Bielsa, Muslera ve Torreira’nın yeni hocası oldu

Şubat 2022’de Leeds United ile yollarını ayıran deneyimli teknik direktör Marcelo Bielsa, Uruguay Milli Takımı’yla anlaştı. 67 yaşındaki teknik direktör, Galatasaraylı Fernando Muslera, Lucas Torreira, Liverpoollu Darwin Nunez, Real madridli Fede Valverde gibi futbolculara önderlik edecek.

Spor 17 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bielsa, milli takım kariyerine Güney Amerika'da döndü.

Hiç majör kupa kazanmadan elit teknik direktör sınıfına girmek mümkün mü? Söz konusu kişi El Loco, yani Deli, yani Marcelo Bielsa ise evet mümkün. Pep Guardiola’nın hakkında “dünya futbolunda en çok hayranlık duyduğum kişidir” dediği ve her fırsatta hayranlığını dile getirdiği Bielsa, artık Uruguay Milli Takımı’nı çalıştıracak.

Barcelona altyapıdan yine teknik direktör çıkardı!Barcelona altyapıdan yine teknik direktör çıkardı!

Delilik ülkesinde başladı

Marcelo Bielsa için teknik direktörlük yolculuğu Arjantin’de başladı. 1987-88’de Newell’s Old Boys II takımının başına geçti ve ardından Newell’s A takımı, Atlas, America, Velez Sarsfield gibi kulüplerde görev yaptı. İlk Avrupa deneyimini 1998’de Espanyol ile yaşayan Bielsa’nın buradaki görev süresi çok uzun olmadı.

Temmuzda takımın başına geçen teknik direktör, ekimde Arjantin Milli Takımı’ndan gelen teklifi geri çeviremedi. Bielsa, Maradona’dan sonra Messi’sini arayan ülkesi futboluna 6 seneye yakın liderlik etti. 2004’te Copa America finali oynadı ve Olimpiyat altın madalyası kazandı.

2004 sonunda ülkesindeki görevinden ayrılan Bielsa yaklaşık 3 sene dinlendi ve Ağustos 2007’de Şili Milli Takımı’yla teknik direktörlük kariyerine döndü. Şubat 2011’de buradaki görevinden ayrılan Bielsa için 13 senelik milli takım teknik direktörlüğü ceketi rafa kalktı.

Beşiktaş ona yanıyor! Orkun Kökçü değerini 1000'e katladıBeşiktaş ona yanıyor! Orkun Kökçü değerini 1000’e katladı

2011 Temmuz ayında başına geçtiği Athletic Bilbao’yu 2 sezon çalıştırdı. 2014 Temmuz’da ise yolu Fransa’ya düştü ve bir senelik Marsilya macerası yaşadı.

Marcelo, 6 Temmuz 2016 tarihinde Lazio ile anlaştı. Ancak 2 gün sonra 8 Temmuz’da buradaki görevinden istifa etti. Arjantin Milli Takım koltuğunun boşalmasının bu enteresan durumda etkisi olduğu söylendi. Sebep ne olursa olsun Loco artık Lazio’yla davalık olmuştu. Bir sonraki sezonun başında Lille’le anlaştı. 13 hafta sonunda 3 galibiyet ve 3 beraberlikle 19. sırada kalınca kovuldu.

Sonraki durağı kariyerinde ilk defa olmak üzere Ada’ydı. Championship ekiplerinden Leeds United, Premier Lig hedefiyle hocayı başa getirdi. Ocak 2019’da Derby County ile oynanan maç öncesi rakip takım antrenmanına ajan gönderdiğini kabul etti. Kaderin cilvesi midir bilinmez, sezon sonu Premier Lig’e çıkmak için oynanan play-off yarı finalinde Derby’ye elendi.

Dünya İlkay Gündoğan'ı konuşuyor... 'Mütevazı lider'in öyküsüDünya İlkay Gündoğan’ı konuşuyor… ‘Mütevazı lider’in öyküsü

Championship şampiyonluğu bir sene gecikmeyle geldi. Leeds, 17 sene sonra 2020-21 sezonuna Premier Lig’de başladı. Ligin keyif veren takımlarından biri oldu. Bielsa’nın fiziksel açıdan talepkâr oyunu lig için biçilmiş kaftandı. İlk sezonu 9. sırada geçen takım bir sonraki sezon söz konusu talepkâr oyunun da etkisiyle sorun yaşamaya başladı. Şubat 2022’ye gelindiğinde kendini kümede kalma mücadelesi içinde bulan Leeds’te Bielsa dönemi sona erdi. Sezon 17. sırada bitirilebildi.

Milli takıma dönüş

Leeds’te yaptıklarıyla birçok futbol severin takdirini kazanan Loco’nun kariyerine nerede devam edeceği merak konusuydu. İsmi yaz döneminde Fenerbahçe’yle dahi anıldı. Ancak iki görevi arasına belli bir süre koyma alışkanlığı devam etti.

Premier Lig'de Göztepe’nin kardeşi küme düştüPremier Lig’de Göztepe’nin kardeşi küme düştü

Bielsa, dün yapılan resmi açıklamaya göre Uruguay’la anlaştı. Sözleşme 2026 Haziran ayına kadar. Marcelo, 15 senelik Diego Alonso dönemi üstüne Uruguay’ın başına geçiyor. Kendisi adına 12 sene sonra milli takım kariyerine dönüşün yanı sıra, uzun süreli görevde kalan bir teknik direktörün üstüne takımın başına geçmesi açısından da farklı bir meydan okuma olacak. Başta Pep Guardiola olmak üzere birçok teknik direktörün kendine örnek aldığı 67 yaşındaki teknik direktör artık Fernando Muslera, Lucas Torreira, Darwin Nunez, Fede Valverde, Rodrigo Bentancur gibi yıldızlara önderlik edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.