Avrupa’da şampiyonluğun alternatif formülü: Fenerbahçe’yi yenmek

Avrupa kupalarında son üç sezonun şampiyon takımlarının yolu Fenerbahçe'den geçti. 2022'de Eintracht Frankfurt, 2023'te Sevilla, 2024'te Olympiakos Fenerbahçe'yle karşılaştıkları sezonları zaferle kapadı.

Spor 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'yi geçtiler, Avrupa'da zafere gittiler.

Fenerbahçe 16 senedir Şampiyonlar Ligi’nden uzak. Ancak sarı-lacivertliler UEFA Avrupa Ligi’nde ve geçen sezon UEFA Konferans Ligi’nde ülke puanına önemli katkılar sunup değerli galibiyetler aldı. Bu galibiyetlerin bazıları daha sonra şampiyon olacak takımlara karşıydı. Son olarak Olympiakos’un zaferi şampiyonluğun yolunun Fenerbahçe’yle karşılaşmaktan geçiyor diye yorumlandı.

2021-22 sezonunda Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi grup aşamasında Eintracht Frankfurt’la eşleşmişti. İlk hafta maçında Almanya deplasmanına çıkan Fenerbahçe kök söktürdüğü ve daha net fırsatlara girdiği rakibi karşısından 1-1’lik skorla bir puan alabilmişti. Özellikle Mesut Özil’in performansının dikkat çektiği karşılaşma Fenerbahçe için bir puanlık kazanç değil, iki puanlık kayıp olarak değerlendirilmişti. Kanarya daha sonra bu kadar üst düzeyde futbol oynayamamış Antwerp’e karşı olumlu sonuçlar alsa da son haftaya dezavantajlı konumda girmişti. Son hafta evinde Frankfurt’la bir kez daha 1-1 berabere kalan takım grupta üçüncü olarak turnuvaya veda etmişti. Daha sonra Konferans Ligi’ne devam eden sarı-lacivertliler burada da Slavia Prag engelini aşamamıştı.

Grubunu lider bitiren Frankfurt daha sonra sırasıyla Real Betis, Barcelona ve West Ham United’ı geride bırakarak finale kadar gitmiş finalde de İskoç devi Rangers’ı 1-0 yenerek kupaya uzanmıştı. Alman ekibinin o sezon Avrupa’da yenemediği tek takım Fenerbahçe olmuştu.

El Kaabi Konferans Ligi'ne böyle damgasını vurdu: Gol atamadığı tek takım varEl Kaabi Konferans Ligi’ne böyle damgasını vurdu: Gol atamadığı tek takım var

2022-23 sezonu daha dramatik bir şekilde seyretti. UEFA Avrupa Ligi grubundan lider çıkan Fenerbahçe son 16’da Sevilla ile eşleşti. Sezona çok kötü başlayan ve LaLiga’da bir süre küme düşme potasında dahi yer alan Sevilla gediklisi olduğu turnuvada sona kadar gitmek istiyordu. İlk maçın ilk yarısında Joshua King’le önemli fırsatlardan yararlanamayan Kanarya rakibinin iki golüne engel olamayıp sahadan 2-0 mağlup ayrıldı. Rövanş mücadelesine çok iyi başlayan Fenerbahçe ilk yarıda 1-0 öne geçmeyi başardı. İkinci yarıda oyunu soğutmaya çalışan rakibine tribünden atılan maddeler de yardımcı oldu ve Kanarya’nın hızı kesildi. Böyle olunca maç 1-0 bitti, Sevilla turladı. İspanyol ekip daha sonra Manchester United ve Juventus gibi Avrupa devlerini geride bırakarak adını finale yazdırdı. Finalde penaltı atışları sonucu Roma’yı geride bırakan ekip yedinci kez UEFA Avrupa Ligi’ni kazandı.

Son olarak 2023-24 sezonunda Fenerbahçe’nin yolu Konferans Ligi çeyrek finalinde Olympiakos ile kesişti. UEFA Avrupa Ligi’ndeki grubunu üçüncü tamamlayıp Konferans Ligi play-off’larında Ferencvaros’u geçen Oly, ilk maçı evinde 4-1 kaybettiği Maccabi Tel Aviv eşleşmesini deplasmanda uzatmaya taşımayı başarıp 6-1 kazanınca çeyrek finale geldi. Bu aşamada Fenerbahçe’yle eşleşen Oly ilk maçta 3-0 öne geçti. Rade Krunic ve Miha Zajc orta sahası İsmail Yüksek ve Fred’le değişinci suyun akışı değişti. Fenerbahçe maçı 3-2’ye getirdi. Rövanşta 12. dakikada İrfan Can Kahveci’nin golü Fenerbahçe’yi öne geçirdi. Ancak daha sonra turu getiren gol gelmedi. Oly penaltılarla turladı. Daha sonra turnuva favorisi Aston Villa’yı 4-2 ve 2-0’lık skorlarla eleyen ekip finalde 116. dakikada Ayoub El Kaabi’nin golüyle geçti. Sonuç olarak Fenerbahçe’yi zorlukla saf dışı bırakan bir ekip daha Avrupa’da zafere uzandı.

AEK'nın yüzüncü yıl laneti: En özel yıl rakiplere yaradıAEK’nın yüzüncü yıl laneti: En özel yıl rakiplere yaradı

Lig yarışında var olmaya çalışan ve bu sezon itibariyle 11 seneye çıkan şampiyonluk hasretini dindirmek için Avrupa kupalarından feragat eden Fenerbahçe üst üste üç sezonda şampiyon olacak rakiplerine kök söktürdü. Evet, 2022 ve 2023’te Avrupa Ligi hedefine uzanmak gerçekçi değildi. Ancak Konferans Ligi’nde sona gitmek son derece olasıydı. Oly’ye karşı, daha sonraki pazartesi günü oynanacak Sivasspor maçını düşünerek 86. dakikada yapılan Fred değişikliği, İsmail Kartal’ın ekibinin uzatmalarda Oly’ye karşı etkisini azalttı. Bu karar Yunan ekibinin önünü açtı ve onları önce çeyrek finalde nihayetinde de turnuvada zafere götürdü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.