Seçmeni sandığa çekme yöntemleri: Bedava yemek, taksi, bira

Hindistan'ın Bangalore şehrinde seçmenleri sandığa çekmek için sıra dışı teşvik yöntemleri kullanılıyor.

Dünya 25 Nisan 2024
Pek çok mekan ücretsiz ve indirimli ürünleri oy kullandığına dair parmak boyasını gösteren seçmenlere sunacak. Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan’da seçmenler cuma günü yedi aşamalı genel seçim maratonunun ikinci turu için sandığa gidiyor. Ülkenin güneyindeki Karnataka eyalatinde seçimlere katılım oranını yükseltmek içinse ilginç yöntemler kullanılıyor. Sandığa gitme oranının düşük olduğu şehirlerden Bangalore’de birçok marka seçmenlere teşvikler sunuyor.

BBC’nin haberine göre bazı otel ve restoranlar ücretsiz yemek, kahve veya meyve suyu veriyor. Bazılarıysa oy kullananlara indirim yapıyor. Bir bar oy kullanıp mekana gelen ilk 50 kişiye bira ısmarlıyor. Bedava check-up vadeden bir kurum bile var. Bazı taksi çağırma uygulamaları ise yüzde 50 indirim imkanı ya da hasta ve yaşlı seçmenlere ücretsiz ulaşım sağlıyor.

2019’da yapılan bir önceki genel seçimlerde Bangalore şehrinde katılım oranı yüzde 68’di. Bu teşvikler daha fazla seçmenin sandığa gitmesini sağlayacak mı bilinmez ama uygulamaya katılan bir hamburgercinin kurucusu umudunun bu yönde olduğunu söylüyor.

Hindistan'da 1.5 ay sürecek seçimler başladı: Süreç neden bu kadar uzun?Hindistan’da 1.5 ay sürecek seçimler başladı: Süreç neden bu kadar uzun?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.