Roger Waters’ın İngiltere’deki konseri tehlikede

Roger Waters'ın sansasyonları bitmiyor. Münih konserinde giydiği kıyafet nedeniyle hakkında polis tarafından soruşturma açılan 79 yaşındaki yıldıza bir kötü haber de ülkesi İngiltere'den geldi. Bir grup milletvekili, Waters'ın turnesinin İngiltere ayağının iptal edilmesini istedi.

Kültür Sanat 28 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Roger Waters, yarın akşam, Frankfurt'ta konser verecek. Turnenin bu performansı daha önce yerel yönetim tarafından iptal edilmişti.

Roger Waters sansasyon yaratmaya devam ediyor. Dün, 10Haber’deki haberden de hatırlayacağınız üzere Waters, Münih konserinde sahneye SS subaylarını andıran kıyafetiyle çıkmış ve sahnede, Frankfurt yerel mahkemesi tarafından aklandığının haberini seyircilerle paylaşmıştı. Münih’in ünlü mekânlarından OlympiaHalle’deki performansının ilerleyen dakikalarında 79 yaşındaki Roger Waters, Anne Frank, George Floyd ve Şirin Ebu Akleh’in görsellerini de dev ekrana yansıtmıştı.

Şiddet görerek katledilen her üç ismi anan Waters’ın bu tavrı takdir görürken kıyafeti konuşulmaya devam ediyor. Aslında Waters, bu kıyafetini yıllardır gerçekleştirdiği The Wall turnesi kapsamında da giymişti. Hatta 2013 yılında İstanbul’da, İTÜ Ayazağa Stadyumu’ndaki konserinde de Waters’ın üzerinde bu kıyafet vardı. Pink Floyd’un 1979 tarihli efsanevi albümü ‘The Wall’ın ana fikri Alan Parker’ın 1982 yapımı filmine de yansımıştı. Filmde bir rock yıldızının halüsinasyon görerek faşist bir mitinge liderlik ettiği tasvir edilmişti.

2013 yılında İstanbul’da The Wall turnesi kapsamında sahneye çıkan Waters’ın üzerinde yine aynı kıyafet vardı.

Roger Waters’ın babasını savaşta naziler öldürmüştü

İkinci Dünya Savaşı filmlerinden de sıklıkla aşina olduğumuz SS subaylarının uzun deri ceketleri ve kırmızı kol bantlarının bir benzeriyle sahneye çıkan Roger Waters, babasını henüz bebekken kaybetmişti. Eric Fletcher Waters, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu tarafından öldürülmüştü.

Waters’ın yıllardır kullandığı kıyafetin gösterisinin bir parçası olduğunu savunuyor. Ancak Berlin polisi aynı fikirde değil. Frankfurt konseri antisemitist ifadeler kullandığı gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine Waters, kentteki yerel mahkemeye dava açmış ve kısa sürede aklanmıştı. Öyle ki Waters, bu akşam Frankfurtlu müzikseverlerle buluşacak. Ancak Münih konserinde giydiği kıyafet sonrası Berlin polisinin soruşturmasıyla karşı karşıya kalan Waters’a bir kötü haber de ülkesinden geldi.

Roger Waters’a bölücülük suçlaması

Turnesinin Almanya ayağını bu akşam Frankfurt’ta sonlandıracak olan Roger Waters’ın yeni rotası ülkesi İngiltere olacak. Ancak turnenin İngiltere ayağını tehlikeye düşürebilecek bir gelişme yaşandı. İşçi Partisi milletvekili Christian Wakeford, ünlü müzisyenin konser vermemesi gerektiğini savunuyor. Wakeford yaptığı açıklamada Waters’ın bölücü bir üsluba sahip olduğunu ve Yahudi karşıtlığını körükleyebileceğini söyleyerek turnenin iptal edilmesini istedi.

Manchesterlı milletvekili yaptığı açıklamada “Manchester şehri, farklı inanç ve geçmişlere sahip insanların bir arada yaşadığı, zor zamanlarda ve bölünme dönemlerinde bir arada durduğu zengin ve canlı bir tarihe sahip. Meclis Başkanı, bu tür konserlerin toplumumuzda yeri olmadığı ve devam etmemesi gerektiği konusunda benimle hemfikir olacak mı? dedi.

Pink Floyd'da siyasi çatlakPink Floyd’da siyasi çatlak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.