Orkestrada skandal! Ünlü şef Gardiner, müzisyene tokat attı

Dünyaca ünlü şef John Eliot Gardiner kuliste şiddet iddiasıyla gündemde. Sir ünvanlı maestronun, Fransa'daki konser arasında korodaki bir müzisyenin yanlış yerden salona girdiği iiçin yüzüne vurduğu iddia edildi. Gardiner olay sonrası sessizliğini korurken tepkiler de büyüyor.

Kültür Sanat 25 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sir John Eliot Gardiner, çağın en önemli şeflerinden biri olarak kabul ediliyor.

Soğukkanlılığı ile bilinen klasik müzik dünyasında ortaya atılan bir iddia gündemi sarstı. Ünlü orkestra şefi Sir John Eliot Gardnier, performans arasında bir müzisyene vurmakla suçlandı.80 yaşındaki şef, çağın en önemli maestrolarından biri olarak kabul ediliyor. İddiaya göre Fransa’nın güneyinde gerçekleşen Berlioz Festivali kapsamında Monteverdi Korosu ve Orchestre Révolutionnaire et Romantique’i yöneten ünlü şef, performans arasında sahneye yanlış yerden çıkan bir müzisyene vurdu. Olayın görgü tanığı kimliğininin gizli tutulması kaydıyla bu bilgiyi kamuoyuyla paylaştı.

Ünlü şef John Eliot Gardnier’in salı akşamı La Côte-Saint-André’deki Festival Berlioz’da Fransız besteci Hector Berlioz’un ‘Les Troyens’ operasının ilk iki perdesinin konser performansının ardından kuliste bir şarkıcının yüzüne vurduğu iddiası haliyle büyük tepkiyle karşılandı.

Sir Gardiner sessizliğini korudukça tepkiler büyüyor

John Eliot Gardiner’in Monteverdi korosundaki bas William Thomas’a konser sırasında podyumda yanlış yöne gittiği için vurduğunu belirten görgü tanığı, bu kişinin olayı kamuya açık bir şekilde anlatma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemedi. Tüm bu tartışmaların üzerine İngiliz şefin sözcüsü Nicholas Boyd-Vaughan, müzisyenin doktorunu görmek üzere Londra’ya dönmek için çarşamba günü festivalden çekildiğini söyledi.

Olayın basına da yansıması sonrası açıklama yapan sözcü Boyd-Vaughan, şef John Eliot Gardiner’in şu anda herhangi bir açıklama yapmak için müsait olmadığını söyledi. Sir ünvanlı şefin olay sonrası sessiz kalması tepkilerin daha da artmasına neden oldu. Eleştirmenler, maestronun bu suçlamayla yüzleşmesi gerektiğini görüşünde. Bir açıklamada bulunması için gelen talepler karşısında şimdilik sessizliğini koruyan şefin bundan sonraki turne programında nasıl davranacağı merakla bekleniyor.

Sir John Eliot Gardiner ve toplulukları turne kapsamında Avusturya’daki Salzburg Festivali, Versailles’daki Opéra Royal, Almanya’daki Berliner Festspiele ve İngiltere’deki BBC’nin klasik müzik festivali Proms da dahil olmak üzere planlanmış dört performansı daha bulunuyor. Şef ve orkestra üyelerinin bu süreçte birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları merak konusu. Mezzo-soprano Helena Cooke, olay sonrası hâlâ BBC Proms konserini yönetmesinin skandal olacağını söylerken belli ki önümüzdeki günlerde benzeri açıklamalar gelmeye devam edecek.

Müjde, çellonun pop starı Hauser İstanbul'a geliyorMüjde, çellonun pop starı Hauser İstanbul’a geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.