Bahar: Ebeveynlik döngüsü

‘Bahar’ın yedinci bölümünde karakterlerimizin Timur ve Rengin ilişkisine yönelik şüpheleri arttı. Timur üzerinden, kendi ebeveynlerinden gördüğü muameleyi çocuklarına da aktaran yetişkinler fena eleştirildi.

Kültür Sanat 27 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta favori karakterlerimizden Doktor Evren (Buğra Gülsoy), meslektaşları Timur ve Rengin’i (Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya) sarılırken görmüştü. Bahar’ın (Demet Evgar) aldatıldığından şüphelenen Evren bu bölümde yeni ipuçları yakaladı. Kâh gülüp kâh gerildiğimiz dörtlü yemek sırasında Evren’in Timur’u imalarıyla dürtmesi hepimize paşa keyfi yaşattı.

Gerçekler açığa çıkıyor

Hatırlarsanız Parla (Sena Mia Kalıp) annesinin evli bir adamla ilişki yaşadığını söylemişti. Bu bölümde Parla’nın Rengin’in kızı olduğunu öğrenen Bahar, bu evli adamın kendi kocası Timur olduğundan şüphelendi. Bitmedi; izleyicinin tahmin ettiği gibi Parla da Timur’un kızı çıktı. Bölüm sonunda Rengin bu sır açığa çıkmasın diye hız yaparken kaza geçirdi, ama Parla gerçekleri öğrendi. Haftaya ortalık ucuza gocuk kapmaya çalıştığımız indirim günlerinden beter karışacak.

Çocuklarınızın hayali itinayla söndürülür

Geçimsiz Timur geçen hafta babalığını sorgulayınca çocuklarıyla ilişkisini düzelteceğini sanacak kadar safmışız. Tıp okuması için zorladığı kızının resimden vazgeçmediğini anlayınca tüm malzemelerini toplayıp atmaya kalktı.

Meğer bir karın ağrısı varmış! Timur da zamanında resim yapmak istiyormuş da babası izin vermemiş, davudi bir sesle Timur’u azarlayıp malzemelerini yakmış. Yani beyamca bu Frankenstein’ı kendi elleriyle yaratmış. Bahar’ın sözleri Timur’la birlikte bizleri de bu döngüyü kırmaya davet ediyor: “Sana verilmeyen şansın, dinlenmeyen sözün intikamını çocuklarından alma.”

Dizi yansıması:

🔴 Bahar bu bölüm izleyicinin kalbini başka bir yönden de kazandı. Oğlunun nemrut (pardon, ‘duvarlı’) sevgilisinden nefret etmemek için, kendi içindeki Nevra’yı (yani kayınvalidesini) susturmaya çalıştı. Sadece ebeveyn-çocuk değil, kaynana-gelin döngüsünü de kırmak isteyen bir karakterimizin olması halis mi?

🔴 Nevra’dan (Hatice Aslan) bahsetmişken; kocasından göremediği sevgiyi çocuğundan almaya çalışarak toksik ve çocuğuna bağımlı bir ebeveyn olmuş. Oysa çocuklarımız bize eş sevgisi vermekle yükümlü değil. Sonra niye kaynana-gelin çatışması çıkıyor diyorlar; alın size bilimsel kanıt olarak dizilerimiz!

🔴 İzleyici bu bölüm Timur ve Rengin üzerinden bol bol psikolojik çıkarım yaptı. Bahar’ın iyilikleri arttıkça Rengin ve Timur’un da nankörlüğü arttı. Ama bu bize Bahar’dan çok dizimizin kötüleriyle ilgili bilgi veriyor: Bir iyilik gördüklerinde müteşekkir olmak yerine, o iyiliği hak etmediklerini bildikleri için hırçınlaşan insanlara birer örnek Rengin ve Timur.

🔴 Bölümün en sevilen repliği, Timur’dan soğuduğunu itiraf eden Bahar’a destek olan Evren’den geldi: “İç sesini dinle. Aklımız bize oyunlar oynar; iç sesimiz asla.”

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Dizi, ev hanımlarının hor görülen emeğine saygı duruşu, bir kadının mesleğine geri dönme ve kendi ayakları üstünde durma mücadelesi gibi temalarla kadın dayanışmasına meylederek başlasa da tema bununla sınırlı kalmadı. Ebeveyn-çocuk ilişkilerine de yoğun şekilde eğilmeye başlayan dizi, böylelikle karakterlerde kendini bulan izleyici sayısını artırdı.

🔴 Bahar’ın “Siz zannediyorsunuz ki annelik babalık doğuştan yükleniyor insana,” repliğini ele alalım. Ebeveynliğin de bir öğrenme yolculuğu olduğunun ve kervanın çoğu zaman yolda düzüldüğünün itirafı bu. Gençlikten yetişkinliğe geçerken çocuk sahibi olanların neler yaşadığını bize ebeveynlik gözlüğünden aktarıyor dizi.

🔴Kendi yolundan gidebilme mücadelesi, kadınlardan taşarak ebeveyn baskısı altındaki çocuklara kadar genişletiliyor birkaç bölümdür. Üstelik yalnızca dizinin gençleri üzerinden değil, bir zamanlar çocuk olan Timur, Bahar, Rengin ve Evren üzerinden de işleniyor bu tema. Dolayısıyla dizi, aynı olayları bize çocuk bakış açısından izlettirmekte de başarılı.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Deniz Sarıkaş, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Sonat Tokuç, Uygar Özçelik, Füsun Demirel, Hatice Aslan, (konuk) Müjgan Ferhan Şensoy, Yeşim Çelebi, Efe Halil Ürgen, Elif Tat, Oktay Oy.

Bahar: Babalık müessesesiBahar: Babalık müessesesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.