Sundance’te gözyaşları: Superman’e ağlıyoruz

Sundance Film Festivali duygulu bir belgesel gösterimine ev sahipliği yaptı. Superman'e hayat veren Christopher Reeves'in trajedilerle dolu yaşam hikâyesine odaklanan yapım dakikalarca ayakta alkışlandı.

Kültür Sanat 23 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Christopher Reeves, Superman rolüyle özdeşleşmişti.

Tüm zamanların en sevilen en sevilen çizgi roman uyarlamalarından Superman onunla hayat bulmuştu. Beyazperdede süper kahramana hayat veren Christopher Reeve’in trajedilerle dolu hayatı belgesele konu oldu. 18 Ocak’ta başlayan Sundance Film Festivali’nde prömiyerini yapan ‘Super/Man: The Christopher Reeve Story’ gösterimin ardından dakikalarca ayakta alkışlandı. 1995’ta 42 yaşındayken attan düşüp ciddi bir omurilik sakatlanması yaşayan aktörün kaza sürecine odaklanan belgeselin yönetmenliğini Ian Bonhôte ve Peter Ettedgui üstleniyor. Film Reeve’in erken dönem kariyerinden kaza sonrasına, hayal bile edilemeyecek bir olaydan önceki ve sonraki hayatına gidip geliyor.

Superman kazadan sonra eski yaşamına dönemedi

Belgesel Christopher Reeve’in geriye dönüp baktığında hem kişisel hem de profesyonel hayatının mükemmel şekilde dengelendiği, ama bir anda her şeyin değiştiği 1994 yılbaşı gecesiyle başlıyor. Aktörün atlara o kadar alerjisi vardı ki 1984 yapımı ‘Anna Karenina’nın binicilik sahnelerini çekmek için ilaç almak zorunda kalmıştı. Ancak sonrasında binicilik tutkuya dönüşüp hayatının önemli bir parçası haline gelmişti. Mayıs 1995’te bir binicilik yarışmasında attan düşen oyuncunun hayatı tamamen değişti. Boynundan aşağısını hareket ettiremez oldu. Sonrasında oyuncunun akıbeti aile içinde de tartışmalara konu olmuş, bu basına da yansımıştı. Annesi yaşam destek ünitesinden çıkarılması gerektiğini düşündüğü için aile içinde kavga çıkmıştı. Tedavi devam ederken uyanan Reeve “belki de gitmeme izin vermeliyiz” demişti. Eşi Dana Morosino Reeve ise karşı çıkıp onun yaşatılması için mücadele vermişti.

Superman rolünü kaptığını çok sevinse de sonrasındaki devam filmlerine pek ısınamayan Christopher Reeve ilerleyen dönemde ticari kaygı gütmeyen yapımlarda oynamayı tercih etmişti. Hayatını kaybettiği 2004 yılına kadar neredeyse 10 yıl boyunca boynundan aşağısını hareket ettiremeden yaşayan aktör sanat dünyasından çok destek gördü. Robert De Niro, Katherine Hepburn ve Paul McCartney gibi çeşitli ünlülerin desteği onu izolasyondan kurtardı. Evde bakımı yılda yaklaşık 400 bin dolara mal oluyordu. ABD Kongresi’nde bir konuşma yapan Reeves ülkenin sağlık politikalarını değiştirmesi yönünde hayatı boyunca mücadele verdi.

Johnny Depp yönetiyor, Al Pacino oynuyorJohnny Depp yönetiyor, Al Pacino oynuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.