Kılıçdaroğlu’nun Trabzon mitingi öncesi AFAD’tan bir tuhaf fırtına uyarısı geldi ama hava güzeldi

CHP lideri ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı İmamoğlu Trabzon’daydı. Geziye AFAD’ın fırtına mesajı ve CHP’nin engellenen çadırı damga vurdu. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın para dağıtmasını eleştirdi, Kılıçdaroğlu ise “Kul hakkı yiyenlere oy vermeyin" dedi.

Siyaset 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye kritik bir seçime doğru giderken ilginç şeyler de oluyor. Dün Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul’un Trabzon kökenli Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Trabzon mitingi vardı. Miting öncesi Trabzonluların cep telefonlarına AFAD’dan ‘Şiddetli fırtına’ uyarısı mesajları geldi ama aynı anda meteorolojinin web sitesi Trabzon için sadece ‘Parçalı bulutlu’ diyordu.

AFAD’ın uyarısı mitinge katılımı azaltmak için miydi bilinmez ama hem İmamoğlu hem Kılıçdaroğlu bu yüzden mitingdeki konuşmalarında AFAD’dan alaycı bir dille söz ettiler. Daha ilginci, İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu aslında miting değil, dev bir çadırda buluşma düzenlemek istiyordu Trabzon’da. Ama çadırın kurulmasına son dakikada izin verilmeyince toplantı mitinge dönüştü. Katılım da oldukça çoşkulu oldu.

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte “Millet Buluşması” için Trabzon’a gitti.

CHP buluşmadan günler önce Atatürk Meydanı’na 3 bin kişilik çadır kurmak için başvuruda bulundu. Trabzon Valiliği başvuruyu kabul etti ve çadırları taşıyan TIR’lar kente geldi. Bu sırada AK Parti Milletvekili Salih Cora, CHP Milletvekili Ahmet Kaya’yı arayarak meydana çadır kurulmasına izin verilmeyeceğini iletti. Valiliğin çadıra müsaade ettiği Cora’ya iletilse de son gece çadırın kurulması engellendi. Bunun üzerine buluşma Atatürk Meydanı’na platform kurularak mitinge çevrildi ve daha önce planlanan esnaf ziyareti iptal edildi.

CHP’nin valiliğe yaptığı başvuru

Etkinlikten önceki gece Trabzon’daki vatandaşların cep telefonlarına AFAD’dan bir uyarı mesajı geldi. Mesajla vatandaşlar, kuvvetli fırtına, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve baca gazı zehirlenmelerine karşı uyarıldı. Meteoroloji verileri ise uyarının aksine Trabzon’da parçalı bulutlu bir havanın olacağını gösteriyordu.

AFAD’ın uyarısı meteorolojinin uyarısıyla örtüşmedi

AFAD’ı tiye aldı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu memleketi Trabzon’da kürsüye ilk gelen isim oldu. İmamoğlu konuşmasında AFAD’ın uyarı mesajını “Ya güzel AFAD kıymetli AFAD kurban olayım milletimin acı yaşamış bölgesindeyiz orada gel bizimle işbirliği yap. İstanbul’a Trabzon’a güzel hizmetler sun. Milleti orada aldattın, Trabzon’u aldatma bari. Bugün Trabzon’da Karadeniz’de fırtına var. Trabzon’da biz Karadeniz fırtınasını biliriz. Onun adı Trabzonspor’dur. Ama bugün 13. cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu fırtınası var” sözleriyle tiye aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kameralar önünde para dağıtmasını eleştiren İmamoğlu, “Eline bir tomar para alıp çocuğa para dağıtılmaz. Biz böyle biliyoruz. Öbür türlüsü insanı rencide eder. Veren eli, alan el görmeyecek. Parayı göstermek ayıptır” dedi.

İmamoğlu: Artık 'Kaybedenler' değil 'Kazananlar Kulübüyüz'İmamoğlu: Artık ‘Kaybedenler’ değil ‘Kazananlar Kulübüyüz’

İmamoğlu, Erdoğan’ın geçmişte sarf ettiği “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözüne atıfla, “İstanbul tarihinde ilk kez bir Trabzonlu belediye başkanı var. Ben, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği Trabzon’da doğdum, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği İstanbul’da büyükşehir belediye başkanı oldum. Bunlar, uydurma davayla Trabzonlu Ekrem İmamoğlu’nu oradan indirmeye kalktılar. Ekrem İmamoğlu’nun arkasında koskoca Trabzon var, Karadeniz var, Türkiye var. ‘İstanbul’u kaybeden, Türkiye’yi kaybeder’ dediler. Biz demedik. ‘İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi kazanır’ dediler. Onu da biz demedik” dedi.

