‘Genç teğmenler’ tartışması: Bölük komutanı istifa etmiş; ‘zaten bırakacaktım’

Genç teğmenlerin mezuniyet töreni sonrası ettiği yeminle ilgili tartışmalar sürerken dikkati çeken bir gelişme yaşandı. Bölük komutanının istifa ettiği, çevresine de "Zaten bırakacaktım" dediği öğrenildi.

Siyaset 8 Eylül 2024
Kılıç çatma töreni.

Genç teğmenlerin kara, hava ve deniz harp okulları mezuniyet töreni bitiminde kılıç çatıp öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında ettikleri yeminin benzerini tekrar etmesi şu an siyaset sahnesinde en tartışılan konulardan biri.

Polemik hem AK Parti’yle MHP arasında hem de bu partilerin içinde büyük ayrışmaya yol açtı.

İktidar partisine mensup siyasetçiler ve onlara yakın isimler ilk etapta çok tepkiliydi. Yeni mezunların darbe iması yaptığını ileri sürenler bile vardı. MHP’yse aksine askerlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e saygı göstermesinde bir tuhaflık olmadığı görüşündeydi.

Saflar birkaç gün sonra yer değiştirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli art niyet aramaya başlayarak “Kanuni yemin dışındaki yeminin üstü Aziz Atatürk’le örtülmemeli ve gizlenmemelidir” gibi sözler etti. Bu çıkışla Cumhur İttifakı’ndaki ortağıyla aynı noktada hizalansa da uzun sürmedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönettiği AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sırasında kameralar karşısına geçerek şunları söyledi:

“Silahlı kuvvetlerin ebedi başkomutanı Atatürk’e saygı gösterildiği zaman ‘Bu Erdoğan’a mesajdır’ şeklinde çarpık biçimde konuyu ele alanlar var. Atatürk’e gösterilen saygıyı cumhurbaşkanımıza dönük şekilde ele alınması sağlıksızdır.”

Kimileri onun bu mesajını övdü, kimileri de eleştiri yağmuruna tuttu.

Erdoğan ise meseleye çok da takılmadığı izlenimini uyandıracak kadar sessizdi. Herkes eleştiri beklerken sustu, hatta AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısından yansıyan haberlere göre her üç okuldan da kadın birinci çıkmasıyla övündü. Günler geçti, konuyla ilgili ilk kez dün konuştu. Tonu oldukça sertti:

“Üç tane birinci olan kızımız var. Kızlarımızdan birinin ismi İkra. Üç kardeş, Manisalı ve birinci oldu. Diğer ikisi onlar da birer Anadolu yavrusu fakat tabii bu oyuna nasıl geldiler şimdi çalışmalarımızı yapıyoruz. Kara Kuvvetleriyle, üniversitemizler görüşmelerimizi yaptık. Bunların süratle temizlenmesi için adımlarımızı atıyoruz.

Geçenlerde mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek. Ordumuz üzerinden siyasi hesap görülmesine müsaade etmeyiz.”

Bölük komutanı ayrılmış: ‘Zaten istifa edecektim’

Bu nedenle Hürriyet yazarı Nedim Şener’in köşesinde verdiği bir bilgi dikkati çekiciydi.

Teğmenlerin bölük komutanı Binbaşı M.’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) istifa ettiğini, kararının gerekçesini de çevresine “Zaten istifa edecektim” diye açıkladığını söyledi:

“Tartışmanın ortasına atılan teğmenlerin Bölük Komutanı’nın istifası bana ilginç geldi.”

‘MİT devrede’

Şener Milli İstihbarat Teşkilatı’nın da (MİT) devrede olduğunu, incelemelerin çok yönlü sürdüğünü anlattı:

“Tekrar edeyim, inceleme ve araştırma öğrencilerin ettikleri yemin içeriğiyle ilgili değil, disiplin ve bunun arkasında öğrencileri buna yönlendirenlerin olup olmadığıyla ilgili. Nitekim inceleme ve araştırmaya Milli Savunma Bakanlığı değil Milli İstihbarat Başkanlığı dahil devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının katılmış olması varsa teğmenlerimizi kendi amaçları doğrultusunda yönlendirenlerin ortaya çıkartılması amaçlı.

Genç teğmenlerin resmi program sonrası okul yönetiminin bilgisi dışında düzenledikleri yeminin daha önceden provası yapılmış gibi görünüyor.”

Teğmenler kavgasının anatomisi: Bahçeli'nin aksine, Erdoğan çok 'takılmamış' gibiTeğmenler kavgasının anatomisi: Bahçeli’nin aksine, Erdoğan çok ‘takılmamış’ gibi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.