Erdoğan’ın yargı krizinde önceliği yasa değil uzlaştırma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Riyad dönüşü uçakta bir kez daha yargıdaki krizde hakemlikten söz etti, 'Yasa dert değil Cumhur İttifakı çıkartır ama Anayasa Mahkemesi'nin bunu ters yüz etmemesi lazım' dedi.

Siyaset 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi’nin hapisteki TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili hak ihlali verip tahliye edilmesine hükmetmesinin ardından yerel mahkemenin karara uymamasıyla başlayan yargı krizi sürüyor, Anayasa Mahkemesi kararı hala uygulanmadı. Yerel mahkeme, tahliye kararı için topu Yargıtay’a atmış, Yargıtay ise AYM’nin yetkisini aştığını söyleyerek üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Krizle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce Yargıtay’ın tavrını destekleyen bir açıklama yaptı, AYM’yi “Yargıtay kararlarını dikkate almaya” davet etti. İkinci açıklamada ise “Biz bu olayda taraf değiliz, hakemiz. Mevcut sorunu bir an önce çözmek için taraflarla ve uzman hukukçularla görüşeceğim” dedi. Öte yandan Erdoğan ilk açıklamalarında “yeni anayasa çağrısı” yaptı.

Erdoğan önce Yargıtay'dan yana tutum açıkladı, sonra 'Ben taraf değil hakemim, sorunu çözeceğiz' dediErdoğan önce Yargıtay’dan yana tutum açıkladı, sonra ‘Ben taraf değil hakemim, sorunu çözeceğiz’ dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi”ne katılmak üzere gittiği Suudi Arabistan dönüşü uçakta bir kez daha yargıdaki krizle ilgili konuştu. Yargıtay ve AYM arasındaki krize ilişkin Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile görüştüğünü söyledi. Erdoğan, birçok yasal düzenlemenin AYM’ye gittiğini ve bunların AYM’de “ters yüz edildiğini” söyleyerek yasal düzenleme olamyacağının sinyalini verdi.

Erdoğan şöyle konuştu:

“Yani bireysel başvuruyla ilgili yasal düzenlemeye gitmek zor bir olay değil. Bütün iş Cumhur İttifakı’nın alacağı karara bağlı, atacağı adıma bağlı. Fakat bireysel başvuruyu hallettikten sonra iş bitmez. Bundan sonra bu bireysel başvurunun dayandığı kapı neresi olacak? Yine Anayasa Mahkemesi olacak. Önce Anayasa Mahkemesi’nin buna hazır hale gelmesi lazım. Zira birçok yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi’nde ters yüz ediliyor. Burada da parlamento böyle bir kararı alır ama bu karar Anayasa Mahkemesi tarafından ters yüz edilirse, bu zaman kaybından başka bir şeye yaramaz. Onun için parlamento şu anda malum plan bütçe çalışmalarına devam ediyor. Ama bireysel başvuruyla ilgili olarak, bunu zamanında Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarına hız kazandırır diyerek çıkarttılar. Şu anda bir öğrendim. Dedim ne kadar bireysel başvuru var? Yanıt 130 bin. Demek ki Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandırma hedefini sağlamamış maalesef. Bunların üzerinde durmak, hayali davranmamak lazım ve benim tabii en son Yargıtay Başkanı’nın yaptığı açıklama, bu da tabii manidar. Bir önceki seyahatimizde ben bir ifade kullanmıştım. Demiştim ki Yargıtay üyeleri sadece hukukçulardan oluşuyor. Ama Anayasa Mahkemesi üyelerinin içinde hukukçular olduğu gibi bunların yanında valiler vardır, bunların yanında iktisatçılar vardır, sosyologlar vardır vesaire böyle de olması zaten gerekir. Ama misyonu noktasında ağırlık nerededir? Yargıtay’dadır. Orada Anayasadan tutun, Ticaret Hukukuna, İş Hukukuna varıncaya hepsi Yargıtay’da. Buradaki kavganın tarafı olacak halim yok, o ayrı bir şey. Ama işin hakemliğine gelince bu hakemliği yapma da tabii bize görev düşebilir. O da bize yine Anayasa’nın yüklediği bir görevdir cumhurbaşkanı olarak. Temennimiz odur ki tabii böyle bir gerilim olmasaydı.”

Yargıtay Başkanlığı: Anayasa Mahkemesi yetkisini aştı ve yargıyı kaosa sürüklediYargıtay Başkanlığı: Anayasa Mahkemesi yetkisini aştı ve yargıyı kaosa sürükledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.