SHP yeniden siyaset sahnesinde ama kim kurdu?

Siyaset sahnesinde yeniden boy gösteren SHP'yi kimin kurduğu merak konusu. Kılıçdaroğlu'nun kurdurduğu iddia edildi, ama o yalanladı. Bir kurucular listesi açıklandı, kimse kimseyi tanımadı. Şimdi gözler 10 Temmuz'da yapılacak açıklamada.

Siyaset 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
SHP amblemi.

Sosyal Demokrat Halkçı Parti, kısa adıyla SHP 24 Mayıs 2002’de Murat Karayalçın tarafından kurulmuştu. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde başta DEHAP olmak üzere soldaki küçük partilerle ittifak yaptı, ancak sadece yüzde 5 oy alabildi. Bu sırada CHP’nin başarısız olduğunu düşünen bazı milletvekilleri de SHP’ye geçti. Solda birleşme iddiasıyla hareket eden parti 2007 seçimlerine katılmadı. Çünkü CHP ve DSP işbirliği yapmıştı, oyları bölmek istemedi. Zaten iki yıl sonra SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın partisinin genel başkanlığından ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

13 Mart 2010 tarihine geldiğinde kongrede SHP, Eşitlik ve Demokrasi Partisi’yle birleşti. 14 yıldır siyaset sahnesinde adı geçmeyen SHP yeniden kurulmasıyla gündeme geldi. Artık Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘faaliyette olan siyasi partiler’ listesinde yer alıyor. Peki SHP neden ve nasıl canlandı? Bununla ilgili birçok iddia ortaya atıldı ama en çok konuşulanı eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurdurduğuydu. Fakat Kılıçdaroğlu bunu kesin bir dille yalanladı ve “Bıktım bu yalanlardan” dedi. Bu sırada partiyi kuran isimler de açıklandı. Buna göre 32 kişinin yer aldığı listede şunlar var:

“Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın.”

Tanınmış isimlerin yer almadığı kurucular bir yana bir de partinin ilk kurucusu Murat Karayalçın’ın ne söyleyeceği merak konusuydu. O da Sözcü’ye konuştu ve “SHP’nin tekrar kurulduğunun söylenebilmesi için, o dönemde CHP ile birleşmeye karar veren ve bir anlamda SHP’yi kapatan son yönetimin açma kararı vermesi gerekir. SHP’nin isminden yararlanmak isteyen birileri bir girişimde bulunmuş, öyle görünüyor. Kim olduklarını bilmiyorum. Biz CHP olarak iktidara yürüyoruz. Yeni bir bölünmeye asla fırsat vermemeliyiz” dedi.

Gazeteci Şaban Sevinç de Twitter hesabından bazı CHP’lilerle yaptığı görüşmeyi aktardı. Anlattığına göre SHP’nin kuruluşunda arka plandaki isim eski Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu. Kerimoğlu Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla biliniyor. Sevinç konuşmasını şöyle anlattı: “Ancak Kerimoğlu SHP’yi kurdurmalarından Kılıçdaroğlu’nun bilgisi olmadığını savundu. Kerimoğlu “SHP Türkiye’ye önemli hizmetler vermiş bir parti. Yok olup gitmesi doğru olmazdı. Ama CHP içinde siyaset yapmaya devam edeceğiz.”

İddialar yalanlandı

Ancak Kerimoğlu iddiaları yalanlayarak “SHP ile hiçbir ilgim bulunmamaktadır” dedi.

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da SHP ile ilgisi olduğunu yalanladı. Kılıçdaroğlu “SHP’ye mi genel başkan olacakmışım? Böyle bir şeyler yazıldı çizildi. Bunların tamamı da hayal ürünü. Biz CHP’liyiz, CHP’nin Genel Başkanlığını yaptım. Başka bir parti arayışımız zaten olamaz” dedi.

SHP: Parti kadromuz açıklanacak

Bunlar olurken SHP’den de bir açıklama geldi. Açıklamada şöyle dendi: “Partimiz 28 Haziran 2024 tarihinde Sn. Erdal İnönü ve değerli dava arkadaşlarının bizlere emaneti olan sosyal demokrasi anlayışı ve aynı hedeflerle, uzun yıllar SHP, CHP, DSP’de siyaset yapmış değerli isimlerimizin öncülüğünde resmen yeniden kurulmuştur.

10.07.2024 tarihinde resmi açıklama ile parti kadromuz ve programımız açıklanacaktır. Yeniden sosyal demokrasi anlayışı ülkemize hayırlı olsun!

Sosyal Demokrat Halkçı Parti
Kurucular Kurulu”

CHP listesinden seçilmişti: Selim Temurci Erdoğan'la görüştü, gündem 'AK Parti'CHP listesinden seçilmişti: Selim Temurci Erdoğan’la görüştü, gündem ‘AK Parti’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.