Almanya’da ’44 numara’ krizi: Giymek yasaklandı…

Almanya Milli Takım formasının yeni fontu kriz yarattı. Nazi sembolüne benzemesi dolayısıyla 44 numara forma almak yasaklandı.

Spor 2 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Almanya'da 44 numaraya veto.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nın başlamasına haftalar kaldı. Şampiyonaya Almanya ev sahipliği yapacak. Alman takımı hazırlık maçlarında iyi gözüktü ve turnuva öncesi umut verdi. Julian Nagelsmann’ın takımı son yıllarda yaşadığı kriz dolu günleri geride bırakmış görünüyor.

Ancak Alman futbolu yeni bir krizle karşı karşıya. Adidas’ın milli takım için hazırladığı formaların yeni fontu tartışma konusu oldu. Adidas’la anlaşmalı ülkelerin sırtlarında taşıyacakları numara ve isim fontları Almanya için sorun yarattı. 44 numaranın Nazi sembolüne benzemesi sebebiyle bu numarayı taşıyan formaların satışı durduruldu.

İşte sporda salı gününün getirdikleri...İşte sporda salı gününün getirdikleri…

Forma hakkında soru işaretini ortaya atan ilk isim tarihçi Michael König oldu. Almanya’nın pembe renkli deplasman forması da tartışma yaratmış formayı beğenenlerin Almanya’daki çeşitliliği temsil ettiğini söylerken karşı çıkanlar geleneksel değerleri taşımadığını ifade etmişlerdi.

Adidas sözcüsü Oliver Brüggen formaların Nazi sembolüne benzetilmesinin kasıtlı olduğunu reddetti. “Şirket olarak yabancı düşmanlığı, antisemitizm, şiddet ve nefretin her türlüsüne karşı çıkmaya kararlıyız” dedi. Taraftarların 44 numaralı formayı almasını engelleyeceklerini açıkladı.

Kluivert, Sancak'ın yaptıklarını garipsemiş, üç ay maaşını alamamışKluivert, Sancak’ın yaptıklarını garipsemiş, üç ay maaşını alamamış

1929 yılında tasarlanan SS amblemi Naziler tarafından işlenen en kötü suçlarla anılıyor. SS üyeleri toplama kamplarında şüphelileri sorgulamaktan ve bir milyondan fazla insanın öldürüldüğü Auschwitz gibi imha kamplarını yönetmekten sorumluydu.

Son haftalarda tartışma yaratan tek forma Almanya forması değildi. İngiltere taraftarları da takımın forma yakasının arkasındaki St George’s haçında yapılan değişiklikleri eleştirdi. Nike geleneksel kırmızının yanında mor ve lacivert renklerin kullanılmasının kapsayıcılığı temsil ettiğini iddia etse de eleştirmenler bunun saygısızlık ve “erdemsizlik göstergesi” olduğunu iddia etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.