Bilim insanlarına göre günde 8 bin adım da yetiyor: Haftada iki gün yürümek bile etkili

Günlük 8 bin adımlık bir hareketin ömrü uzattığını düşünen bilim insanları, bunun etkisini ölçmeye çalıştı. Gündelik hareketleri analiz ederek 10 yıl sonraki ölüm oranlarını araştıran ekibe göre, hiç hareket etmeyenlere nazaran her gün 8 bin adım atanların ölme ihtimali yüzde 16.5 daha az.

Sağlık 12 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bilim insanlarına göre haftada iki gün 8 bin adım yürümek bile büyük etki yaratıyor.

Sağlıklı yaşam için ne kadar hareket edilmesi gerektiğine dair tartışmalar ‘araştırma düzeyinde’ devam ediyor.

Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin çalışmalarını da içeren bir araştırmada,2005-2006 yıllarında ABD ulusal sağlık anketinden elde edilen veriler kullanılarak, ortalama yaşı 50,5 olan 20 yaş ve üstü 3101 kişinin günlük adımları ve 10 yıl sonraki ölüm riskini değerlendirildi.

Amerikan Tabipler Birliği’nin JAMA Network Open dergisinde yayımlanan araştırmada şunlara bakıldı:

Hiçbir gün hedef adım yürümeyenler,

Bir veya iki gün hedef adım yürüyenler,

Üç-yedi gün hedef adım yürüyenler.

Üç-yedi gün hedef adımını yürüyenlerin, hiçbir gün hedef adımı yürümeyenlere nazaran ölüm olasılığı yüzde 16.5 daha düşük çıktı.

Bir-iki gün yürüyenlerin, hiçbir gün hedef adımı yürümeyenlere nazaran ölüm olasılığı yüzde 14.9 düşük çıktı.

Ölüm nedenini kalp ve kan damarlarıyla ilgili hastalıklarla sınırlandırdıklarındaysa, ölüm oranı haftada üç-yedi gün yürüyenler grubunda yüzde 8.4 ve bir-iki gün yürüyenler grubunda yüzde 8.1 daha düşük çıktı.

Kısacası şu: Eğer her gün 8 bin adımı hedefleyerek yürüyorsanız bu çok iyi. Kalp damar hastalıklarından ölme riskiniz, hiç yürümeyenlere veya daha az yürüyenlere göre oldukça düşük. Ama yok haftada sadece 2 gün hedefinizi tutturuyor ve 8 bin adım yürüyorsanız yine iyi; bu sefer de ölme riskiniz hiç yürümeyenlerden oldukça düşük.

Onlarca yıllık araştırma söylüyor: Ölçülü içki tüketiminin sağlığa faydası yokOnlarca yıllık araştırma söylüyor: Ölçülü içki tüketiminin sağlığa faydası yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.