Afrika Kupası’nda Güney Afrika üçüncü oldu

Afrika Uluslar Kupası'nın üçüncülük maçında normal süresi 0-0 biten mücadelede rakibi Demokratik Kongo'yu penaltı vuruşları sonucu 6-5 mağlup eden Güney Afrika turnuvayı üçüncü sırada noktaladı.

Spor 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Güney Afrika ve Demokratik Kongo'yu karşı karşıya getiren üçüncülük mücadelesi az pozisyonlu bir maça sahne oldu.

Fildişi Sahili’nde bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Afrika Uluslar Kupası’nda üçüncülük maçı oynandı. Güney Afrika ve Demokratik Kongo finale kalamamanın hayal kırıklığını bir nebze olsun hafifletmek için sahaya çıktı.

İki takımın da temkinli başladığı mücadelede ilk dakikaların ardından Demokratik Kongo üstünlüğü ele aldı. İlk yarım saati tempodan ve pozisyondan uzak geçen karşılaşmada su molasına gidildi. Mola dönüşü Kongo’da sakatlanan Bongonda yerini Beschack’a bıraktı. 44’üncü dakikada maçtaki ilk tehlike Güney Afrika’dan geldi. Mayambela uzaklardan çerçeveyi yokladı, fakat sert şutunda kaleciyi geçemedi. İlk yarı golsüz sona erdi.

İkinci devreye Demokratik Kongo istekli başladı. 51’de Banza’yla gole yaklaşan Kongo’da şut yandan dışarı gitti. Hemen iki dakika sonrasında Diangana’yla pozisyon bulmayı sürdüren Kongo’da gelişine vurulan top bu sefer de üstten auta çıktı. 66’ncı dakikada bir kez daha gole yaklaşan Demokratik Kongo Silas’ın arka direkte boş kaleye çektiği şutta çerçeveyi bulamaması üzerine karşılaşmada şu ana kadar gelişen en net fırsattan yararlanamamış oldu. Ataklarını sürdüren Kongo 76’da bir fırsat daha yakaladı, soldan içeri ortalanan topa gelişine vuran Mbemba topu üstten auta gönderip bu şansı da geri çevirdi. Mücadelenin sonuna yaklaşırken Güney Afrika Mashego’yla gole yaklaştı. Çaprazdan ayak içiyle çekilen şutta kaleci topu güçlükle kornere çeldi. Skor tabelası 90’ıncı dakikayı gösterirken Kongo’da Mayele sert bir şut çıkardı, köşeye giden top direği sıyırarak dışarı çıktı. Hemen ardından son bir şans için yüklenmeye devam eden Kongo’da Wissa’nın sağıyla vurduğu gelişine top da kaleyi tutmadı. Bu pozisyonun kaçmasıyla maçın normal süresi başladığı gibi 0-0 bitti ve statü gereği uzatma oynanmaksızın direkt penaltı atışlarına geçildi.

Güney Afrika ilk penaltıdan Mokoena’yla faydalanamayınca avantaj Kongo’ya geçti. Fakat Kongo’da Mbembe takımına zaferi getirecek penaltıda çeyrek finalde kahramanlaşan Williams’a takılınca seri penaltılar uzadı. Skor 6-5 Güney Afrika lehineyken Kongolu Beschack’ın penaltı vuruşunda kaleci Williams bir kez daha kalesini gole kapattı ve bu kaçan vuruşla birlikte Güney Afrika 6-5’lik skorla penaltılar sonucu Afrika Uluslar Kupası’nı üçüncü sırada tamamladı.

Turnuvanın finalinde Nijerya ile ev sahibi Fildişi Sahili Afrika’nın en büyüğü olmak için karşı karşıya gelecek.

Asya Kupası'nda şampiyon üç penaltı golüyle KatarAsya Kupası’nda şampiyon üç penaltı golüyle Katar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.