Mitinge Trabzonlular yoğun ilgi gösterdi

Kasketlerle selamladılar

Konuşmasında sık sık Kılıçdaroğlu’ndan “13. Cumhurbaşkanımız” diye bahseden İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nu kürsüye kendisi davet etti. Kılıçdaroğlu kürsüye vatandaşların yoğun ilgisi arasında ilerledi. Köyünden topladığı kır çiçeklerini Kılıçdaroğlu’na veren 89 yaşındaki Trabzonlu vatandaşla Kılıçdaroğlu’nun diyaloğu sosyal medyada ilgi topladı. İBB Başkanı, Kılıçdaroğlu’na 13 sırt numaralı Trabzonspor forması hediye etti. Ardından İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu kasket takarak Trabzonluları selamladı.

Kılıçdaroğlu da sözlerine AFAD’ın mesajını tiye alarak başladı. “AFAD’ın dediği kadar var… Bir fırtına var” sözlerini sarf eden Kılıçdaroğlu, daha önce duyurduğu “emekliye asgari ücret kadar bayram ikramiye” vaadini tekrarladı. Milliyetçilik vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, Süleyman Şah Türbesi’ni Türkiye’ye getireceğini söyledi, Trabzon’a demiryolu sözü verdi.

89 yaşındaki vatandaş Kılıçdaroğlu’na bahçesinden topladığı çiçekleri verdi

Çadırı engellediler fırtına doğmasına sebep oldular

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının devamında özetle şunları söyledi:

“Sandık başına giderken elinizi vicdanınıza koyun. Geçmişte hangi partiye oy verdiyseniz başımın üstü. Siyaset geçicidir devlet bakidir. Devletin yeniden ayağa kalkması lazım. Devletin dini adalettir. Adaletin olmadığı yerde haksızlık olur, kargaşa olur. Devleti yeniden inşa edeceğiz. Sandık başına giderken elinizi vicdanınıza koyun. Kul hakkı yiyene asla prim vermeyin. Geleceğiz, bütün dünya görecek. Türkiye nasıl şahlanır tüm dünya görecek.

Çadırı engellediler, fırtınanın doğmasına sebep oldular: Gençleri korumazsanız, kadına yönelik şiddet konusunda sessiz kalırsanız bunu affetmez Bay Kemal. Kadına şiddettin pazarlığı olmaz. Kadın başımızın üstündedir. Sevgili peygamberiniz ‘Cennet kadının ayakları altındadır’ dedi. Biz buna inanıyoruz.

Biz salı toplantılarını halkla beraber yapalım dedik, çadır olsun orada yapalım dedik. Engel çıkardılar. Sağ olsunlar böyle fırtınanın doğmasına sebep oldular. Rahmetli babam derdi ki ‘oğlum sen doğru dur eğri belasını bulur.”

Miting için toplanan kalabalık Atatürk Meydanı’nın dışına taştı

Kul hakkı yiyenlere oy vermeyin

Kılıçdaroğlu, konuşmasını “Bir şeyi unutmayın. Kul hakkı yiyenlere oy vermeyin” diyerek sonlandırdı. Kılıçdaroğlu, “Ekrem Başkanımız cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Göreceksiniz. Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Altılı masa liderleriyle birlik içinde çalışıyoruz. Biz iktidara geldiğimizde neyi ne zaman nasıl yapacağımızı biliyoruz. Karşı taraf neyi nasıl yapacağını biliyor mu? Biz hazırız. Elinizi vicdanınıza koyun ve oyunuzu öyle kullanın. Haktan, hukuktan, evlatlarınızdan, ormanlarınızdan yana oyunuzu kullanın” dedi.

Kılıçdaroğlu iftara katılanlarla uzun uzun sohbet etti

İftar programında Türkeş’i andı

Kemal Kılıçdaroğlu, mitingin ardından Trabzon’da bir otelde düzenlenen iftar programında partililer ve sivil toplum kuruluşu üyeleriyle bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, “Yoksulluğun sömürülmediği, siyasete malzeme edilmediği bir düzeni inşa etmek zorundayız. Bunu inşa etmezseniz olmaz. Ölenlerimizi de saygıyla anmalıyız. Geçmişte kavga etmiş olabiliriz, tartışmalarımız olabilir ama herkesin arkasından Fatiha okumak gibi güzel bir geleneğimiz vardır. İmam sorar değil mi bize, helallik ister ve hepimiz helalliği veririz. Bu da bizim toplumumuzun bir ferasetidir. Bugün rahmetli Alparslan Türkeş’in ölüm yıldönümü, bu vesileyle onu da rahmetle anmış olalım, ona da saygılarımızı iletmiş olalım” dedi.

Seçim ekonomisi ve popülizm tam gaz: Kılıçdaroğlu da kesenin ağzını açtı, emekliye 'Gelecek bayram ikramiye 8 bin 500 lira olacak' dediSeçim ekonomisi ve popülizm tam gaz: Kılıçdaroğlu da kesenin ağzını açtı, emekliye ‘Gelecek bayram ikramiye 8 bin 500 lira olacak’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.