İngiltere’den Eurovision’a gösterim boykotu

Eurovision Şarkı Yarışması'nın finalinin yıllardır gösterildiği Londra'daki The Rio Cinema bu yıl İsrail'in yer almasından dolayı final gösterimini iptal ettiklerini duyurdu.

Kültür Sanat 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsrail'i Eurovision'da Eden Golan temsil edecek.

İsrail’in bu yıl İsveç’te düzenlenecek Eurovision şarkı yarışmasına katılması kararının yarattığı kriz büyüyor.

Her şey bir grup katılımcı ve sivil toplum kuruluşunun İsrail’in yarışmadan men edilmesi gerektiği çağrılarıyla başladı. Eurovision yönetimi çağrıları duymazdan geldi. Ancak yarışma organizatörleri ‘October Rain’ şarkısının sözlerinin politik düzlemden çıkarıldığı kanaati getirdi. Neticede İsrail şarkı sözlerini değiştirerek yarışma yönetimini ikna etti.

https://twitter.com/riocinema/status/1769078726505975885

Ancak yönetimin bu kararı ve boykot çağrılarını duymazdan gelmesi kamuoyunda kabul görmüş değil. Eurovision Şarkı Yarışması’nın finalinin yıllardır gösterildiği Londra’daki The Rio Cinema bu yıl İsrail’in yer almasından dolayı final gösterimini iptal ettiklerini duyurdu:“Organizatörlerle yapılan değerlendirme sonrası Eurovision Şarkı Yarışması’nın büyük final gösterimini, İsrail yarışmada olduğu için gerçekleştirmeme kararı aldık.”

The Rio Sineması Sınır Tanımayan Doktorlar ve Filistin İçin Tıbbi Yardım gibi  örgütler için bağış etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini de açıkladı.

Yarışmayı yürüten Avrupa Yayın Birliği (EBU) genel müdürü Noel Curran, Variety dergisine kararla ilgili demeç verdi. Curran Eurovision’un siyasi olmayan bir şarkı yarışması olduğunu söyledi, “Orta Doğu’daki mevcut çatışmaya ilişkin endişeler ve derinden duyulan düşünceleri anlıyoruz. Bu korkunç savaşa yakalanmış herkesin derin acısından etkilenmememiz imkansız. Ancak, bu, hükümetler arasında bir yarışma değil. Birçok ismin, 2022’de Ukrayna’nın işgalinin ardından Rus yayıncıyı çıkardığımız gibi İsrail’i de bu yılki yarışmadan çıkarma çağrısında bulunduğunun farkındayız” dedi.

Yarışmanın finali 11 Mayıs’ta İsveç’in Malmö kentinde yapılacak.

Türkiye yok ama Sertab Erener 20 yıl sonra Eurovision'daTürkiye yok ama Sertab Erener 20 yıl sonra Eurovision’da

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.