Dizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Sil baştan!

15. bölümü yayınlanan ‘Dilek Taşı’, ardında kocaman bir kafa karışıklığı bıraktı. Mustafa’nın sırlarına yenileri mi ekleniyor, kimler kimlerle iş tutuyor derken Figen’in biyolojik ailesine dair sorular da tekrar hortladı.

Kültür Sanat 21 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Geçen bölüm Figen’i (Hazal Subaşı), oynanan birtakım oyunlar yüzünden eski nişanlısıyla nikah masasında bırakmıştık. Bölümü Figen’in bu nikahtan sıyrılmasıyla açtık. Diğer ana karakterimiz Mustafa (Salih Bademci) yeni bir kimlik karşılığında hafiyelik teklifini kabul ettiği ‘devletin eli’ Alparslan’ın (Okan Selvi) açığını yakalamıştı. Bunun bedelini işkenceyle ödedi.

Mustafa, kişisel hesaplarıyla onu köşeye sıkıştıran herkesten kurtulmak için bir zamanlar yanında çalıştığı, hapisten yeni çıkan kabadayı Aziz Abi’sinden (Turgay Tanülkü) yardım istedi.

Mustafa’nın Elli Tonu

Figen bu bölüm hem Aziz Abi’yi hem Mustafa’nın yetimhanede büyüdüğünü öğrendi. (Figenciğim bunu biz de bilmiyorduk.) Ziyaretçi aileler kendilerini evlat edinsin diye şirinlik yapmak zorunda kalan çocukları öyle bir anlattı ki Mustafa, tüm dizinin belki de en gerçek yarasıydı. Fakat bundan ziyade ikilinin romantik anları konuşuldu.

Keskin zekasıyla dikkat çeken Figen neler döndüğünü henüz (tıpkı izleyici gibi) oturtamasa da Mustafa’nın tamamen dürüst olmadığının farkında. Ailesiyle ilgili sırlardan sıkılan Figen şimdi de Mustafa’ya sordu: “Kimsin sen?”

Ronaların Elli Tonu

Figen’in biyolojik annesi Fatma’yı bulmak istemesiyle Rona cephesi karıştı. Harun Rona’dan annesi Fatma’nın ölüm haberini alan Figen maalesef bu kez iyi niyetine yenilip habere inandı.

Dizi yansıması:

* Sosyal medyadaki yorumlar kafa karışıklığı dolu. Bölüm bitince hepimiz dedektif panosuna resim iğneleye iğneleye parçaları birleştirmeye koştuk. Hem sorularımızı hem tahminlerimizi sıralayalım: Fatma’nın bulunması Ronaların batması demekmiş; peki neden? Fatma, bir Rona olan kızı Figen aracılığıyla mallardan hak talep eder diye mi? Ronaların zenginliği başından beri Fatma’nın mı yoksa? Figen’in biyolojik babası Aras başkalarının günahının kefaretini ödemekten bıktığını söylediğinde ebeveynleri Harun ve Macide Rona’yı mı kast etti? Rona Köşkü’nde Fatma’ya kötü bir şey mi yapıldı? Figen aslında Aras’ın değil, şüphelendiğimiz gibi Harun’un mu kızı? Bu, Macide’nin Figen’e ısınamamasını açıklar.

* Mustafa’nın mazlum tavırlarıyla geçmişini gizlemesine şaşırmıştık. Bunun üstüne Mustafa’nın hiç hoş olmayan bir yüzünü de göreceğiz gibi. Figen’in annesinin hisleri bunun habercisi diye yorumluyoruz. Umuyoruz ki Figen’imizin gülen yüzünü solduracak biri çıkmaz Mustafa.

* Efkan Bolatlı (Kürşat Demir) kendisini sevmeyen Sevda Rona’ya (Elif Doğan) bölümlerdir hayatı dar ediyordu. Bu bölüm Sevda, Efkan’a acıdığına, onun hasta olduğuna vurgu yaptı. Bu durum Efkan’a babasından miras kalmış olabilir; zira babasının da psikopatiye meyleden bir yanı var. Kalıtım bir yana, çocuk ne gördüyse sünger gibi emer. Aklımıza hemen yayın hayatına yeni başlayan ‘Kızıl Goncalar’ dizisindeki Cüneyd’in sorusu geldi: Herkes hastaysa kim kötü?

* Bölümün dikkat çeken oyunculuğu, Aras Rona rolüyle Teoman Kumbaracıbaşı’ndan geldi. Kumbaracıbaşı, ekseriyetle boşvermiş moddaki karakterinin içinden çıkan canavarı çok iyi yönetti. Repliğiyle de topluma ayna oldu: “‘Çocukları ne yapacağız, malları nasıl paylaşacağız, boşanırsak nereye gideceğim’ gibi yüzlerce bahanesi olan milyonlarca çift var. Biz de onlardan bir tanesiyiz.”

* Aziz Ağa’yla Figen’in samimi diyalogu da dikkate değer:
Aziz Ağa: “(Bana) kabadayı diyorsun da Köroğlu da bir kabadayı değil miydi?”
Figen: “Hayır değildi. Köroğlu zorbaya başkaldırdı, zayıfı korkutmadı.”

Gözden kaçmayan detaylar:

* Figen dışında hiçbir karaktere güvenemediğimiz bu bölümde tekinsizlik hissiyle baş başa kaldık. Diğer dizilerde pek karşımıza çıkan bir yöntem değil bu. Bu durum basit anlatılara alışmış izleyiciyi huzursuz etse de anlatımı güçlendiriyor ve işe kalite katıyor.

* Senaryonun tekdüzeliğini eleştirdiğimiz zamanlar geride kaldı, bu kez de ortalık karıştı. İşin içinde iş olmasının taze kan getirdiği kesin. Kotarılırsa dizi yerini iyice sağlamlaştırır. Fakat iyi toparlanamazsa olay örgüsü örgüden ziyade karman çorman bir yumağa dönüşür. Akıştaki bu durumun pamuk ipliğine bağlı olmasının sebebi sahnelerin kurgusundan kaynaklı olabilir; zira anlatım güçlü olsa da diziyi bir bütün haline getiren unsurlardan biri aktarılış biçimi.

Künye
Kanal: Kanal D
Yapım:  Pastel Film
Yapımcı: Yaşar İrvül, Efe İrvül
Yönetmen: Osman Taşçı
Senaryo: Can Sinan (öykü), Sema Tensi, Direncan Babacan
Oyuncular: Salih Bademci, Hazal Subaşı, Ozan Dolunay, Perihan Savaş, Özge Özberk, Elif Doğan, Teoman Kumbaracıbaşı, Çiçek Dilligil, Ahmet Mark Somers, Fatih Al, Cemal Toktaş, Kürşat Demir, Afra Karagöz, Okan Selvi, Turgay Tanülkü, Lena Naz Kalaycı, Ömer Toprak Yılmaz

Dizicinin Rehberi - Dilek Taşı: Buzdağının altıDizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Buzdağının altı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.