İYİ Parti’de yeni dönem: Kimlerin üzeri çizildi, kimler geldi?

Meral Akşener tek aday olarak girdiği kurultayda yeniden İYİ Parti Genel Başkanı oldu. İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) blok listeyle seçildi. Eski GİK'te bulunan 29 kişi yeni listede yer almazken Oktay Vural, Ayyüce Türkeş ve Ece Güner gibi isimler GİK'e girdi.

Siyaset 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan, Genel Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) seçildi. Tek aday olan Meral Akşener, genel başkanlığa devam ediyor.

Listeyi duyuran İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, isimlerin çizilmemesini şu sözlerle istedi:

“Genel Başkanın blok listesidir bu liste. Meral Akşener’in, İYİ Parti’nin cesurlar hareketinin listesi üzerine işaret konulmadan sandığa atılması gereken bir listedir. Ülke yönetimine talip bir kadro ile uğurlamanın yolu, ona (Akşener’e) vereceğimiz moralle olur.”

Medyascope’dan Özgecan Özgenç’in haberine göre, Akşener’in hazırladığı blok liste delinmeden kabul edildi. bin 381 kurultay delegesinin bin 123’ü oy kullandı ve bunların bin 100’ü geçerli sayıldı. 23 delege ise geçersiz oy kullandı.

Başkanlık Divanı GİK’te seçilecek

Kurultayda seçilen 50 kişilik GİK’in ilk toplantısında Başkanlık Divanı seçilecek. Edinilen bilgiye göre GİK ilk olarak bayramdan sonra toplanacak. Ancak Akşener, parti içine sert mesajlar içeren bugünkü konuşmasının ardından, GİK’i daha erken de toplayabilir.

GİK’te yer almayan kişiler de Başkanlık Divanı’na girebiliyor. İYİ Parti tüzüğüne göre, Genel Başkan’ın GİK dışından üç kişiyi Divana alma yetkisi var.

Parti içi muhalefet Akşener'in karşısına aday çıkarmayacak: Bu kadar istifa olacağını düşünmemiştikParti içi muhalefet Akşener’in karşısına aday çıkarmayacak: Bu kadar istifa olacağını düşünmemiştik

Kimler yerini korudu?

Önceki GİK’ten şu 15 kişi, yeni listede yerini korudu.

Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Ümit Özlale, Bahadır Erdem, Ünzile Yüksel, Metin Ergun, Dursun Çolak, Mehmet Tolga Akalın, Naci Cinisli, Burak Akburak, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Küleyin, Cumali Durmuş, Sevin Çağlayan, Mehmet Aslan.

Eski GİK’ten kim listede yok?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ilan edilmeden önce itirazını açıklayan ve Akşener’in isteği üzerine Başkanlık Divanı’ndan istifa eden Cihan Paçacı yeni GİK listesinde yer almadı. İstanbul’dan milletvekili seçilen ve İYİ Parti’nin Meclis Başkanı adayı gösterdiği Paçacı için, “çizilme” durumunun söz konusu olmadığı düşünülüyor. Ankara’dan milletvekili seçilen Koray Aydın da yeni listede yer almadı ancak İYİ Parti Grup Başkanı olarak parti içinde etkin olmaya devam eden kişilerden.

Başkanlık Divanı’nda bulunan dört isim daha, Rıdvan Uz, Şenol Sunat, Ahmet Kamil Erozan, Mehmet Salim Ensarioğlu GİK’te kendine yer bulamadı.

Eski GİK’te bulunurken yeni listede yer almayan diğer 29 kişinin isimleri şöyle:

Muhammed Emre Haberdar, Nuri Okutan, Orhan Çakırlar, Arzu Önşen, Ayşe Sibel Yanık Ömeroğlu, Dursun Ataş, Murat Karaman, Burcu Akçaru, Hasan Toktaş, Ümit Beyaz, Müberra Çakır, Meral Alemdar, Sırrı Özdolap, Kadriye Ünler, Sinan Sözen, Mehmet Arslan, Mümin İnan, Burhanettin Kocamaz, İsmet Koçak, Ümmü Gülsüm Paksoy, Halil Aydoğdu, Celal Karapınar, Ayhan Bölükbaşı, Ömer Süslü, Mine Baş, Yavuz Aydın, Mehmet Türe, Temel Başbuğ, Yener Yıldırım.

