Bölücü TFF! Türkiye Milli Takımı için Mehmet Büyükekşi istifa

Yaşanmayan skandal bırakmayan Mehmet Büyükekşi, kulüpleri de böldü. Euro 2024'ü bahane eden TFF Başkanı, eğer gerçekten A Milli Takımı önemsiyorsa bir an önce göreve bırakıp seçime gitmeli.

2 Mayıs 2024
Mehmet Büyükekşi, TFF seçiminde 18 Temmuz tarihi için A Milli Takımı bahane gösteriyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi önce Turkuvaz, sonra Demirören Grubu’na gidip sırasıyla nasıl başarılı olduğunu anlattı. Seçim için imza toplayan kulüpleri sert sözlerle eleştirdi. En son olarak da TFF’nin resmi sitesinden açıklama yapıldı. (Dileyenler haberini bu linkten okuyabilir.)

Mehmet Büyükekşi, ‘Hakemleri bir kenara bırakın, iki yıllık görev dönemimde bir tane yanlış işimizi söyleyin?’ diyor. Galiba şaka yapıyor. Yasada TFF’nin görevi net bir şekilde belirtilmiş durumda. Futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurum. Madem harika bir yöneticilik yaptınız futbolda yaşanan skandalların sorumlusu kim? Verilen demeçerde gazeteci meslektaşlarımızın bazı soruları sormakta eksik kaldığını düşünüyorum. Keşke şu sorulara yanıt alsaydık…

– Türkiye futbol tarihinde bir kulüp başkanının hakeme saldırması, bir takımın maçtan çekilmesi, Trabzon’da yüzlerce taraftarın sahaya inip futboculara saldırması, Fenerbahçe’nin Süper Kupa karşılaşmasına U19 takımıyla çıkıp ilk dakikada maçı yarıda bırakması gibi konularda sorumluluğunuz var mı?

– Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Süper Kupa neden yapılamadı? TFF ile Suudi Arabistan arasında yapılan protokol neden açıklanmıyor? O protokolde Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir madde bulunuyor mu? Riyad krizinin çıkacağı iki haftadan önce belliyken bunu kulüplerden sakladınız mı?

Mehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan için ilk kez konuştu: Ali Koç yabancı hakem istediMehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan için ilk kez konuştu: Ali Koç yabancı hakem istedi

– Sezon başında Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, içindeki bir oluşumdan söz etti. Yine VAR hakemi Hakan Ceylan’ın eşi sahte sağlık raporu alındığını iddia etti. İki hakem kendilerine mobbing yapıldığını belirterek istifa etti. Madem hakemler dışında başarılısınız bu konularda bir inceleme ya da soruşturma yaptınız mı?

– Aynı şekilde Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, elinde alt kulüpten iki başkanın yaptığı bahis şikesi konuşmasının elinde olduğunu söyledi. Tuzlaspor hakkında bir soruşturma ürütülüyor. Bu konuda siz ne yaptınız?

– VAR kayıtlarının sosyal medyaya sızması ile ilgili soruşturma açıldığını duyurmuştunuz. Sonucu ne oldu? Aynı kayıtlar için Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a ‘Böyle bir toplantı olmadı’ demiştiniz. Ama TFF tarafından verilen görüntülerde toplahtıya katıldığınız ortaya çıktı. Doğru olmayan bu söylemi niye kullandınız?

– Yayın ihalesinde Saran Group, şu andaki yayıncı beIN Sports’un teminat mektubu vermediği için diskalifiye olduğunu iddia etti. Yayın ihale bedeli artmasında Saran Group’un etkisi var mıdır? Eğer onlar teklif yapmasa yayın ihalesinin çok daha az bedelle ve teminat mektubu olmadan beIN Sports’a verileceği doğru muydu?

TFF Statüsü çok açık… Yan kurulların görev süresi Yönetim Kurulu’nun görev süresiyle sınırlı.

Büyükekşi, geçen hafta içinde verdiği iki ayrı söyleşide üstüne basa basa şu cümleyi kullandı: “MHK bağımsız. TFF değişse bile dört yıl kalabilirler.”

