‘Dört Büyükler’ parayı ‘Şampiyonlar Ligi’ seviyesinde harcıyor, futbolu Türkiye seviyesinde oynuyor

Bu sezon bonservis ve futbolcu/antrenör ücretlerine Fenerbahçe 160,2, Galatasaray ise 152,7 milyon euro ödedi. Şampiyonluk yarışı veren iki takımın harcadığı para Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu Manchester City'nin aldığı para ödülünden bile fazla

Spor 22 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Galatasaray ve Fenerbahçe harcamalarda rekor kırdı.

Türk futbolunun dört büyükleri Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor bu sezon sadece bonservis ve futbolcu/antrenör ücretlerine toplam 487 milyon euro harcadı. Spor kulüplerinin Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı bildirimlere göre her sene zarar eden kulüpler bağımsız denetçilere göre “borca batık” diye tanımlanıyor. Son yıllarda döviz kurunun artmasıyla giderleri daha da artan dört büyükler buna karşın yüksek bedelli kontratlar imzalamaktan kendini alamıyor.

Bu sezon bonservis ve futbolcu/antrenör ücretlerine Fenerbahçe 160,2 milyon euro, Galatasaray 152,7 milyon euro harcayarak rekor giderlere ulaştı. Beşiktaş’ın 90,1 milyon euro yükümlülük altına girdiği sezonda, Trabzonspor’un kasasından 84,1 milyon euro çıktı. Açıklanan rakamlara mart, nisan ve mayıs aylarının harcamaları da eklendiğinde altına girilen toplam yükümlülüğün 500 milyon euronun üzerine çıkması gerekiyor.

Manchester City Avrupa’nın en büyüğü olduğunda bu kadar kazanmadı

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bu sezon yaptığı harcama son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Manchester City’nin kasasına giren para ödülünden fazla. Devler liginde bir önceki sezon zafere uzanan İngiliz temsilcisi UEFA’dan 134,9 milyon euro para ödülü kazanmıştı. Şampiyonlar Ligi’nde son 10 şampiyonun kazandığı para ödüllerinin sezon ortalaması ise 99,6 milyon euro.

Son 10 yılın bilançosu 3 milyar 533 milyon euro

‘Dört büyükler’in son 10 sezonda aynı kalemlerdeki gideri 3 milyar 533 milyon euro. Galatasaray 1 milyar 38 milyon euro, Fenerbahçe 1 milyar 34 milyon euro, Beşiktaş 831 milyon euro ve Trabzonspor 631 milyon euro harcadı. Bu dönemde toplam 540 transfer gerçekleştiren kulüplerde Trabzonspor 158, Fenerbahçe ve Galatasaray 130, Beşiktaş ise 122 futbolcuyla sözleşme imzaladı.

Bunca harcamaya rağmen gidilen son tur çeyrek final

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüpleri son 10 sezonda sadece bonservis ve futbolcu/antrenör ücret giderlerine 3,5 milyar euro harcamasına karşın Avrupa kupalarında pek varlık gösteremedi. Takımların en iyi derecesi; Beşiktaş’ın 2017-2018’de UEFA’nın iki numaralı kupası Avrupa Ligi’nde, Fenerbahçe’nin de bu sezon üç numaralı kupa Konferans Ligi’nde çeyrek final oynamaları oldu.

Fenerbahçe'de ikisi futbolcu toplam beş kişi ifadeye çağrıldıFenerbahçe’de ikisi futbolcu toplam beş kişi ifadeye çağrıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.