‘Oppenheimer’ rüzgarı eserken oyunculardan çağrı: Bir nükleer silah bile çok fazla

'Oppenheimer'ın 96'ıncı Oscar ödül töreninden alacağı sonuç merakla beklenirken J Robert Oppenheimer'ın torunu da dahil olmak üzere birçok ünlü isim nükleer silahsızlanma çağrısı yapan açık bir mektup imzaladı.

Kültür Sanat 10 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Mektubu imzalayanlar arasında Jane Fonda, Michael Douglas, 'Oppenheimer' oyunusu Matthew Modine ve Emma Thompson da yer alıyor.

96. Oscar Ödülleri’nin sahiplerini bulmasına saatler kaldı. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi adaylıkları açıkladığından beri öne kategoriler konuşuluyor, öne çıkan adaylar ve kesin gözüyle bakılan ödüller hakkında fısıltılar yükseliyor.

2023’ün öne çıkan yapımlarından Christopher Nolan imzalı ‘Oppenheimer’, beklendiği üzere ödül sezonunun da dikkat çeken yapımı oldu. Atom bombasının mucidi Oppenheimer’ın hayatını anlatan yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen dahil 13 dalda Oscar adaylığı kazandı.

Film, aday olduğu kategorilerden kaç ödül alacak bekleyip göreceğiz ancak film şu an başka bir konuyla gündemde. J Robert Oppenheimer’ın torunu da dahil olmak üzere birçok ünlü isim Christopher Nolan’ın destansı ‘Oppenheimer’ın Oscar’daki muhtemel başarısından hemen önce nükleer silahsızlanma çağrısı yapan  açık bir mektup imzaladı.

Mektup şu şekilde:

“‘Oppenheimer’, nükleer silahların başlangıç hikayesini, Manhattan Projesi’nin tarihini ve Robert Oppenheimer’ın bir silahlanma yarışına ve daha da güçlü silahların geliştirilmesine karşı sonraki uyarılarını anlatıyor. Oppenheimer bizi uyarmakta haklıydı. Bugün dokuz ülkede toplam 13 bin nükleer silah tutuluyor. Bazıları 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’yi yok edenlerden 80 kat daha güçlü.”

“Sanatçılar ve savunucular olarak, insanlara ‘Oppenheimer’ tarih olsa da nükleer silahların tarih olmadığını hatırlatmak için sesimizi yükseltmek istiyoruz. Büyük bir belirsizlik döneminde, karada, denizin altında, havada veya uzayda bir nükleer silah bile çok fazla. Ailelerimizi, topluluklarımızı ve dünyamızı korumak için küresel liderlerin nükleer silah tarihi yapmak ve daha parlak bir gelecek inşa etmek için çalışmasını talep etmeliyiz.”

Açık mektubu imzalayanlar arasında Jane Fonda, Tony Goldwyn, Michael Douglas, Alan Cumming, Bill Nye, Lily Tomlin, Julianne Moore, Lisa Rinna, Harry Hamlin, Emma Thompson, Rosanna Arquette, Viggo Mortensen ve J. Robert Oppenheimer’ın torunu Charles Oppenheimer.

Oscar Oppenheimer'a göz kırptı: 13 dalda adaylıkOscar Oppenheimer’a göz kırptı: 13 dalda adaylık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.