Başak Demirtaş’ın adaylığı ve 18 gün… Temelli: Açıklamalar net, senaryo yok

Başak Demirtaş'ın adaylık çıkışı ve bundan vazgeçişi pek çok soru doğurdu. DEM Parti adaylık çıkışını sürpriz olarak değerlendirmişti ama Başak Demirtaş'ın adımının partisiyle koordine olduğunu söylediği yazıldı.

10Haber'e konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli yaptıkları açıklamaların net olduğunu, arkasında 'off the record' olmadığını ve senaryoların partiye de Başak ve Selahattin Demirtaş'a da haksızlık olduğunu söyledi.

Siyaset 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Başak Demirtaş mayıs seçimlerinde partisi adına mitinglerde konuşmuştu.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’da tutuklandı ve o zamandan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Demirtaş sosyal medya paylaşımları ve açıklamalarıyla kamuoyunda geniş etkisi olan bir siyasetçi ancak 14 Mayıs seçimlerinden sonra aktif siyaseti bıraktığını duyurmuştu. Sonraki açıklamalarını çoğunlukla eşi Başak Demirtaş aracılığıyla duyuruyordu. Başak Demirtaş HDP’nin çatısı altında girdiği Yeşil Sol Parti’nin mitinglerinde de konuşmuştu.

Başak Demirtaş 21 Ocak’ta, Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettikten bir gün sonra Artı Gerçek’ten İrfan Aktan‘a “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dedi ve İstanbul siyaseti hareketlendi; hem DEM Parti’nin CHP ile görüşmesinin ne aşamada olduğu merak edildi, hem de Başak Demirtaş’ın aday olup olmayacağı.

Temelli ‘sürpriz oldu’ demişti

10Haber’e 22 Ocak’ta konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışının kendisine de sürpriz olduğunu belirtmişti ve “Tabii ki sürpriz bir durum. Kendisi aday olursa tabii ki komisyonlarımız değerlendirir. Adaylık başvurusu yapması gerekiyor. Batı’da ön seçim yok, orada komisyonumuz ve parti kurullarımız değerlendiriyor. Tabii ki aday olursa -kendisi düşündüğünü söylemiş- değerlendirilecektir muhakkak. Kendisi düşünüyorum demiş bunun dışında başvuruyla ilgili görüşme yok” demişti.

Bu çıkışın üstünden geçen 18 günde önce Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu yaptığı iddia edildi ama sonra bu konuda resmi açıklama gelmedi. 4 Şubat’ta da DEM Parti MYK toplandı ve parti sözcüsü Ayşegül Doğan İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla girme kararı aldıklarını açıkladı. Haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Başak Demirtaş adaylıktan çekildi

Dün yazılı bir açıklama yapan Başak Demirtaş adaylıktan çekildiğini duyurdu. Demirtaş yazılı açıklamasında “5 Şubat 2024 Pazartesi tarihinde Partimizi temsilen bir heyetle bir araya gelerek tüm gelişmeler hakkında bilgilendirildim. Karşılıklı yürüttüğümüz istişareler sonucunda Partimiz bu irade beyanından güç aldıklarını belirterek bizleri onurlandırmıştır. Adaylık tartışmalarında bize eksiksiz desteğini sunan ve güven duyan DEM Parti Genel Merkezine ve saygıdeğer halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tüm halkımız ve partililerimiz bilmeli ki bütün kararlar Partimizle tam bir uyum ve koordinasyon içinde alınmıştır” dedi. 10Haber de İstanbul adaylığı için adı geçen isimlere ulaştı. Ayrıntılı haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bu açıklamanın ardından DEM Parti milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Saruhan Oluç Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etti ve gönderdiği mesajı kamuoyuna onlar duyurdu. Tiryaki’nin okuduğu mesaja göre Selahattin Demirtaş “Başak hanımın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz” dedi.

