İEET otobüs ve duraklarındaki para sayma görüntüleri montaj çıktı

Sosyal medyada İETT otobüslerinde para sayma görüntüleri yayınlandığını iddia eden paylaşımın montaj olduğu ortaya çıktı. İETT Genel Müdürü İrfan Demet otobüslerdeki ekranların teknik olarak video oynatmaya müsait olmadığı söyledi.

Siyaset 26 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Otobüs ve duraklardaki ekranlarda yayınladığı iddia edilen görüntüler

31 Mart yerel seçimlerine günler kala adaylar çalışmalarına son sürat devam ediyor. Adaylar saha çalışması kadar sosyal medya çalışmalarına da önem veriyor. Ancak ne yazık ki son yıllarda dünyada da örneklerine sıklıkla rastladığımız yanıltıcı video ve fotoğraflar da sosyal medya kampanyalarının parçası haline geldi. Bunun bir örneği dün İstanbul’daki otobüs ve duraklarda CHP’deki para sayma görüntülerinin yayınlandığına ilişkin görüntülerdi.

Sosyal medya platformu X’te dün bazı hesaplar  “İstanbul’da bazı otobüslerde kayıt dışı para sayma görüntüleri yayınlanıyor” ifadesiyle görüntüler paylaştı. Bunlarda otobüslerin içinde ve duraklardaki ekranlarda CHP İl Başkanlığı binasının alımı sırasında kaydedildiği söylenen para sayma görüntülerinin yayınlandığı görülüyor. Ancak İEET Genel Müdürü İrfan Demet otobüslerdeki ekranların teknik olarak video oynatmaya müsait olmadığı, hacklenme gibi bir durum oluşamayacağı, çünkü sistemin araç içi kapalı devre sistem olup dış erişime kapalı olduğu bilgisini paylaştı.

Açıklamada “İlgili haber sitelerinde belirtilen görsellerde görüldüğü üzere araç kapı numaraları vb doğrulama yapılacak tüm argümanlar kapatılmış olup bahse konu görüntüler gerçeği yansıtmamaktadır” dendi.

İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in açıklaması şöyle:

“İETT’nin dış hat otobüslerinin ekranlarında video oynatma imkanı yok, görüntüler montaj. İETT’nin tüm yolcu bilgilendirme sistemleri kapalı devre sistemler olup dışarıdan erişime kapalıdır. Akıllı durak ekranlarında bilgilendirme amaçlı görseller yolcularımıza hizmet vermektedir ve bu ekranlarda video oynatılması teknik olarak mümkün değildir. Araç içi ekranlarda ise yolcularımıza sefer ve durak bilgileri paylaşılmakta olup yine belirtildiği gibi araç içi kapalı devre sistem olup onlar da dış erişime kapalıdır. İlgili haber sitelerinde belirtilen görsellerde görüldüğü üzere araç kapı numaraları vb doğrulama yapılacak tüm argümanlar kapatılmış olup bahse konu görüntüler gerçeği yansıtmamaktadır.”

Özel'den montajlı, sarı kartlı yerel seçim çağrısıÖzel’den montajlı, sarı kartlı yerel seçim çağrısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.