Venedik’ten greve destek: Küçük dağıtımcıların yaptığını neden stüdyolar yapamıyor?

Venedik Film Festivali'nde gösteriler 'Ferrari' filminin galasına katılan ünlü aktör Adam Driver, Hollywood grevinin özündeki soruyu sordu: Neden küçük dağıtım şirketlerinin yaptığını büyük stüdyolar, Netflix, Amazon gibi şirketler yapmıyor?

Kültür Sanat 3 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Hollywood tarihinin en büyük grevlerinden biri tam dört ayı geride bıraktı. Son 63 yılın bu en büyük grevi, stüdyoların anlaşmaya yanaşmaması nedeniyle devam ediyor. 3 Mayıs’ta senaristlerin başlattığı grev, Hollywood oyuncularının da katılımıyla çok büyük boyutlara ulaşmıştı. Barack Obama’dan mevcut Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’a kadar çok sayıda siyasetçinin de desteğini yanına alan Hollywood emekçilerine bir destek de meslektaşları yıldız oyuncu Adam Driver’dan geldi.

Adam Driver, ABD’de oyuncu ve yazarların grevi devam ederken büyük film stüdyolarını ve yayıncıları işçilere yönelik muameleleri nedeniyle eleştirdi. ‘Ferrari’ filminin 80. Venedik Film Festivali’ndeki galasından önce konuşan yıldız oyuncu grev sırasında bağımsız filmlerin tanıtımının yapılabileceğine dair bir anlaşma sayesinde festivale katıldı. Zira büyük stüdyolarla çalışan oyuncular kendi filmleri dahi olsa grev sürecinde galalara katılmama kararı almıştı.

Adam Driver: Büyük şirketler neden karşılayamıyor

Michael Mann’ın yönettiği ‘Ferrari’ filminde Enzo Ferrari’yi canlandıran Adam Driver, Venedik’te gazetecilere şu açıklamalarda bulundu: “Neden [Ferrari’nin] Neon ve STX International gibi daha küçük bir dağıtım şirketi [SAG’ın] istediği talepleri karşılayabiliyor da Netflix ve Amazon gibi büyük bir şirket karşılayamıyor?” Büyük yapım şirketlerini eleştiren aktör, yapımcı ve dağıtımcıların SAG’ın şartlarını kabul etmeye davet etti.

Yönetmen Michael Mann de yaptığı açıklamada filminde çalışan herkesin grevdekilerle tam bir dayanışma içinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ferrari çekildi çünkü Ferrari’de çalışan insanlar, Adam Driver ve ben dahil, maaşlarımızın büyük bir kısmından feragat ederek ve yapımcılar da hiçbir ücret almadan çalışarak bunu başardık.”

Hollywood yıldızı Adam Driver sendikalarla dayanışma içinde olduğunu söyledi ve bağımsız yapımcılar taleplerini yerine getirirken büyük şirketlerin neden yerine getirmediğini sorguladı. Screen Actors Guild (SAG) üyelerinin 60 yılı aşkın bir süredir ilk kez greve giden Writer’s Guild of America’ya (WGA) katılmasının üzerinden 50 gün geçti.

Yönetmen Denis Villeneuve, 'Dune: 3'ün hayallerini kuruyorYönetmen Denis Villeneuve, ‘Dune: 3’ün hayallerini kuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.