Nestle yoksul ülkelerde satışa sunduğu devam sütüne ve mamalara şeker ekliyor

Gelişmiş ülkelerde bebek mamasına ve devam sütüne şeker eklemek yasak ama İsviçreli dev şirket üçüncü dünyaya sattığı bu ürünlere şeker ekliyor. Bebek maması ve devam sütünde şeker, ileride obeziteye yol açan en önemli etkenlerden biri.

Popüler 17 Nisan 2024
Numune alınan Nestle ürünleri. Fotoğraf: Public Eye

Yeni yayınlanan bir rapor Nestle’nin yoksul ülkelerde sattığı iki bebek gıdasına şeker ve bal eklediğini ortaya koydu.

İsviçreli araştırma kuruluşu Public Eye’ın ürün paketlerine ve laboratuvarda yaptırdığı testleri analiz ederek yayınladığı rapora göre Nestle yoksul ülkelerde satışa sunduğu devam sütü ve tahıl mamalarında şeker ve bal kullanıyor.

Uluslararası yönergeler obezite ve kronik hastalıkların önlenmesinde bebekler ile küçük çocukların şeker tüketmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak laboratuvar analizi İsviçreli global marka Nestle’nin bazı Asya, Afrika ve Latin ülkelerinde satılan ürünlerinde bunların kullanıldığını gösterdi.

Guardian’ın aktardığına göre bir yaş ve üstü için üretilen devam sütü Nido ile altı ay ile iki yaş arası bebeklere uygun olarak satılan tahıl mamasından numuneler Belçika’da bir laboratuvarda test edildi. Numunelerde sakaroz formunda şeker ile bal tespit edildi. Bazı ürünlerde tespit edilen şeker miktarı porsiyon başına iki küp şekere kadar çıktı.

Nestle’nin İngiltere dahil Avrupa ülkelerindeki ana pazarlarında bir yaşına kadar bebek mamalarına şeker ilave etmiyor.

Public Eye’den tarım ve beslenme uzmanı Laurent Gabarell, Nestle’nin bu tehlikeli çifte standarda son vermesi ve dünyanın her yerinde üç ve altı yaşa yönelik ürünlerine şeker eklemeyi bırakması gerektiğini ifade etti.

Obezite düşük ve orta gelirli ülkelerde giderek büyüyen bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Afrika’da normalin üzerinde kiloya sahip beş yaş altı çocukların sayısı 2000’den bu yana yüzde 23 arttı.

Tüketicilerin yalnızca paketine bakarak bir üründe ilave şeker olup olmadığını anlaması kolay değil. Etiketlerde üründe doğal olarak var olan şeker ile ilave şeker aynı başlık altında yazılabiliyor.

DSÖ’nün Avrupa bölgesi için yönergeleri üç yaş altı çocuklara yönelik hiçbir gıdada ilave şeker ve tatlandırıcıya izin verilmemesi gerektiğini söylüyor. Dünyanın başka bölgeleri için böyle bir yönerge bulunmamakla birlikte uzmanlar Avrupa standartlarının geçerli olması gerektiği görüşünde.

Nestle adına konuşan sözcü ise “Yüksek düzeyde düzenlemeye tabi” bebek maması kategorisinde Nestle’nin her zaman “etiket gereklilikleri dahil olmak üzere yerel düzenlemelere veya uluslararası standartlara” uyduğunu ve baldan gelenler de dahil olmak üzere ürünlerindeki toplam şeker miktarını beyan ettiğini söyledi. Ayrıca içerik  farklılıkların yerel düzenlenmeler gibi faktörlere bağlı olduğunu belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.