Banksy çizimi başa bela oldu

Kültür Sanat 31 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Banksy'nin 2021 yılında çizdiği eser, altı metre boyutunda dev bir martı. Fotoğraf: Twitter

Banksy’nin bir eseri evinizin duvarında olsa onu korumak için ne yaparsınız? Ya da şöyle soralım: Eseri hırsızlardan, saldırılardan ve yıpranmaktan korumak için ne kadar para harcarsınız?

Bu soruların muhattabı İngiliz bir çift. Evlerinin duvarında Banksy’nin çizimi bulunan çift, çizimi korumak için her yıl 250 bin dolar harcıyor. 2021’de İngiltere’nin Lowestoft şehrindeki bir eve taşınan Garry ve Gokean Coutts, yeni evlerinde sokak sanatçısı Banksy’nin ‘Great British Spraycation’ serisinden altı metrelik bir kuş çizimi olduğunu bilmiyordu. Evin çevresindeki iskeleleri görmüşlerdi ama baca onarımı için orada olduğunu düşünmüşlerdi.

Bu eser, mülkün değerini artırdı, ancak bir o kadar da masraflıydı. Lowestoft Belediye Meclisi, yeni turistik cazibeyi korumak isteyerek ev sahiplerine esere koruma emri koyabileceğini, ancak yıllık 40.000 sterlin (49.000 dolar) maliyetle bakımını yapmaları gerektiğini bildirdi. Öte yandan duvar resmini görmek için sıraya giren sanatseverler de vardı. Ancak ziyaretçileri bunlarla da sınırlı kalmadı. Duvar resmini tahrip etmeye çalışan vandallar, eserin parçalarını satmaya çalışan hırsızlar da vardı. Üstelik duvarda oluşan çatlakların tamir edilmesi için çifte yine masraf çıkıyordu. Nisan ayında çift, duvar resmiyle birlikte 22.500 kilo ağırlığındaki duvarı taşımak için 12 metrelik bir vinç kiraladı ve bu iş onlara 200.000 sterline (246.300 dolar)  mal oldu.

Bu Banksy’nin ev sahiplerinin tadını kaçırdığı ilk vaka değil. Sanatçının hulalop çeviren bir kız çocuğunu tasvir ettiği duvar çizimi de ev sahiplerini rahatsız etmiş, eser bir galeriye satılmıştı.

Banksy'nin duvar resimlerini restore ediliyorBanksy’nin duvar resimlerini restore ediliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.