videoda, “Sizden en önemli olduğunu bize ilettiğiniz tüm önemli konulara odaklanmış son derece verimli müzakereler yapıyoruz. Güçlü duruyoruz ve önemli bir anlaşmaya ulaşacağız” dedi ama bu sözler oyuncuları ikna etmedi. Böylece 300’den fazla oyuncu taleplerini içeren bir mektup kaleme aldı.

Mektubun diğer tanınmış imzacıları arasında Kevin Bacon, Quinta Brunson, Glenn Close, David Duchovny, Chelsea Handler, Eva Longoria, Jennifer Lawrence, Bob Odenkirk, Mark Ruffalo, Meryl Streep, Rami Malek, Patton Oswalt, Sarah Polley, Parker Posey, Amy Schumer, Kyra Sedgwick, Chlöe Sevigny ve Ben Stiller yer alıyor.

Yapımların durumu iyice belirsizleşecek

Oyuncular da yazarlar gibi greve başlayacaklar mı önümüzdeki günlerde öğreneceğiz. Ancak oyuncuların da greve katılması, halihazırda durmuş olan yapımların daha uzun bir süre daha durmasına neden olacak. Bu nedenle stüdyoların ve yapımcıların üzerindeki baskıyı artırması nedeniyle daha hızlı sonuç alınmasına vesile olabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.