Bu yanlış bilginin düzeltilmemesi bile TFF’deki durumun vehametini göz önüne seriyor. Hadi sizin bilginiz bulunmasın yanınızda TFF Statüsü’nü okumuş bir kişi yok mu? Kurulların görevlerinin seçilmiş federasyonun gitmesiyle birlikte bittiğini bilmiyorlar mı? Bu bile TFF’nin nasıl yönetildiğini ya da yönetilemediğini gösteriyor.

‘Azınlıkta olan üç beş kulüp’

TFF Yönetim Kurulu’nun resmi internet sitesinden koyduğu açıklama ise Türk futbolu için daha endişe verici. Erken seçim için imza toplayan, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin de içinde olduğu takımları ‘azınlıkta olan 3-5 kulüp’ olarak tanımlıyor. İmza vermeyenlere teşekkür ediyor. Bizzat TFF, kulüpleri imza veren ve vermeyen diye ayırıyor. Bu söylemden sonra sizin adil ve tarafsız olduğunuza nasıl inanacağız?
Tek aday olarak girdiği seçimde 169 oy alarak başkan seçilen Büyükekşi’nin toplanan aynı sayıdaki imzayı küçümsemesiyse ayrı bir tartışma konusu. Üstelik bazı kulüplerin başımıza bir şey gelirse korkusuyla imza vermemesine rağmen…

İstanbulspor'dan federasyona soru: Nerede gerçekler?İstanbulspor’dan federasyona soru: Nerede gerçekler?

18 Temmuz delegelere Almanya gezisi için mi?

TFF Yönetim Kurulu açıklamasında kongre için 18 Temmuz tarihi savunulurken A Milli Takım öne çıkarılıyor. Kim seçilirse seçilsin Türkiye’nin başarısızlığını isteyecek tek kişi yok. Gerekirse turnuva sonuna kadar mevcut A Milli Takım sorumluları görevlerinde tutulurlar. Esas sorun Euro 2024’e bu kadar bölünmüşlük içinde gitmek. Futbol dünyasında, Büyükekşi’nin 18 Temmuz tarihini ısrarla istemesinin nedeni hakkında şu iddia var: Seçimde oy kullanacak delegeleri Almanya’da ağırlamak ve olanakları kullanarak onların aklını çelmek. Bu iddiaları susturmak Mehmet Büyükekşi’nin elinde. Eğer Türk futbolunu düşünüyorsanız TFF tarafından hiçbir delege ya da gazetecinin Almanya’ya götürülmeyeceğini açıklayın, bu paraları altyapılara harcayın.

Türkiye için istifa

İmzaların toplanması halinde bile seçimin 60 gün sonra yapılacağı bahane olarak TFF Yönetim Kurulu tarafından önümüze konuluyor. Bu durum zaten biliniyor. Ama sizin istifa edip genel kurulu kararı almanız ya da imzalar nedeniyle zorunlu yapılacak TFF Genel Kurulu gündemine seçimi koymanız durumunda bu süre 30 güne düşüyor. Yani Euro 2024 başlamadan yeni yönetimin gelmesi mümkün. 2008’de benzer tartışmalar yaşanmış Haluk Ulusoy’un yerine Hasan Doğan başkan olmuştu. Türkiye Euro 2008’de tarihinin en büyük başarısına imza attı ve yarı finale yükseldi. Bu örnek ortadayken Büyükekşi eğer Türkiye’yi düşünüyorsa bu kadar bölünmüş bir futbol yapısıyla A Milli Takımı Almanya’ya götürmez. İstifa kararı alır bir an önce seçime gider.

Madem azınlık haziranda seçim istiyor, güvenoyu alın

Ayrıca imza veren ve seçimi haziranda yapmak isteyen kulüpler TFF’nin açıklamasına göre madem azınlık Büyükekşi bundan niye çekiniyor? Çoğunluk onda olduğu için tekrar başkan olur, herkes susar. Böylece Euro 2024’e tek ses halinde gitmesi sağlanır.

TFF - Kulüpler Birliği görüşmesinde şok iddia, Büyükekşi üç isme kapıyı göstermiş!TFF – Kulüpler Birliği görüşmesinde şok iddia, Büyükekşi üç isme kapıyı göstermiş!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.