Erdoğan Süper Kupa için muhalefeti suçladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'daki Süper Kupa finalinde yaşanan krizle ilgili “Sinsi bir operasyon, çok açık bir sabotaj girişimi vardır” dedi. Erdoğan muhalefet partilerinin de buna destek olduğunu söyledi.

Siyaset 3 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan’da yaşanan “Süper Kupa” krizini yorumladı. Galatasaray-Fenerbahçe maçının Riyad’da oynanmamasını değerlendiren Erdoğan “Burada Türkiye’ye ve Türkiye’nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon, çok açık bir sabotaj girişimi vardır” dedi.

“Sabotaj” ifadesi ile kimi ya da kimleri kastettiğini açıklamayan Erdoğan muhalefeti de “son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmakla” suçladı.

Ankara’da 2023 yılı ihracat verilerini açıkladığı toplantıda konuşan Erdoğan Suudi Arabistan’da yaşananları “kardeş ülkelerle ilişkileri bozma girişimi” olarak nitelendirdi.

Erdoğan'dan dış ticaret açıklaması: İhracatta rekor kırdık, dış açık 106 milyar dolara gerilediErdoğan’dan dış ticaret açıklaması: İhracatta rekor kırdık, dış açık 106 milyar dolara geriledi

Erdoğan “Yaz aylarında ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden turizmi baltalamaya yönelik dış bağlantılı bir kampanya yürütülmüştü. Şimdi benzer bir dalganın muhalefet partilerinin de desteğiyle bu sefer spor üzerinden oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz” dedi.

“Asla tasvip etmeyeceğimiz nefret söylemleri ile insanlar, toplumlar, inançlar, ülkeler hedef alınıyor. Sırf kökeninden dolayı insanlar horlanıyor, aşağılanıyor, hakarete maruz bırakılıyor” diye konuşan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furya ile karşı karşıyayız. Muhalefet aktörleri de gündeme gelmek uğruna maalesef bu mülevves, bu pespaye, bu son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır. Bu nefret dalgasının Türkiye’ye yatırım yapan, deprem felaketi dahil zor zamanlarımızda yanımızda olan, ülkemizin en önemli ticari ortakları arasında yer alan kardeş ülkeleri hedef alması asla tesadüf değildir.”

Süper Kupa finalinde neler yaşandı?

29 Aralık Cuma günü Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan Süper Kupa finali, Atatürk’ün sözünün yer aldığı pankart ve siluetinin yer aldığı tişörte izin verilmemesi sonrası iptal edilmişti.

Takımların maç öncesinde sahaya Atatürk tişörtleriyle ve seremoniden önce sahaya Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkmak istemesi Suudi yetkililer tarafından kabul görmemiş; Galatasaray ve Fenerbahçe, maçtan önce Atatürk tişörtleriyle sahaya çıkılmasına izin verilmediği için sahaya çıkmayı reddetmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Kulüpler, maçın hemen öncesinde takımların sahaya ısınmak için Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkma ve üzerlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkma taleplerinin Türkiye Futbol Federasyonu ile Suudi yetkililer arasında daha önceden yapılan protokole eklenmesini talep etmişlerdir” denmişti.

Fenerbahçe kulübü ise “Yaşanan aksaklıklar tartışmaya açık olmayan değerlerimizle ilgili hassasiyetimiz nedeniyle yaşanmıştır…Oluşan gündemin daha sonra diplomasi, siyaset ve komplo teorileriyle dolu bir kavga ortamına çekilmesi bizi şaşırtmıştır” açıklaması yapmıştı.

Futbol Federasyonu: Siyaset spora karışmamalıFutbol Federasyonu: Siyaset spora karışmamalı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.