Teklifi duyunca neden korktular: Atatürk filminin sayılarla perde arkası

Oyuncu seçimlerinden çekimlere, dev bütçeden hasılata, Aras Bulut İynemli'nin role hazırlık çalışmalarından bu rol için tercih edilme gerekçesine... İşte Atatürk filmi hakkında bilmek isteyebileceğiniz detaylar... 

Müge Dağıstanlı 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Hasılat 53 milyon

Filmin çekilmesine dört yıl önce karar verildi. Hazırlıklar için yapılan toplantılar 200 saati buldu. Çekimler 19 hafta sürdü. 3 Kasım’da vizyona girdi. Bir haftalık gişe 470 bin 528. Hasılat 53 milyon liraya yakın. İkinci kısmı 5 Ocak’ta yayınlanacak film, 35 ülkede vizyona girecek.

Böyle bir rakam yok

Yapımın bütçesi 8.5 milyon dolar. Bu para şu ana kadar yerli bir yapım için harcanmış en yüksek miktar. Sinema sektörü, gişe tahminlerini şu yönde yapıyor: “5 milyonu geçmesi şart.”

100 bin kilometre yol

Ekip, hazırlık süreci ve çekimler için 100 bin kilometre yol yaptı, beş ülke, 13 kente gidildi. Necati Şahin senaryoyu kaleme almadan önce Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı boyunca yaşadığı her yeri gezdi.

Gemiler aslına uygun inşa edildi

40 kişilik tasarım, 60 kişilik sanat, 100 kişilik konstrüksiyon ekibi aylarca çalıştı. 12 bin metrekare kumaş, dönemin dokusu tutsun diye Avustralya’dan getirildi. Eskitmeler 16 hafta sürdü. 2500 şapka, 1000 adet dönem silahı üretildi. Gemiler aslına uygun inşa edildi.

Bin figüranlı savaş sahnesi

Gelibolu sahnelerindeki figüran sayısı 1000’di. Diğer sahnelerdeki figüran sayıları da 250-700 arasında değişti. Aras Bulut İynemli, Conk Bayırı Taaruzu sahnesinde, yönetmen Mehmet Ada Öztekin ise Atatürk ile annesi Zübeyde Hanım’ın kavuştuğu sahnede ağladı.

Harry Potter makyözleri

Aras Bulut İynemli’nin, Atatürk makyajı 3 saat sürüyordu. ABD’den gelen makyözler ‘Harry Potter’ filmleri serisinde çalışan ünlü ekipti.

Yönetmen neden kaçtı

Yönetmen Mehmet Ada Öztekin “Ben de dahil olmak üzere Aras Bulut İynemli ve Songül Öden (Zübeyde Hanım) teklifi duyunca korktuk. Kimse bu önemli rolleri üstüne atlayarak kabul etmedi. Geri çekilme oldu. Hatta ben senaryoyu uzun bir süre okumadım, reddettim” dedi.

Üç yıldız yapımcıyı aradı

Aras Bulut İynemli’nin adı açıklanmadan önce role talip olan üç yıldız oyuncu, yapımcı Saner Ayar’ı defalarca aramış. Ama etkili olamamışlar. Oyunculardan ikisi ekranın en çok kazanan isimleri. Peki Aras Bulut İynemli rakiplerini kısa süre içinde nasıl eledi?

Ne oldu da rolü kaptı?

Yönetmen Mehmet Ada Öztekin, Aras Bulut’un yaşı, performansı, fiziki benzerliği nedeniyle rakiplerinin önüne geçtiğini söyledi. Kararı ekibine bırakmayı da seven yapımcı Saner Ayar da, Aras Bulut’un dünyada 55 milyon kişi tarafından izlenen ‘7. Koğuş’ ile tanındığını, bunun da filmin yurt dışı satışlarını etkileyeceğini düşündü. Aras Bulut’un bu proje için elediği oyuncu sayısının 10 olduğu söyleniyor.

Gizlilik sözleşmesi

Aras Bulut İynemli, 2021’de “Evet” dediği rol için gizlilik sözleşmesi imzaladı. Yapımla ilgili tek kelime etmeyecek, bu süreçte sosyal medya, magazin, davetlerden mümkün olduğunca uzak duracaktı.

İki yılda aldığı dersler

Oyuncunun iki yıllık hazırlık sürecinde aldığı dersler şöyle: Almanca, Fransızca, Bulgarca, at binme, Tansu Biçer’le oyunculuk ve beş danışmanla birlikte tarih dersleri… Ama ilginç olan 15’er haftalık Mustafa Kemal Atatürk ve Aras Bulut İynemli seansları… İynemli bunu şöyle açıklıyor: “Atatürk olabilmek için haftalarca psiko drama yaptık. Sonraki haftalarda da kendimi kaybetmemek, profesyonelliğimi yani Aras Bulut olma halimi koruyabilmek için psiko drama yaptım.”

Kırgınlık dolu sözler

İynemli, rol için 5 milyon lira aldı. Yurt dışı satışlarından da kazanacak. TV’deki kaşesi de filmle bölüm başına 750 bin lira oldu. Disney kriziyle ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Disney’e kırgınım! Günün sonunda kendimi yarı yolda kalmış gibi hissettim.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.