Deniz’lerin anmasında ‘yumuşama’ yanıtı: Taksim yasaksa normalleşmeden bahsedilemez

CHP lideri Özgür Özel Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yumuşama dönemi' mesajına ilişkin “En çok ben istiyorum normalleşelim, ama Taksim yasaksa, arkadaşlarımız Gezi’den içerdeyse kimse normalleşmeden bahsetmesin” dedi.

Siyaset 6 Mayıs 2024
Özgür Özel anmaya katıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve partililer 68 kuşağının simge isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesinin 52’nci yılında Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine katıldı. Özel’e Genel Başkan Yardımcıları Aylin Nazlıaka ve Yalçın Karatepe, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Milletvekilleri Aliye Timisi Ersever, Aylin Yaman, Sema Dinçer, Sibel Suiçmez, Tekin Bingöl, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu eşlik etti.

Yürüyüş sırasında 80 yaşındaki bir kadın Özel’e sarılarak “Yıkılıyorduk, tuttun bizi, 80 yaşındayım senin için geldim” dedi. Özel’in boynunda Filistin bayrağı işlemeli atkı olduğu görüldü. Özel, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın mezarlarına karanfiller bıraktı ve dua etti.

Siyasette ‘yumuşama’ rüzgarı: Erdoğan ve Özel’den art arda ılımlı mesajlarSiyasette ‘yumuşama’ rüzgarı: Erdoğan ve Özel’den art arda ılımlı mesajlar

Özel, Denizlerin avukatlığını üstlenen ve 5 Mayıs 2011’de hayatını kaybeden Halit Çelenk’in de mezarını ziyaret etti.

CHP lideri Özel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Siyasetin ülkemizde çok daha yumuşama dönemine girdiğini görüyoruz. Türkiye’de siyasetin yumuşama sürecini başlatalım” şeklindeki çağrısına ilişkin ”En çok ben istiyorum normalleşelim, ama Taksim Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yasaksa, ODTÜ Devrim Stadyumu öğrencilere yasaksa bundan sonra kimse normalleşip de sonu Anayasa’ya varır mı diye düşünmesin. Bugün Anayasa Mahkemesi kararına rağmen arkadaşlarımız Gezi’den içeride yatıyorsa kimse normalleşmeden bahsetmesin” dedi.

‘Bize henüz böyle bir başvuru yapılmadı’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iade-i ziyaret tarihinin belli olup olmadığına dair soru üzerine “Bize henüz böyle bir başvuru yapılmadı. Böyle bir talepte bulunulacağını biliyoruz. Netleşen bir tarih olduğunda zaten açıklanır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede 28 Şubat davasından dolayı cezaevinde olan generallerin durumlarının gündeme geldiği ve Erdoğan’ın “Talimat verdim” dediğine dair soru üzerine Özel “İki genel başkan görüşme yaptıktan sonra ya ortak açıklama yapılır ya da herkes görüşmeyle ilgili kendine ait kısımlar hakkında bilgi verebilir. Diğeri son derece müzakere tekniğine aykırı bir iştir. Ben şöyle dedim, bana böyle dediler dediğinizde görüşmenin belli seyrini, bundan sonra olabilecek olumlu seyrini engellemiş olursunuz” ifadesini kullandı.

Özel, Ayşe Ateş ile görüşecek

Özel, Sinan Ateş iddianamesi ile ilgili soru üzerine şöyle konuştu:

“Sinan Ateş iddianamesi le ilgili kapsamlı bir çalışma ve açıklama yapacağız. Ancak iddianame hem aileyi son derece rahatsız etmiştir, hem de Türkiye’deki gerçekten adalet isteyen herkesi rahatsız etmiştir. İddianameyi hazırlayan savcının görevi şudur; delilleri toplamak, şahitleri dinlemek, soruşturmayı genişletmek ve en geniş şekilde yargılanma safhası gelmeden önce iddianameyi hazırlamak. Kamuoyunun kapsamı savcıdan geniş. Sizler savcıdan daha çok şey biliyorsunuz. İddianamenin özelliği şudur; iddianameyi okuduğunuzda haber yaparsınız. İddianame ile ilgili yapılan haberler iddianamede bir şey olmadığına yönelik. İddianamede yeni bilgiler yok. Sizlerden birisi eline kalem alsa daha güçlü bir iddianame yazar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Bu arada Sayın Ayşe Ateş -Sinan Ateş’in eşi- bizden bir randevu talebi olmuştu. Kendisiyle bugün görüşeceğiz. Kendisinin bu konuyla ilgili topluma mal olan tepkisini biz de sizlerle takip ettik. Onun dışında kendisiyle de görüştükten sonra daha fazla, daha net şeyler söyleme imkanı buluruz.”

Davutoğlu’ndan Erdoğan’a ‘bizimle de yumuşa’ imasıDavutoğlu’ndan Erdoğan’a ‘bizimle de yumuşa’ iması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.