Seçimin galibi CHP: Hem birinci parti oldu, hem de 100’den fazla yeni belediye kazandı

Seçimden zaferle çıkan CHP 14'ü büyükşehir 35 ilde kazandı. İstanbul, Ankara ve İzmir'i koruyan CHP, büyükşehirlere Bursa, Balıkesir, Manisa ve Denizli'yi de ekledi. Öte yandan Afyonkarahisar, Kilis, Adıyaman gibi belediyeler de CHP'ye geçti.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Pazar günü yapılan yerel seçimin en çarpıcı sonucu bu: Cumhuriyet Halk Partisi seçimi ülke çapında tartışmasız birinci parti olarak tamamladı.

CHP’nin kendi adıyla kazandığı en son seçim 1977’deydi, ama partinin 12 Eylül dönemindeki öncülü SHP’yi de saymak gerekiyor, 1989’da yerel seçim zaferi yaşanmış, SHP seçimden yüzde 28 oyla birinci parti olarak ayrılmıştı. Bu kez CHP 1989’dakinden de başarılı oldu; belediye başkanlıkları için verilen oya bakıldığında yüzde 37; belediye meclisi ve il genel meclisleri için verilen oya bakıldığında ise yüzde 34,4 oy alarak ipi Ak Parti’nin önünde göğüsledi.

Bu sonuç aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2002 yılında kurulduğundan bu yana ilk kez bir seçimde mutlak anlamda yenilgiye uğraması, seçimi birinci parti olarak tamamlayamaması anlamına geliyor.

2019’daki yerel seçimlerde sıçrama yapıp 11 büyükşehir belediyesine sahip olan CHP dün Bursa, Balıkesir, Manisa ve Denizli’yi de kazanarak büyükşehir sayısını 14’e yükseltti. Öte yandan Adıyaman, Afyonkarahisar, Kastamonu ve Kütahya gibi Ak Parti’nin kalesi olan yerlerde de belediyeleri kazandı.

CHP’nin kazandığı büyükşehir ve il merkezi belediyeleri şöyle:

İstanbul, İzmir, Ankara, Tekirdağ, Adana, Antalya, Bolu, Ardahan, Artvin, Aydın, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırşehir, Mersin, Muğla, Sinop, Kilis, Adıyaman, Giresun, Amasya, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Balıkesir, Kütahya, Bursa, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Yalova, Kastamonu.

İstanbul ve Ankara’nın ilçeleri CHP’ye geçti

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesinde de CHP ilçe belediye sayısını artırdı. İstanbul’da 14 ilçe belediyesi olan CHP 11 ilçeyi daha kazanarak bu sayıyı 25’e çıkardı.

Mevcut ve yeniden kazanılan CHP ilçeleri:

Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer ve Şişli.

AK Parti’den CHP’ye geçen ilçeler:

Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Silivri, Tuzla ve Üsküdar.

İstanbul seçim sonuçlarını detaylı olarak haberimize tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ankara’da ise Çankaya, Yenimahalle ve Elmadağ ilçe belediyelerini alan CHP Etimesgut, Keçiören, Mamak, Ayaş, Beypazarı, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kahramankazan, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikocahisar belediyelerini de kazanarak Ankara’da 16 belediye kazanmış oldu.

Ankara seçim sonuçlarını detaylı olarak haberimize tıklayarak okuyabilirsiniz.

CHP 2019’da nereleri kazanmıştı?

31 Mart yerel seçimlerinde de CHP İstanbul ve Ankara’yı kazanarak seçimin kazananlarından olmuştu. 2019 yerel seçimlerde CHP, İstanbul, İzmir, Ankara, Tekirdağ, Adana, Antalya, Bolu, Ardahan, Artvin, Aydın, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırşehir, Mersin, Muğla, Sinop ve Yalova’yı kazanmıştı.

Seçimlerin bir galibi de Yeniden Refah Partisi: DEM Parti'nin koltuğuna oturduSeçimlerin bir galibi de Yeniden Refah Partisi: DEM Parti’nin koltuğuna oturdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.