Oktay Vural İYİ Parti’ye katıldı

Eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İYİ Parti’ye katıldı ve GİK’e girdi. Vural’ın uzun süredir İYİ Parti’ye katılması bekleniyordu. Akşener’in Parti’ye katılan kişilere grup toplantısında rozet takmasını gelenekselleştirmesiyle, pek çok grup toplantısından önce Vural’ın ismi de gündeme geliyordu.

Akşener 'hayatımın pişmanlığı' dedi, istifa edip İYİ Parti'ye geçen CHP'li vekil çok sert yanıt verdiAkşener ‘hayatımın pişmanlığı’ dedi, istifa edip İYİ Parti’ye geçen CHP’li vekil çok sert yanıt verdi

Listede dikkat çeken isimler

İYİ Parti Adana milletvekili ve MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş, Türkiye Diyanet Vakfı eski Kadın Kolları Başkanı Ayşe Sucu, Avukat Ece Güner, Ankara’dan milletvekili adayı gösterilen milli tekvandocu İrem Yaman, Akşener’in Başdanışmanı olan eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz yeni GİK’te yer alan isimlerden oldu.

MDK listesinde muhalif Ethem Baykal çizildi

Önceki dönem MDK Başkanı Ethem Baykal yeni listede yer almadı. Baykal, seçimlerin ardından Akşener’i istifaya çağırmıştı ve Parti içinde muhalif olan Ortak Akıl Platformu’nun içinde yer alıyordu.

Eski MDK’de yer alan Süleyman Çetin, Batuhan Yılmaz, Metehan Kutlu, Kenan Kaçmaz yeni listede de yer aldı. Önceki dönem GİK’te yer alan Meral Alemdar ve Kadriye Ünler, MDK listesinde.

Seçilen GİK üyelerinin tamamı

Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergun, Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Tolga Akalın, Sevinç Atabay, Ayfer Yılmaz, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Kürşad Zorlu, Ayyüce Türkeş Taş, Ömer Karakaş, Turhan Çömez, Satuk Buğra Kavuncu, Selcan Hamşioğlu, Dursun Çolak, Naci Cinisli, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Kuleyn, Cumali Durmuş, Sevinç Çağlayan, Mehmet Aslan, Cem Özdemir, Hayrettin Nuhoğlu, Ayşe Sucu, Hüseyin Özlik, Veysel Gündoğan, Oktay Vural, Berna Sukas, Rıdvan Yalçın, Ali Demir, Ahmet Zeki Üçok, Alparsan Yüce, Tamer Demirer, Birol Aydemir, Türker Yörükçüoğlu, Sedat Aksakallı, Ece Güner, Yetkin Öztürk, Ali Gökdemir, Erol Karapınar, İmren Tüfekçi, Orkun Kanber, Ayşen kurt, Emin Yetim, Raşit Emir Sürer, İrem Yaman, Fatih Koca.

Seçilen MDK üyelerinin tamamı

Meral Alemdar, Kadriye Ünler, Süleyman Çetin, Batuhan Yılmaz, Hamza Yurtsever, Zeynep Şeyda Irmak, Hatice Kayalı, Hatice Elvan Ece, Abdullah İlker Sungur, Metehan Kutlu, Kenan Kaçmaz.

Akşener'in kurultay konuşmasının şifreleri: 5 yıl sonra Halaçoğlu ile aynı söylemAkşener’in kurultay konuşmasının şifreleri: 5 yıl sonra Halaçoğlu ile aynı söylem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.