Kılıçdaroğlu’nun bir günü: Tanrıkulu’na sahip çıkmadı, Yavaş’ın adaylığını ilan etti

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş'ın yerel seçimlerde partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağını söyledi. Yanında bulunan ve 30 Ağustos’ta aday olmak istediğini açıklayan Yavaş yorumda bulunmadı. CHP lideri, EOKA ve Sezgin Tanrıkulu ile ilgili tartışmalara da yanıt verdi

Siyaset 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş’ın yerel seçimlerde partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara’daki 100. Yıl Hatıra Ormanı açılışında kendisine yöneltilen Yavaş’ın adaylığına ilişkin soruya, “Mansur Bey bizim belediye başkanımızdır ve belediye başkan adayımızdır” diyerek yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri söylediği esnada orada bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, konuyla alakalı herhangi bir yorum yapmadı.

Yavaş, 2019 yılındaki yerel seçimlerde oyların yüzde 50,9’unu alarak büyükşehir belediye başkanı seçilmişti.

Değişim için konuşulan isimlerden biri daha gitti: Mansur Yavaş ABB’ye adayDeğişim için konuşulan isimlerden biri daha gitti: Mansur Yavaş ABB’ye aday

Yavaş daha önce adaylığını açıklamıştı

Ağustos sonunda konuşan Yavaş, yerel seçimde bir kere daha aday olmak istediğini açıklamıştı.

30 Ağustos Zafer Bayramı programında konuşan Yavaş, “Nasip olursa herkesin belediye başkanı olmaya devam etmek istiyorum” demiş ve bu dönemde olduğu gibi “rozetsiz başkanlık” yapacağını söylemişti. Yavaş, sürecin devam ettiğini, henüz adaylığının kesin olmadığını da eklemişti.

2019 seçimlerinde Yavaş’ı destekleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere 81 ilde aday çıkaracaklarını söyledi. Akşener seçimlere tek başına girme kararını 13 Eylül Çarşamba günü toplanacak Genel İdare Kurulu’na (GİK) götürerek, parti kararı haline getirecek.

Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yerel seçimde bir kere daha aday olmak istediğini açıklamıştı.

CHP’li Tanrıkulu’nun TSK iddiasına partisi de sahip çıkmadı: Kabul edilemezCHP’li Tanrıkulu’nun TSK iddiasına partisi de sahip çıkmadı: Kabul edilemez

Kılıçdaroğlu da Tanrukulu’na sahip çıkmadı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili sözlerine de değinen CHP lideri, “Konuyla ilgili açıklamayı parti sözcümüz yaptı. Biz TSK’nın kurumsal olarak hedef alınmasını asla doğru bulmayız. TSK bizim göz bebeğimizdir” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Sezgin Tanrıkulu’nun TSK ile ilgili sözlerinin kabul edilemeyeceğini ve konunun parti organlarında görüşüleceğini belirtmişti.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, katıldığı bir televizyon programındaki ifadeleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçlarından soruşturma açılmıştı.

Tanrıkulu, TV100’deki yayında TSK’yı eleştirmiş ve “TSK’nın yaptığı her şey eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül’de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan… Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen…” ifadelerini kullanmıştı.

Tanrıkulu, soruşturma başlatıldıktan sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, konuşmasında sözünü ettiği olaylarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının olduğunu söyledi.

100. yıl videosundaki EOKA fotoğrafı ortalığı karıştırdı, CHP savunmada100. yıl videosundaki EOKA fotoğrafı ortalığı karıştırdı, CHP savunmada

EOKA’cıların nasıl gömüldüğünü anlatan bir kare

Öte yandan CHP’nin 100. kuruluş yıldönümü dolayısıyla hazırlanan ve partinin sosyal medya hesabından yayınlanan videoda yer alan bir kare tartışma yaratmıştı.

Tartışmanın nedeni, videonun Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlatan kısmında, Rum silahlı örgütü EOKA’dan bir karenin yer almasıydı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu konuyla ilgili eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi:

“Bu konuda genel başkan yardımcımız bir açıklama yaptı. Orada söz konusu olan Kıbrıs çıkarması sırasında EOKA’cıların nasıl gömüldüklerini anlatan bir karedir. Çünkü önce onlar gösteriliyor arkasından nasıl gömüldüklerini ve arkasından da Türk bayrağının nasıl çıktığını gösteriyor. Bunu alıp da bir fotoğrafı alıp da o fotoğraf üzerinden CHP’ye saldırmak kadar akıl dışı bir şey olamaz. Ecevit’in Kıbrıs çıkarmasında nasıl mücadele verdiğini EOKA’cıları nasıl toprağa gömdüğünü onlar unuttu, biz unutmadık ve unutmayacağız. CHP, Türkiye demektir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.