YRP ile AK Parti arasındaki kriz çözülecek mi?

Yeniden Refah Partisi ile AK Parti heyetleri arasında daha önce tıkanan görüşmelerin ardından AK Parti’den çözüm için adım geldi. YRP Sözcüsü Suat Kılıç üç büyükşehir için umutsuz konuştu, ama son kararı Fatih Erbakan verecek.

Siyaset 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fatih Erbakan ile Erdoğan'ın genel seçim sürecindeki ittifak görüşmelerinden bir kare

Yerel seçimlere giderken partiler arasındaki görüşme trafiği hızla sürüyor. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı’yla hareket eden Yeniden Refah Partisi’nin özellikle İstanbul’da ne yapacağı merak ediliyor.

ORC’nin yaptığı ankete göre YRP’nin İstanbul’daki oy oranı yüzde 2,5. 15-18 Ocak’ta 2 bin 950 katılımcıyla yüz yüze görüşülerek yapıldığı belirten ankete göre İstanbul adaylarının oy oranları şöyle:

Ekrem İmamoğlu (CHP) yüzde 38,9

Murat Kurum (AK Parti) yüzde 37,2

İYİ Parti adayı yüzde 4,1

Azmi Karamahmutoğlu (Zafer Partisi) yüzde 3,5

Yeniden Refah Partisi adayı yüzde 2,5

Diğer yüzde 2,3

Kararsızlar yüzde 11,5

Ankete göre YRP’nin oy oranı seçimin sonucunu etkileyebilecek düzeyde.

AK Parti ve YRP genel seçimlerden önce birkaç kez görüşmüş, daha sonra görüşmelerin tıkandığını söyleyen YRP Fatih Erbakan’ı cumhurbaşkanı adayı göstermişti. Ardından son dakika diplomasi trafiğiyle Erbakan adaylıktan çekilmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı desteklemişti. Yerel seçimlerde de benzer süreç yaşanıyor.

Yeniden Refah Partisi Sözcüsü Suat Kılıç geçen hafta “AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasındaki heyetler arasındaki görüşmeler kesildi. En son geçen hafta pazartesi günü olacak görüşmeyi tehir etmek istediklerini bildirmişlerdi. Onun dışında herhangi bir randevulaşma söz konusu olmadı. Bizim herhangi bir talep ya da girişimimiz bu anlamda olmayacak. Ama AK Parti’den görüşmelere yeniden başlamak ya da bir liderler zirvesi gerçekleştirmek yönünde talep gelirse elbette ki bu talebi olumlu bakacağımızı daha önce ifade ettik” demişti.

Yeniden Refah Partisi'nde Cumhur İttifakı krizi   Yeniden Refah Partisi’nde Cumhur İttifakı krizi   

‘Yeni bir görüşme olabilir’

Dün yeni bir açıklama yapan Kılıç AK Parti ile İstanbul özelinde görüşmelerin olabileceğini, son kararı da Genel Başkan Fatih Erbakan’ın vereceğini belirtti. Kılıç “Yeniden Refah Partisi olarak adaylarımızı açıkladığımız hiçbir yerde seçim yarışından çekilmeyeceğimizi en başından ifade ettik. Bu konu net. Sonrasında genel başkanımız da ifade etmiş oldular; Ankara, İstanbul, İzmir özelinde belki gelecek talep ve tekliflere göre ‘bir ittifak düşüncesi içinde olabiliriz’ şeklindeki görüşümüzü ifade ettiler. Bu anlamda AK Parti heyetleriyle birtakım görüşmeler yapıldı. CHP ile zaten bir ittifakın içerisinde olamayacağımızı, yerel seçimlerde CHP ile bir seçim birlikteliği kurmayacağımızı, kuramayacağımızı peşinen ifade etmiştik. ‘Kimse kendisini bu konuda yormasın’ demiştik. AK Parti heyetleri görüşmelere geldiler. Bu görüşmeler heyetler arasında icra edildi ve sonrasında da heyetler arası görüşmeler kesildi. Bugün yeniden bir görüşme olabilir. Ama gelen AK Parti heyeti bu dakikadan sonra ne teklif edecek bilmiyoruz. Çünkü AK Parti büyükşehir, iller, ilçeler bütün adaylarını ilan etti. AK Parti bütün adaylarını ilan ettikten sonra bize iş birliği teklifini hangi temelde hangi esaslar üzerinde önerebilir. Doğrusu çok öyle bir argüman, enstrüman ellerinde kalmadı. Deyim yerindeyse AK Parti büyükşehir, il ve ilçe bütün adaylarını açıkladıktan sonra ittifak görüşmelerine hız verme arzusu içinde ama bu dakikadan sonra üç ilde böyle bir ittifak olabilmesini çok mümkün görmediğimi ifade ediyorum. Belki sadece İstanbul özelinde. Onun da koşulları sadece bu dakikadan sonra sadece Genel Başkanımız Sayın Fatih Erbakan’ın uygun göreceği çerçevede olabilir. Dolayısıyla genel başkanımız herhangi bir çerçevede İstanbul temelinde bir birlikteliğe uygun gözüyle bakarsa bu kararın arkasında dururuz. Ama bugün itibariyle gelecek olan AK Parti heyetinin önerisi ne olacaktır bilemiyorum. Çünkü tüm illeri ve büyükşehirleri açıkladılar. İstanbul’un ilçelerini de açıkladılar” diye konuştu.

Kılıç “İstanbul’da ikinci bir İmamoğlu döneminin yeniden yaşanmasını istemiyoruz” da dedi.

AK Parti’yi eleştiren Aydal heyetin dışında kaldı

Ayrıca gerçekleşmesi beklenen görüşmede Yeniden Refah Partisi heyetinde Murat Kurum başta olmak üzere AK Parti’ye çeşitli eleştiriler getiren Doğan Aydal yerine Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin’in yer alacağı iddia edildi.

Yeniden Refahlılar AK Partili başkanı yuhaladı: Boş boş bağırmayınYeniden Refahlılar AK Partili başkanı yuhaladı: Boş boş bağırmayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.