İlknur Birol: Başak Demirtaş’ınki kişisel bir beyandı

DEM Parti de açıklamasında “Yetkili kurullarımız gelinen aşamada tüm seçenekleri masaya yatırarak gelişmeleri değerlendirmiş ve Başak Hanım’la bir araya gelerek tam bir uyum ve koordinasyon halinde ortaklaşarak aday olmaması görüşüne varılmıştır” dedi. 10Haber’e konuşan Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Seçim İşleri Komisyonu Eş Sözcüsü İlknur Birol ise “Her yerde aday çıkarma yönündeki kararımız devam ediyor. Başak Hanımın adaylığı kişisel bir beyandı, kişisel bir değerlendirmeyle ve karşılıklı mutabakatla kendisinin beyanından vazgeçtiği bir pozisyon oldu. Bu bizim İstanbul kararımızla ilgili bir şey değil. Başak Hanımın kişisel beyanının yeni bir durum almasıyla alakalı” demişti.

‘DEM Parti’yle koordinasyon içinde atılmış bir adım’

Bugün bir yazı daha kaleme alan İrfan Aktan 22 Ocak’ta yani adaylık çıkışından bir gün sonra da Başak Demirtaş’la görüştüklerini yazdı. “Başak Demirtaş neden vazgeçti?” yazıda “21 Ocak günü görüştüğümüz Başak Demirtaş partisi DEM’in uygun görmesi halinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olabileceğini açıklamıştı. Ertesi gün tekrar görüştüğümüz Demirtaş yazılmaması kaydıyla bazı değerlendirmeler yapmıştı. İçeriğini aktarmayacağım, ama Demirtaş kararının elbette kişisel veya “ailevi” olmadığını, bunun zaten DEM Parti’yle koordinasyon içinde atılmış bir adım olduğunu ifade etmiş, daha sonra da herhangi bir gazeteciye beyanat vermeyip sürecin nasıl gelişeceğini beklemeye koyulmuştu” dendi.

‘Bu tür yorumlar haksızlıktır’

Bu gelişme ve açıklamalarla adaylık çıkışının partinin bilgisi dahilinde olup olmadığı, Başak Demirtaş’ın adaylıktan vazgeçmesinin sebebinin ne olduğu merak konusu oldu. 10Haber’e konuşan Sezai Temelli partinin, Başak Demirtaş’ın ve Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarının net olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Hem partinin hem Başak Hanım’ın hem de Selahattin başkanın açıklamaları nettir, açıktır. Bunun arkasında ne off the record vardır ne de başka bir senaryo vardır. Hiçbir gerçekliği yoktur, spekülasyondur bunu çok net söyleyebilirim. En son da zaten Selahattin başkan açıklama yaptı. Bu tür yorumlar Selahattin Demirtaş’a da Başak Demirtaş’a da partimize de haksızlıktır.”

Türk’ten Demirtaş’a destek

KRT yayınına bağlanan DEM Parti Mardin Belediye Başkan adayı Ahmet Türk Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışını doğru bulduğunu söyledi. Türk “Sonuç olarak partiye hizmet etmek, partinin yanında olduğunu göstermek için ortaya koyduğu bir tavır olarak değerlendirmek lazım” dedi. “Burada önemli olan Türkiye’nin her yerinden aday çıkarılması konusunda bir mesajdı. Bizim mücadelemiz bir demokrasi mücadelesidir” diyen Türk ‘zayıf aday, güçlü aday’ tartışmayı yürütüldüğünü belirterek  “Bizim siyasetimiz belli. Bugüne kadar inkar edilen bir halkın mücadelesini verdiğimiz için tabanımız niçin mücadele ettiğimizi çok iyi görüyor ve anlıyordur diye düşünüyorum” dedi.

Başak Demirtaş adaylıktan vazgeçti: DEM'in adı geçen diğer aday adayları 10Haber’e konuştuBaşak Demirtaş adaylıktan vazgeçti: DEM’in adı geçen diğer aday adayları 10Haber’e konuştu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.